- NTNU må hjelpe studenter å hjelpe seg selv

Studentene som sitter i NTNU-styret prøver å hjelpe når studentene er frustrerte over universitetet. Men de skjønner at de ikke når ut til alle.

Studentene har mange idéer,men mangler areal, sier Simen Ringdahl og Mathilde Eiksund
Publisert Sist oppdatert

- Tidligere styremedlemmer har fått reist mer rundt. Brukt de andre campusene i Gjøvik og Ålesund mer aktivt. Det har ikke vi hatt den samme muligheten til, forteller Simen Ringdahl.

Da han og Mathilde Eiksund ble studentenes representanter for rundt et halvår siden var det tydelig at korona kom til å ta opp mye av oppmerksomheten deres. Det regner de med at det kommer til å gjøre resten av perioden også. De tror tilstanden for studentene er ganske akutt akkurat nå.

- Mange studenter har det ikke så bra. For dem er det uoversiktlig og uforutsigbart. De har dårlige arbeidsforhold og opplever både ensomhet og frustrasjon. Å sitte i styret i et slikt år er et stort ansvar, foreller Eiksund.

Likevel ser de ikke på det som styrets rolle å skulle komme på alle de konkrete tiltakene på hvordan man skal gjøre studentenes liv enklere. Det er det studentene selv som kan best og skal gjøre.

- Jeg synes den beste måten jeg har hørt det bli sagt på er at «NTNU må hjelpe studenter å hjelpe seg selv», det finnes ikke enkelttiltak vi kan gjennomføre som dekker alle de 42 000 studentene ved universitetet, sier Ringdahl.

Mangler areal, ikke idéer

Han forteller det ikke er mangel på ønsker og tiltak de får når de snakker med andre studentledere og mener at studentene allerede får til veldig bra ting selv. Han trekker fram Studentersamfundets vennespleising som et prakteksempel. Ifølge Ringdahl er det største problemet akkurat nå ikke at studentene mangler idéer, men at de mangler areal å gjøre det på.

- Det man så med vennespleisinga til Samfundet var at de aller fleste ville gå tur eller treffe folk på campus. Studentene har hatt nok av digitale arrangement. Det er viktig at de får mulighet til å sett hverandre i øynene.

Studentrepresentantene i NTNU-styret mener det er viktig at campus kan være der som det stedet der de får muligheten til å realisere planene sine. Likevel kan det noen ganger være vanskelig for studenter å møte organisasjonen NTNU.

- Vi får ofte henvendelser fra studentforeninger som lurer på hvordan NTNU-systemet fungerer. Hvordan arealene disponeres, for eksempel. Noen ganger kan prioriteringene NTNU må gjøre være veldig frustrerende for studenttillitsvalgte, forklarer Ringdahl.

Eiksund forteller at i slike situasjoner er de der for å hjelpe til.

- Vi møter en del frustrasjon. Mye av problemet ligger i måten man kommuniserer med hverandre. Studenter tenker gjerne dag til dag og på hvordan vi kan få til noe akkurat nå, mens rektoratet også må tenke på hvordan NTNU skal være i 2030. Da er vi der for å minne om at de små og umiddelbare tingene også er veldig viktige fra studentes perspektiv, sier hun.

NTNU mer på eksamensballen dette semesteret

Akkurat nå er Eiksund og Ringdahl veldig opptatt av hvordan den neste eksamensrunden vil se ut. De er glad for at man har mer forutsigbarhet dette semesteret med at det tidlig ble annonsert at alle eksamener ville være digitale. Ringdahl sier at dette semesteret er NTNU mer på ballen.

- Dette blir tredje runde med digitale eksamener. Nå finnes mindre anledning til å si at det kom brått på. Denne gangen må vi gi dem som skal ha eksamen god tid og ro til å forberede seg i forkant.

De vedkjenner at de digitale eksamenene tidligere ikke alltid har fungert like bra. Når neste runde skal planlegges må man se på hva det er som er fungert og hvem det er som har vært fornøyde.

- Det er viktig at også de som går ut av NTNU i år har eksamensresultater de kan vise til videre i livet.

Det som skjer i styret er fjernt for mange

Selv skjønner de at det er slettes ikke alle studenter ved NTNU som vet hvem de er. Det å sitte på styret er ikke en rolle som er synlig for alle. Det er også en ting de tenker på når de nå etter hvert skal erstattes med andre studenter.

- Vi er ikke synlig nok og vi når ikke nok ut. Det er noe vi hele tiden prøver å bli bedre på, men vi kommer heller aldri til å nå ut til alle, forteller Eiksund.

Å interessere seg for NTNU på det nivået de jobber er heller ikke noe som er for alle.

- Jeg forventer ikke at alle studenter skal bry seg om hva som skjer på et styrenivå, det er ganske fjernt for mange. Det er ikke noe jeg har interessert meg for hele min studietid heller.

Det finnes likevel saker som burde oppta studentene mer.

- Vi skal få ny campus, der trengs det flere studentstemmer. Vi studenter kan bli flinkere til å si det vi mener i referansegrupper og spørreundersøkelser. Vi er et stort universitet med mange stemmer. De vi ikke hører fra nå, trenger vi å høre fra, sier Ringdahl.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.