responskonferansen

Gamle NTNU-rektorer overvar framtidens politikk: - Mye prat om handlekraft

I Rådssalen, under rektorportrettens skue, ble det diskutert hva Espen Barth Eide skal foreta seg i utenrikspolitikken framover. Isfit-presidenten håper deltakerne har skjønt hvor viktig studentene blir. 

Et av NTNUs mer statselige rom var vert for en topptung utenrikskonferanse.
Publisert Sist oppdatert

Responskonferansene skal i 2023 og 2024 skape et forum for debatt og videreutvikling av norsk utenrikspolitikk over hele landet. Onsdag var samfunnstopper, NTNU-topper og studenttopper samlet i Rådssalen i NTNUs hovedbygning.

Fokuset lå på utfordringer knyttet til klima, miljø, energi og teknologi. Samt hvordan utfordringene kan løses i utenrikssammenheng.

Dagens «headliner» var utenriksminister Espen Barth Eide. 

Utenriksministeren måtte gå før UA fikk dukket opp for å ta bilder. Nyt derfor denne skjermdumpen fra strømmen.

- Jeg blir alltid litt ærbødig når jeg går opp de flotte trappene i Hovedbygningen. I dag måtte jeg tenke på da min morfar kom hit fra Steinkjer for å bli vannkraftingeniør i 1916. Det var for å delta i nettopp den energiutbyggingen som gjorde at Norge ble en moderne nasjon, sa ministeren i sin åpningstale. 

- Det er en arv jeg er stolt av og det er derfor vi er her. Fakta må ha makta, la han til.

Så fulgte en rekke samtaler om alt fra «hvordan lykkes som industrinasjon i en de-globalisert verden?» til «Norge og det globale sør: Sterke partnerskap i det grønne skiftet».

Her skulle Barth Eide egentlig være med for å oppsummere. Dessverre skjer det visst ting på utenriksfronten. Isteden gikk jobben til Nils Klippenberg fra Siemens samt professor i industriell økologi Edgar Hertwich ved NTNU og bærekraftsdirektør i Sintef, Nils Røkke.

- Unges handlekraft blir viktig

Aurora Kolstad var en av dagens paneldeltakere. Hun er president for fredsfestivalen Isfit 2025, som arrangeres av Trondheimsstudentene. Hver gang har festivalen et nytt tema, denne gangen er det makt.

Kolstad sier hun har hørt mye interessant i løpet av dagen.

- Jeg tror det viktigste jeg tar med meg er vel det at de utfordringene verden står overfor er ekstremt kompliserte. Så jeg tror alle har begynt å skjønne hvor viktig den kunnskapen som studentene har kommer til å være, forteller Kolstad. 

- Så er handlekraften til de unge minst like viktig som kunnskapen, det tror jeg også de fleste begynner å forstå.

Isfit-president Aurora Kolstad var med på å diskuterte norsk samarbeid med det globale sør.

 - Opplever du mye handlekraft i salen?

- Altså, det prates i alle fall veldig mye om ønsket om handlekraft. Jeg tror det begynner å gå opp for de fleste nå at ballen må begynne å rulle. Det er kort tid til 2030, og horisonten ser ikke så bra ut, sier hun.

Hun sier at hun også tar med seg viktigehten av det globale perspektivet.

- De globale problemene, de løser vi ikke alene her i Norden. De løser vi med samarbeid og god samtale med absolutt hele verden. Det hjelper ikke å slukke en brennende klode bare i Trondheim.

Må få alt til å henge sammen med det store bildet

Administrerende direktør i Forskningsårdet, Mari Sundli Tveit, fulgte også konferansen ivrig fra salen.

- Jeg synes det har vært en utrolig bra dag. Veldig inspirerende, med viktige perspektiver og diskusjoner. Og så har det vært noen klare og tydelige råd som jeg synes har kommet på scenen. Ikke bare til oss i Forskningsrådet, men til alle.

Hun sier det er mye Forskningsrådet kan gjøre.

- Det gjelder hvordan vi bruker pengene i det store bildet. Men også hvordan vi får våre råd og vår kommunikasjon til å henge sammen med de målene.

Forskningsrådets Mari Sundli Tveit bidro ivrig fra salen.

Hun sier dagens sesjon har fått alt til å henge bedre sammen.

- Det er et samspill. Det som kommer veldig tydelig frem er at alt henger sammen. Det gjelder ikke bare innenfor forsknings- og utdanningsverden.

Hun sier det også gjelder hvordan all politikken må henge sammen.

- All politikk må henge sammen med all øvrig politikk, fra klima- og miljøpolitikk til nærings- og energipolitikk, bistands- og utviklingspolitikk, utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk.

Rektor Anne Borg avsluttet med å si at studentene gir håp for framtiden.

Følg UA på Facebook og Instagram.