Demonstrerte mot campuskutt: - Prioriter studentlivet, dette er prekært!

Til tross for mairegn møtte studenter opp utenfor Hovedbygget på Gløshaugen for å vise motstand mot kutt i lokaler for studentfrivilligheten.

Styret ved Studentersamfundet var blant de mange representantene for studentfrivilligheten som møtte opp.
Publisert Sist oppdatert

På samme dag som Anne Borg kommenterte Ola Borten Moes utsagn om campuskutt på NTNUs ledersamling, holdte demonstrerte studenter og studentfrivilligheten i regi av Velferdstinget. I talene ble det oppfordret til å prioritere studentlivet i de nye planene om et samlet campus.

Marnburg håper man forstår hvor viktig studentengasjementet er i det videre arbeidet med campuskutt

- Campusutbygging er nå i et veiskille. Uansett hvilken vei det går det må studentfrivilligheten og studentlivet få plass ved det nye campuset, insisterer foreningsansvarlig i Velferdstinget, Ferdinand Tomek Marnburg. Han presiserer at det er viktig at studentene også prioriteres og at det ikke er kun de ansette som får nye lokaler.

Trekker fram Anne Borgs utsagn

Marnburg trekker frem rektor Anne Borgs utsagn om at de dyreste kvadratmeterne er de man ikke bygger:

- Det er de kvadratmeterne som ikke brukes på lokaler for studenter som vil koste samfunnet i framtida.

Fra talerstolen uttrykte avtroppende leder av Velferdstinget, Ellinor B. A. Lindström at situasjonen er prekær. Hun sier det har blitt snakket mye om studentenes forverrede psykiske helse de siste årene, blant annet som følge av den siste SHOT-undersøkelsen, og hun mener at å satse på å føre studentene sammen i det nye campuset vil være forebyggende:

- Studentfrivillighet og linjeforeningene er førstelinje for å skape et godt studentliv. Å prioritere dette i det nye campuset vil være en effektiv måte å ta tak i den psykiske helsen blant unge som er den viktigste saken for vårt samfunn i dag, sier Lindström og følger opp med at et levende campus vil ikke kunne være mulig uten studentene som næres av studentfrivilligheten.

Flere linjeforeninger hadde møtt opp med banner for å støtte prioriteringen av studentfrivilligheten i campusprosjektet.

Synd at det kommer midt i eksamenstida

Både Marnburg og Lindström er enig at det er synd at denne omveltningen i campusprosjektet kommer nå midt i eksamensperioden for studentene. Til tross for eksamenspugging hadde mange møtt opp til demonstrasjonen, blant dem masterfaddersjef Thomas Walmsley for linjeforeningen Volvox & Alkymisten. Ifølge ham er dette viktig for alle linjeforeningene på NTNU:

Welmsley uttrykker at det er mye usikkerhet rundt de framtidige lokalene til linjeforeningene med de nye campuskuttene.

- Håpet er at NTNU ser engasjementet vårt og at vi bryr oss slik at de har det i tanke når de omrokerer på pengene, sier Walmsley som uttrykker at det er mye usikkerhet om hvordan kuttene vil kunne ramme linjeforeningene.

Under landsmøtet i Norsk Studentorganisasjon i april markerte delegatene fra NTNU motstand mot statsråd Ola Borten Moes planlagte campuskutt. Til Universitetsavisa uttrykte Borten Moe at han ikke tror han har blitt upopulær i Trondheim som følge av kostnadskuttene. Marnburg på den andre siden, tror tallene viser noe annet:

- Stemmene ved valget på Studentersamfundet og antall oppmøtte her på demonstrasjonen snakker for selv, sier Marnburg.