Studentledere reagerer etter at kommunen solgte eiendom ved Studentersamfundet

Samfundetleder Fredrik Akre frykter at de må legge om driften.

Klostergata 26 ligger rett på andre siden av gata fra flere av Samfundets lokaler.
Publisert

Flere studentledere reagerer sterkt etter at Trondheim kommune solgte Klostergata 26 til boligformål.

Studentersamfundet hadde håpet at kommunen ville selge til studentformål, men kommunen valgte å selge til boligformål og høystbydende, det skriver Adresseavisa, som først omtalte saken.

- Jeg er helt knust. Hvor skal nå studentene få lov å dra? Dette kan bety at Samfundet må stenge lokaler, sa Akre i en pressemelding sendt ut av Studentersamfundet onsdag kveld.

Studentersamfundet er bekymret for at støyproblematikk vil gjøre at de må legge om driften. De har vært i dialog med kommunedirektøren om problematikken som ifølge Adressa skriver følgende:

«Studentersamfundet har argumentert med at de mener at eiendommen i realiteten er ubeboelig på grunn av støyende virksomhet fra Studentersamfundets lokaler Sangerhallen og Biblioteket. Kommunedirektøren har vurdert dette ut fra at eiendommen er regulert til boligformål, slik en rekke eiendommer nært utesteder er, og at også Studentersamfundet må tilpasse sin virksomhet deretter.»

Samfundetleder Fredrik Akre er bekymret for at de må legge om driften.

Samfundet takserte boligen over to millioner lavere

- Kommunedirektøren har sagt at vi må tilrettelegge vår virksomhet ut fra boligen. Naboloven sier at vi må legge om eller ned dersom vi er til urimelig ulempe for naboen. Aktiviteten på Samfundet er i en annen skala enn et vanlig utested. Dette er allerede Norges største utested, og vi er i ferd med nesten å doble kapasiteten vår. Vi har fått godkjenning til å utvide til å ha 4500 gjester på Samfundet, som skal stå i kø i gata utenfor. Videre har vi utesteder langs nordsiden som spiller musikk rett ut mot dette bygget, uttaler Samfundetleder Akre videre i skrivet.

Studentersamfundet har selv ønsket å kjøpe eiendommen og har deltatt i budrunden. Det var da ikke de som ga det høyeste budet.

Til avisa Nidaros sier Akre at de ikke var enig i kommunens takst på 7,7 millioner kroner. Med ekstern hjelp til takst ble boligen evaluert til rundt 5 millioner kroner, og Samfundet la inn et bud på 6,3 millioner kroner. Boligen ble solgt til 7,05 millioner kroner.

- Taksten kommunen ber om er langt over markedspris og forutsetter fortsatt bruk som bolig, det vil si at den forutsetter at Samfundet legger om sin virksomhet mot Klostergata. Tenk å kreve flere millioner kroner i overpris fra frivillige studenter. Det er å sparke nedover, sier Samfundetlederen til Nidaros.

Velferdstinget og Studenttinget enige med samfundet

I Studentersamfundets pressemelding er det også flere studentledere som reagerer.

- Det er synd at et slikt salg ikke sees i sammenheng med den kommende campusutviklingen rundt Gløshaugen. Klostergata vil snart bli selve inngangen til universitetet fra byen. Bare tenk på hvilke potensial som er i dette bygget dersom det faktisk brukes til studentformål, sier Astrid Hilling, leder av Studenttinget.

Leder i Studenttinget Astrid Hilling sier at eiendommen burde brukes til studentformål.

Studenttinget er valgt av og representerer studentene ved NTNU. Også Velferdstinget, som oppnevnes av Studenttinget for å fordele velferdsmidler til studentene reagerer på beslutningen.

- Jeg er sjokkert. Etter all problematikken vi så i media i høst om Møllenberg, så har nå kommunedirektøren bestemt at det skal bygges boliger som nærmeste nabo til Studentersamfundet. Vi hadde forventet å se større tilpasningsvilje i salget, sier foreningsansvarlig i Velferdstinget, Ferdinand Marnburg.

Kommunedirektøren tror ikke driften må legges om

Ifølge Nidaros svarer kommunedirektør Morten Wolden at han har forståelse for at studentene reagerer.

Kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden sier de som kjøper bolig ved Samfundet vet hva de kan forvente.

- Vi har sagt at vi skal være studieby nummer én. Samfundet er en viktig del i det. Vi er opptatt av at de skal ha gode betingelser. Sånn sett har jeg forståelse for at de reagerer, men vi må dessverre forholde oss til lovverket, og da blir det konflikt mellom målene innimellom, uttaler han til avisa.

Videre sier han at de måtte forholde seg til markedet etter at Studentersamfundet ikke ønsket å kjøpe boligen til kommunens takst.

Han er samtidig ikke bekymret for at Studentersamfundet må legge om driften ettersom det allerede er flere boliger ved Samfundet allerede og at de som kjøper boligen vet hva man må forholde seg til.

Ettersom det er kommunedirektøren som har håndtert salget har det ikke vært opp til politisk behandling. Studentersamfundet håper at salget vil sendes videre dit.