Flere kan kreve penger fra Sit: - Har utbetalt 1,5 millioner

Nå kan flere tidligere beboere hos Samskipnaden få tilbake penger. Boligdirektør sier de følger søksmålet mot Oslo-samskipnaden.

Sit har betalt tilbake langt mindre penger enn Samskipnaden i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Etter det ble klart at samskipnadenes depositumspraksis ikke var lovlig, har LO gått til søksmål mot Samskipnaden i Oslo på studentenes vegne.

Samskipnadene avsluttet sine depositumsordninger etter det ble avdekket at det var i strid med regelverket at studentene måtte betale inn depositum til samskipnadens egen konto. Etter husleieloven har de som har hatt depositumskonto hos samskipnadene rett på forsinkelsesrenter fra da pengene ble ulovlig betalt inn.

SiO valgte nylig å følge et av LOs krav i sitt søksmål. Til UA sier Sit at de vil gjøre det samme.

- Vi har lyttet til LO, og imøtekommer med dette ett av deres to krav. Vi har hele tiden vært tydelig på at vi gjør alt som er mulig for at de som kan gjøre krav på forsinkelsesrenter, skal få dem, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO ifølge en pressemelding.

Det andre kravet er at samskipnaden bare betaler ut uten at studentene må søke om det. Les hvorfor de mener de ikke kan det lenger ned i saken.

Nå følger altså Samskipnaden i Trondheim Gjøvik og Ålesund (Sit) etter med å utvide foreldelsesfristen til tre år. Da kan flere kan søke om å få tilbake forsinkelsesrenter for perioden de har hatt pengene sine på samskipnadenes depositumskontoer.

Samskipnadene har lovet å betale tilbake pengene, men har høstet kritikk fra blant annet LO for mangelfull informasjon til studentene om at de har rett på tilbakebetaling.

Til nå har de i Oslo utbetalt over fem millioner kroner til nær 5000 studenter, opplyser SiO i pressemeldingen.

- Informasjonen er lett tilgjengelig via Google-søk, sier Sit

Sit har samme praksis som Samskipnaden i Oslo. De har dog foreløpig ikke fått noe søksmål mot seg. De har heller ikke fått i nærheten av like mange krav.

- Vi har mottatt og behandlet cirka 1900 krav om forsinkelsesrenter. Totalt er det utbetalt cirka 1,5 millioner kroner, sier boligdirektør i Sit til Universitetsavisa.

- Er dere bekymret for å få et søksmål mot dere slik LO har valgt å gjøre mot SiO?

- Vi følger med i saken og vil forholde oss til et eventuelt krav om det kommer, svarer Aspås.

- Har dere per nå noen foreldelsesfrist for å søke rentene? Vil dere i så fall utvide den som SiO nylig gjorde?

Boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås sier de vil forholde seg til et eventuelt rettslig krav om det skulle komme.

- Vi er opptatt av at alle skal få det de har krav på og vil på lik linje med SiO utvide foreldelsesfristen. Alle som har hatt depositum siste 3 år før vi avviklet ordningen, vil ha rett på forsinkelsesrenter, konstaterer Aspås.

- Har dere tilstrekkelig informert om at studentene har krav på forsinkelsesrenter? Planlegger dere å informere videre om dette i framtiden?

- Alle som bodde hos oss da vi avviklet depositum på slutten av 2022 ble informert direkte. I tillegg ligger det informasjon på våre nettsider. Denne er lett tilgjengelig blant annet via Google-søk. Vi planlegger nå å sende informasjon til tidligere leietakere over sommeren, opplyser Aspås.

- Ingen god grunn til at de ikke betaler ut det de skylder

SiO skylder, ifølge LO, over 18 millioner kroner til studenter i form av tilbakeholdte renter på boligdepositum. LO varslet derfor et kollektivt søksmål 13. juni i år.

– Vi har nå besluttet å ta rettslige skritt mot SiO ved å varsle et kollektivt søksmål. Saken handler om renteinntekter fra depositumskontoer som tilhører studentene, men som SiO har valgt å beholde. Vi mener at SiO, som Oslos største utleieaktør og en viktig tjenesteleverandør for studentene, må følge gjeldende lover og regler. Det er ingen god grunn til at de ikke betaler ut det de skylder studentene, sier studentrådsgiver Lars Måseide i LO.

SiO sier selv i sin pressemelding at det er flere grunner til at de ikke bare kan betale ut til alle. Blant annet at det er krevende å få kontakt med og utbetale til alle de internasjonale studentene. Det er også noen som ikke vil ha tilbakebetalt av ulike grunner, for eksempel skatt eller avkorting av stipend.

- Vi har hele tiden vært tydelig på at vi gjør alt som er mulig for at de som kan gjøre krav på forsinkelsesrenter, skal få dem, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør i SiO.

I tillegg skriver SiO at av de tidligere leietakerne som til nå ikke har fremmet krav, har kontoopplysninger som er mer enn ett år gamle. I noen tilfeller har SiO rett og slett ikke kontonummer, eller kontoen tilhører en annen person enn tidligere leietaker.

- Det vil være uansvarlig av SiO å betale ut penger som man ikke vet om kommer frem til den som har krav på pengene, sier SiO-direktør Eskelund.