Krass kritikk mot kort varsel:

I villrede om hva det er lurt å gjøre

NTNU-student Annik Riise har vært i Oslo i juleferien og skal etter planen reise til Trondheim på onsdag. Nå veit hun ikke helt om hun skal bli eller dra.

Annik Riise teller på knappene: Bli værende i Oslo, eller dra tilbake til NTNU i Trondheim?
Publisert Sist oppdatert

Helt på tampen på lørdagskvelden ba regjeringa landets studenter om å vente med å reise hjem fra juleferie. I tillegg bestemte de at det ikke skal være fysisk undervisning på campus før 18. januar.

- Hva skal jeg gjøre nå? Det tenkte jeg da denne meldinga kom. Jeg bor i et kollektiv med ganske mange studenter, vi chattet og spurte hverandre: Hva bør vi gjøre og hvordan skal vi gjøre det på best mulig måte? forteller Riise.

Det er lite fristende å bli værende i Oslo. Hun har ikke eget rom, ingen steder å få studert skikkelig og alenetid er det lite av.

- Hva skal vi velge? Min strategi er å samle så mye informasjon som mulig nå. De fleste jeg kjenner er usikre på hva de skal gjøre.

Riise forteller at nesten ingen av studiekameratene har reist til Trondheim ennå. Studiestart er uansett ikke før 11. januar. Kjæresten skulle egentlig ha mye lab-arbeid, hun trodde hun måtte dra til Trondheim av den grunn, men det er også utsatt til den 18. januar.

Mange spørsmål, få svar

Riise utdanner seg til elektroingeniør. I tillegg er hun tillitsvalgt på instituttet. Hun beskriver dilemmaet som har oppstått som å bli dratt i begge retninger. Det er gode ting på begge sider. Få studert skikkelig i Trondheim eller ta hensyn til smittevern og bli i Oslo? Spørsmålene står i kø.

- I Oslo er fortsatt flere smittet enn i Trondheim. Er det da bedre å være her? Hvor stor er sjansen for å bli smittet på toget, hvor vi har på oss munnbind under hele reisen? Og på flyet likedan?

Innen onsdag må hun bestemme seg. Hun har en refunderbar billett og er heldig stilt sånn sett. Som institutt-tillitsvalgt på studiet regner hun med at hun må svare på en del spørsmål fra andre studenter.

- Hva kan jeg anbefale dem? Folk vil spørre hva de skal gjøre, hvem de kan snakke med. Jeg har ikke svarene selv, jeg veit ikke hvem som kan svare, det er ingen som kan svare.

Til tross for en rotete studiestart, ser Riise fram til å komme i gang igjen med nytt semester.

- Jeg er klar for et nytt semester. Å være student nå, er som å stå på usikker grunn. Du vil holde balansen, ha det bra og gjøre det så bra som mulig. Men samtidig er det lett å falle. Jeg har trua på at det går bra. Vi har lagt et fullt koronasemester bak oss. Der har vi gjort de fleste feilene, nå blir det meste rettet opp og det vil jeg også jobbe for, sier hun.

- Helt tullete

Adrian Heyerdahl

Adrian Heyerdahl er også student ved elektroingeniørstudiet. Han hadde så mye å gjøre at han hadde reist til Trondheim et par dager før beskjeden om nytt tiltak kom. Han har ikke fått snakket med så mange, men tror at de fleste som skulle reise tilbake på søndag gjorde det.

- At en beskjed kommer 22.30 på kvelden dagen før den skal gjelde er jo helt tullete, slår han fast.

Heyerdahl mener én ting er at undervisninga skal starte den 18. januar, det er jo et stykke inn i framtida og gjør det mulig å få planlagt litt. Men:

- Det at studentene blir oppfordret til å ikke reise hjem, er derimot rett ut idiotisk. Det er ganske klart for de aller fleste at mange studenter kom til å ta hjemreisen rundt den 3. januar. Det er trolig samme grunn til at regjeringa følte seg presset til å komme med beskjeden kvelden før i stedet for dagen etter. Derfor lurer jeg på hvorfor en slik beskjed ikke kunne blitt gitt tidligere, om det så bare var for å følge føre-var-prinsippet?

Han peker på at til og med universitets- og høyskolesektoren ikke var informert på forhånd.

- Regjeringa viser at de har liten eller ingen respekt for studentene etter mye dårlig politikk dette siste året. Hvem er det som tar regninga? Det er hvert fall ikke Henrik Asheim, sier Heyerdahl.

- En stor påkjenning

Andreas Knudsen Sund hadde sin første dag som leder av Studenttinget NTNU på mandag. En del arbeid ble det også i helga som følge av regjeringas budskap lørdag kveld. Hans inntrykk er at både studenter og ansatte synes det er slett arbeid å varsle fra i siste liten. Han viser også til helseminister Bent Høies melding på Facebook klokka 22.30 lørdag.

- Det verste er at det kom så seint. Studentlederne har i løpet av hele høsten bedt Asheim og regjeringa om forutsigbarhet, forutsigbarhet, forutsigbarhet, understreker han.

Sund mener det hadde vært mulig med en tidligere beskjed siden smitten økte flere steder før jul. I beste fall er det svært utydelig kommunikasjon fra regjeringa. Samtidig sliter mange studenter økonomisk og har ikke økonomiske støttesystemer ved bortfall av deltidsjobb. I en slik situasjon blir det en stor påkjenning for studentene å booke om flybilletter, særlig for dem som bor i distriktene og må reise langt.

- Det samme har skjedd gjentatte ganger siden mars. Regjeringa skiller ut studentene som samfunnsgruppe, gir dem forskjellsbehandling og prøver å skille dem ut som superspredere. Jeg håper de som må reise nå, ikke blir syndebukker.

Andreas Knudsen Sund startet i jobben som leder av Studenttinget på mandag.

- Tøft å være student nå

- Hvordan tror du det er å være student akkurat nå?

- Jeg tror det er kjipt for mange. De har gått en del glipp av det som skal være den viktigste tida i livet. Det er et savn. Jeg tror studentene i Norge ikke har det så bra.

Sund peker på svekket utdanningskvalitet og dårlig læringsmiljø på trange hybler. Samtidig sliter mange økonomisk på grunn av permittering fra deltidsarbeid.

- Alt dette i kombinasjon med ensomhet og isolasjon, særlig for førsteklassingene, vil være en stor påkjenning som vil påvirke psyke og evnen til å studere negativt.

- Hvordan er det å være ny leder av Studenttinget i slike tider som dette?

- Vi fikk en spesiell start på grunn av tiltakene og smittesituasjonen i Trondheim. Men motivasjonen er stor. Vi veit det er studenter som ikke har det så bra, vi skal jobbe for at det blir bedre. Vi får ikke for lite å styre med framover, sier Andreas Knudsen Sund.

Les svaret fra Henrik Asheim nederst i artikkelen.

- Slutt å plage studentene!

Hans Marius Eikseth er universitetslektor på NTNU Handelshøyskolen.

Som faglærer synes Hans Marius Eikseth synd på studentene. På UAs Facebook-side skrev han følgende spontane kommentar om at beskjedene fra regjeringa kom så tett opptil studiestart. «Dette er tullete. Jeg venter langt mer av ledelsen av land og sektor. Vi må slutte å plage studentene på denne måten!»

- At en hel sektor med hundretusenvis av studenter og tusenvis av forelesere får så kort tid på seg, det virker veldig rart. Jeg synes synd på studentene som må forholde seg til denne kommunikasjonen, sier han til UA.

Han ser ikke bort fra at det kan være velbegrunnet at det ble slik det ble, men er betenkt.

- Studentenes hverdag påvirkes av denne typen beslutninger og ekstremt korte frister og forventninger om endret atferd. Det er ikke noe gøy å sitte på en hybel i Trondheim, eller hvor som helst, og ikke få treffe andre. Det er en veldig fremmedgjørende situasjon å sette hundretusenvis av studenter i. Men det er klart, dette gjelder oss alle.

Nei, Eikseth tror ikke det er artig å være student akkurat nå. Han regner med at det vil være et opplegg som gjør at de vil ha en studiehverdag likevel.

- Det vi lærte i fjor var vel at vi bør være på campus og møtes der. Men så har vi konflikten med smittevern som gjør det vanskelig.

Etterlyser dialog

Nina Sandberg er Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning. Hun sier hun venter seg mer av statsråd Henrik Asheim.

- Regjeringen burde allerede fra start forberedt studenter og læresteder på at januar kunne bety digital undervisning og anbefaling om ikke å returnere, sier hun.

Resultatet blir, ifølge Sandberg, at mange studenter blir værende hjemme uten nødvendig studiemateriell. Mange må også kjøpe ny billett.

- Regjeringas manglende forståelse for studentenes situasjon går ut over studentenes økonomi og studiesituasjon. Pandemien kan ikke møtes av ei regjering som dikterer alene, men i dialog med, og med forutsigbarhet for universitets- og høgskolesektoren, sier stortingsrepresentant Sandberg.

Nina Sandberg er Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning.

Kunne ikke gi beskjed tidligere

I et intervju med Forskeforum sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim at de ikke hadde mulighet til å være tidligere ute. Samtidig sier han at han har forståelse for at alle gjerne skulle hatt informasjon tidligere.

I et skriftlig svar til avisa gjør han rede for kronologien:

  • Mandag 28 desember fikk regjeringen beskjed fra Folkehelseinstituttet om at de ikke ville anbefale nye tiltak på daværende tidspunkt, men vente til å starten av januar.
  • Klokken 16 lørdag 2. januar fikk regjeringen de nye anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, der de blant annet frarådet undervisning på campus.
  • Og samme kveld ga de altså informasjon til studenter og ansatte ved utdanningsinstitusjonene om de nye tiltakene
Henrik Asheim: - Vi hadde ikke mulighet til å være tidligere ute.

– Dette var altså nærmere et døgn før elever, lærere og resten av befolkningen fikk beskjed. Vi hadde to muligheter, ta det ut lørdag kveld eller vente til søndag kveld, da valgte vi å gi informasjon så tidlig som mulig, sier Asheim til Forskerforum.

Videre sier han at de ikke kan iverksette inngripende tiltak for tidspunkt langt fram i tid. Og presiserer hva tiltaket går ut på:

– Selve tiltaket er en sterk anbefaling om at all undervisning og alle arrangementer ved fagskoler, høyskoler og universiteter gjøres digital fram til 18.januar. Som en konsekvens av dette, kan de som har anledning eller ønsker, bli igjen der de har feiret jul og nyttår fordi de uansett ikke vil kunne møte fysisk på lærestedet sitt. Men det er ikke forbud mot å reise til å studiestedet sitt, sier Asheim til Forskerforum.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.