Master i krig

- Slagmarken er ikke lenger et annet sted

- Krig er kanskje den største endringsagenten vi har, sa professoren. – Slagmarken er ikke lenger et annet sted. Den er over alt, kommenterte forsvarsministeren.

Bjørn Arild Gram
Behøver flere folk og mer kompetanse: - Man skal ikke gå rundt søvnløs om nettene, men jeg er bekymret over endel ting. Ikke for at vi blir utsatt for tungt militært angrep, men våre sårbarheter i samfunnet, sa Bjørn Arild Gram.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

«Krig og samfunn»

* En digital deltidsmaster med samlinger i regi av Institutt for moderne samfunnshistorie, NTNU.

* Forsvarets høgskole på innretning og innhold. Masteren skal være et supplement til Forsvarets egen mastergrad.

* Masteren gir 120 studiepoeng og har plass til 40 studenter.

* Militære ledere utgjør den største målgruppen for den digitalt anlagte masteren, ved siden av sivile innen forvaltning, politikk og media.

* Programmet er ved oppstarten allerede det største masterprogrammet ved Det humanistiske fakultet.

Fra «Masters of War» til Master i krig: Bob Dylans rasende angrep på krigsherrenes og krigsprofitørene farget 68-generasjonens syn på krigen og dens virkninger på mennesker og samfunn. 

Torsdag lanserte NTNU ved Institutt for moderne samfunnshistorie et masterprogram i «Krig og samfunn» med en europeisk storkrig som bakteppe. Dette er det første i sitt slag i Norge. 189 konkurrerer om de 40 plassene, med dette er masteren fakultetets største.

Både instituttleder og fagansvarlig, professor Karl Erik Haug, og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), viste til krigens voldsomme virkninger da de deltok i introduksjonen av programmet.

Karl Erik Haug
Karl Erik Haug er fagansvarlig for den nye masteren.

- Krig er, enten man liker det eller ikke, kanskje den største endringsagenten vi har. Krig ødelegger, krig skader og dreper, men krig bidrar også til innovasjon og endring. Mange av de moderne fremskrittene skyldes faktisk krig eller ettervirkninger av krig. Vi dyrker ikke krigen, men vi må forsøke å forstå dens årsaker, konsekvenser og virkninger. Vi skal stille nye spørsmål, og vi skal sette dette inn i en ny kontekst, sa Haug til forsamlingen, som for en vesentlig del besto av kadetter ved Luftkrigsskolen.

Instituttlederen fortalte at man tar med seg noe av kunnskapsgrunnlaget fra forskningen og utvikler nye undervisningsemner.

- Vårt ferskeste eksempel er den ERC-en som ble offentlig på tirsdag (Festning Europa – om migrasjon), den er allerede planlagt brukt inn et emne som vi har kalt «Global Order». Det var før vi visste at vi fikk penger fra europeiske forskningsrådet, sa Haug.

Langvarig tilstand av konfrontasjon

- Den tid er forbi da slagmarken var et annet sted. Nå er slagmarken overalt, sa Gram da han fikk ordet.

At Norge er kanskje verdens tryggeste land å bo i, har gjort noe med vår innstilling til krigens farer, mente forsvarsministeren.

- Vi kjenner oss beskyttet, sa han, og indikerte at denne følelsen er blitt en sovepute. Gram viste til at om lag en halv million mennesker er drept eller lemlestet på de to sidene i frontlinjene i Ukraina det siste halvannet året. Nå er det på tide å ruste opp, ikke bare med materiell men også med kunnskap.

- Vi behøver flere folk, og mer kompetanse. Vi står nå overfor en langvarig tilstand av konfrontasjon, militært og på annet vis. Dette må vi stå i. Putin må ikke vinne, slo han fast.

Derfor er det viktig med sivilt og militært samarbeid.

- Vi snakker om diffuse trusler som Forsvaret har en del av ansvaret for, sa Gram, og viste til hva kunnskapsinstitusjonene kan bidra med når det gjelder alt fra digitale trusler til flyktningeproblematikk.

- Her vil det bli nødvendig med knallhard ressursprioritering, formante statsråden.

Fredsskadd?

På spørsmål fra UA om Norge er blitt «fredskadet» av å leve lenge i dyp fred, svarte Gram slik:

- I mange tiår var vi påmint en trussel der ute, vi bygde tilfluktsrom mot atomvåpen. På et tidspunkt snakket man om «end of history», men ser at det nå rasles med atomvåpen igjen. Tre tiår gikk, og vi vendte oss på en annen verden. Når man ser hvordan det er i dag ... Man skal ikke gå rundt søvnløs om nettene, men jeg er bekymret over en del ting. Ikke for at vi blir utsatt for tungt militært angrep, men våre sårbarheter i samfunnet, som visse krefter forsøker å utnytte. Forsøk på å polarisere samfunnet og så splid, svarte Gram, før han kommenterte at det ikke var noe godt svar. Forsvarsministeren ble enig med UAs utsendte at han benyttet anledningen til å tenke høyt.

Bjørn Arild Gram kunne for øvrig opplyse at han har et pågående masterstudium i historie ved NTNU – hvor et av de mest krevende fagene ble administrert av professor Haug. Gram viste noe kryptisk til «hardhendt sensur» fra Haugs side, men da UA spurte hvordan det gikk, gled ministeren behendig unna.

 - Det ble for mange politiske møter rett før eksamen, forsvarte ministeren seg.

 

Masters of War, siste vers:

And I hope that you die 

And your death will come soon 

I'll follow your casket 

By the pale afternoon 

And I'll watch while you're lowered 

Down to your deathbed 

And I'll stand over your grave '

Til I'm sure that you're dead