Hyfer-festivalen

- Et stort stykke arbeid i et mindre format

NTNUs nye vitenskapsfestival, Hyfer, vil i år tilby alt fra paneldebatter til gratis badsstu. Festivaldirektør Tanja Holmen lover mye innhold i et mindre format enn hva det har vært i tidligere festivaler.

NTNU-ledelsen var tilstede på åpningen av festivalen Hyfer. T.v. prorektor for nyskaping Toril A. Nagelhus Hernes, festivaldirektør Tanja Holmen, rektor Anne Borg og prorektor for forskning og formidling Tor Grande.
Publisert Sist oppdatert

Festivalen som har tatt navnet sitt fra soppens "hjerne", Hyfer, begynner den 21. september. Festivaldirektør Tanja Holmen forklarer at navnet til den nyoppstartede festivalen til NTNU som åpner med konferansen Ocean Autonomy, representerer godt det de prøver på.

- Hver eneste dag skjer det så som NTNU er en del av, enten selvstendig eller i samarbeid med andre. Hyfer er kjernen av det slik også navnet på festivalen viser.

Hyfer, forklarer Holmen at er en liten biologisk tråd som danner det som kalles mycelium.

- Mycelium jobber med jorda og økosystemer rundt seg, og det er sånn vi ønsker at festivalen skal fungere, som et symbiotisk knutepunkt som støtter et partnerøkosystem. For at vi skal lære må vi ta med historien videre og det vi har gjort fra tidligere av, og så håper vi at andre kobler seg på med nye ideer, og tar med alt dette inn i en festivalsammenheng med den gode stemningen som hører til.

Og om du er i tvil, kan navnet uttales både på norsk og på engelsk, i tråd med Språkrådets retninglinjer, ifølge Holmen.

- Det uttales med trykk på y-en, akkurat som om du skulle sagt det på ordentlig trøndersk. Men vet du hva? Folk må få uttale det som de vil.

Teamet bak det første året med Hyfer-festivalen. F.v. prosjektleder og produsent Merete Vanebo, Festivaldirektør Tanja Holmen, markeds- og kommunikasjonsleder McKenna Starck og festivalkoordinator Edgar Tandberg.

En mer nedpå festival

Festivalen følger en rekke andre festivaler fra NTNU som Starmus og Big Challenge. Festivalsjefen forklarer at de år går for en mer nedpå festival enn tidligere. I 2019 ble den tidligere festivalen Big Challenge kritisert for å ha for dårlig kommunikasjon og engasjement. Denne feilen akter Holmen å styre unna blant annet ved å sørge for gode strukturer i kommunikasjon.

- Vi bygger en formidlingsportal som skal være bærekraftig i den forstand at den skal gi lengre liv til historiene knyttet til det som foregår under festivaldagene. Vi bygger også opp kommunikasjonen ut mot allmenheten. Festivalen skal være en møteplass for alle og vi vil bidra til å gjøre kunnskap tilgjengelig for flere.

Holmens planer for festivalen er langsiktige og viser til at de har et tiårsperspektiv. Blant annet håper hun og teamet på å få til et godt samarbeid med studieprogrammet Ekspert i team for å gi byen tilgang på alt det spennende landsbyene får til.

- Dette er det første barneåret og det tar tid å forankre en merkevare, bygge tillit og få folk på banen. Vi har et rammeverk på tre år og et tiårsperspektiv. Festivalen skal bygge på mye av det som allerede eksisterer som gode prosjekt, gode initiativ, arrangement og det gjør vi også i år.

Sofadebatt og kammermusikk

Festivalens skal teste ut ulike format og arrangementkonsept opp mot ulike målgrupper. De tar sikte på at det skal være noe for alle. På programmet er det blant annet alt fra gratis badsstue, helseløp, kajakktur, kurs og workshop til panel- og sofadebatter.

- Vi har aktiviteter spredt utover hele byen, men med to hovedarenaer hvor vi tester ut litt ekstra blant annet en festivalsetting på Havet og kulturarena på Nyhavne som blir områder med ulike aktiviteter med unge voksne og studenter som hovedmålgruppe. Vi tester ut det konkrete festivalkonseptet, og i tillegg har vi satelittarrangement med fokus på multi-arenaene som på Digs. Så det et stort stykke arbeid i et mindre format.

I tillegg kan Hyfer by på konsert i samarbeid med kammermusikkfestivalen, musikere fra NTNU og Trondheim sangforening og en lavterskelprat om hjernen med ansatte ved Kavliinstituttet.

- Vi har et helt annet budsjett enn de foregående festivalene, men vi er en partnerorganisasjon, og det engasjementet der ute er helt fantastisk. Det er mange som byr på seg selv og vil være med i Hyfer-familien, både internt fra NTNU, men også eksternt, sier Holmen.

I en presseartikkel for festivalen forteller rektor ved NTNU Anne Borg at hun gleder seg til å oppleve Hyfer.

– NTNU er også en del av et større samfunn, og eksisterer, vokser og gror i samspill med verden rundt oss. Hyfer skal bli en nyskapende arena for kunnskapsdeling, fellesskap og unike opplevelser, sier Anne Borg.