Kreftlege sjokkert over håndtering av asbest i NTNU-bygg

Ifølge Khrono skal det blant annet ha blitt boret i asbestplater uten verneutstyr og mens ansatte var i Gunnerusbiblioteket. Overlege og professor er sjokkert over hvordan det kreftfremkallende materialet har blitt håndtert. 

I 2023 demonstrerte Fortidsminneforeningen mot at Gunnerusbiblioteket var stengt for offentligheten. Nå viser det seg at arbeider gjort på bygget kan ha ført til eksponering for ansatte av asbest.
Publisert

Tirsdag 3. september meldte NTNU at Gunnerusbiblioteket og Boktårnet, som ligger i samme bygg, ble stengt fra samme dag. UA omtalte saken da.

Det har vært gjort arbeid med asbestsanering i bygget, og dagen før hadde det blitt funnet asbestholdige materialer som lå igjen. Det har også blitt gjort en rekke andre bygningsarbeider i Gunnerusbiblioteket.

Khrono skriver at de har fått bekreftet at håndverkere som på vårparten ble hyret inn for å skifte ut kortskannere, boret i en eller flere asbestplater. Dette skjedde mens det jobbet bibliotekarer i bygget.

Håndverkerne hadde heller ikke på seg verneutstyr for å beskytte seg mot svært skadelig eksponering av asbest.

- Høy risiko for eksponering

Overlege i onkologi ved Kreftpoliklinikken, Sykehuset Levanger, og professor ved NTNU, Oluf Dimitri Røe, peker overfor avisa på at dette er ekstremt risikofylt. 

Oluf Dimitri Røe sier til Khrono at om han hadde visst om omfanget av asbest i bygget hadde han bedt om en full sanering for 20 år siden.

- Jeg ble sjokkert da jeg så dette. Asbestplatene skal være malt eller tildekket for at de ikke skal avgi fibre. De skal være i ro, og ikke bores i. Det er skiftet nøkkelkortbokser for å komme seg ut og inn, der det var boret i veggen. Det er høy risiko for asbesteksponering, både for de ansatte, besøkende, vaskere, vaktmestere og folk fra vakt- og serviceselskaper, sier kreftforskeren.

Han er også bekymret for at ansatte kan ha blitt eksponert for asbesten over tid og er kritisk til at materialet ikke har vært byttet ut tidligere, da asbest blir mer porøst over tid. 

Legen opplyser også om at det ikke finnes noen nedre grense for potensiell effekt av det kreftfremkallende stoffet.

Khrono opplyser om at det var førstebibliotekar Alexandra Røe Angeletaki, som er gift med overlege Røe, som først varslet om risikoen på bygget.

Ansatte bekymret

Lokalt verneombud Inger Langø ved Gunnerusbiblioteket, sier at ansatte har vært kjent med asbesten, men at det ikke har vært et stort tema. Da det skulle byttes ut har de antatt at det skjedde etter retningslinjene. 

Langø sier til Khrono at testene som er utført i ettertid, viser at de ligger innenfor tillatte grenseverdier. Likevel er det stor bekymring.

- Mange ansatte er bekymret for at de er eksponert for asbest. Jeg er også bekymret. Vi vet at eventuelle konsekvenser kan inntre langt fram i tid, sier hun.

Kartlegger potensielt eksponerte

NTNUs eiendomsavdeling opplyser at den vil kartlegge potensielt eksponerte personer i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. De vil også gjøre en kartlegging av bygget. 

Anne Karoline Simonsen, som er seksjonsleder i avdelingen opplyser i en epost til Khrono at boringen i plater skjedde på grunn av en glipp i rutinene. Beslutningen om å holde bygget åpent under sanering av asbesten ble gjort basert på at en innleid ekspert gjorde arbeidet.

Denne eksperten oppdaget så at et av rommene ikke hadde blitt forskriftsmessig rengjort i etterkant av saneringsarbeid i sammenheng med et av bygningsprosjektene i Gunnerusbiblioteket. Da ble beslutningen tatt om å stenge. 

Anerkjenner svikt

Eiendomsavdelingen anerkjenner svikt i rutinene og sier det tas på alvor og vil følges opp. På spørsmål fra Khrono om hva de vet om mulig eksponering av ansatte per nå svarer seksjonsleder Simonsen følgende.

- Eiendomsavdelinga jobber med å skaffe oversikt over dette ved hjelp av innleid miljørådgiver. Det er satt i gang asbestkartlegging i bygget, som skal benyttes til beslutningsgrunnlag for videre aksjoner. Det skal være trygt å oppholde seg i våre bygg og vi benytter oss av fageksperter på slike saneringsarbeider, både når det kommer til planlegging og gjennomføring, sier hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.