NTNU-studenter tok VM-gull i skiorientering

Åtte av tolv på det norske laget studerer ved NTNU.

Audun Heimdal var en av to NTNU-studenter som tok gull under VM i
Publisert Sist oppdatert

24. til 28 februar gikk VM i skiorientering i Estland, og på det norske laget var flere av løperne studenter ved NTNU. Blant dem som har tatt medaljer er materialteknologistudent Audun Heimdal.

- Jeg er veldig stolt, dette er mitt første VM-gull, fortalte han da Universitetsavisa snakket med ham og noen av lagkameratene etter to av fire konkurranser var gjennomført.

Audun Heimdal tok gull i jaktstart.

Flere av medaljene gikk til det NTNU-studenter på det norske laget, hvor Heimdal tok førsteplassen i torsdagens jaktstart mens Jørgen Baklid, tok gull i langdistanse lørdag. Begge sto i tillegg på pallen etter onsdagens sprint, hvor Baklid tok bronse og Heimdal sølv. I dameklassen tok tidligere NTNU-student Anna Ulvensøen bronse i sprinten.

VM og isolasjon

Det norske laget, hvor åtte av tolv er studenter ved NTNU tilbrakte dagene i Estland isolert i samme hus. Reise til konkurranser i utlandet byr på noen ekstra utfordringer som følge av pandemien. I tillegg til å isolere seg når de konkurrerer i Estland, forteller løperne at de ble oppfordret til å minimere sosiale kontakter før avreise. For løperne blir det dermed lite aktivitet utover selve VM.

- Vi er bare hjemme og på konkurranser, det er bare laglederne som våger seg på butikken, forteller Heimdal.

En av de andre norske VM-løperne fra NTNU er Marlin Haavengen, som studerer digital foretningsutvikling. Han forteller at det heldigvis er sosialt innad i laget, noe som hjelper på isolasjonen mellom konkurransene.

- Det går helt greit. Samtidig er det litt skummelt å sitte her og lese nyheter i VG om økt smitte hjemme, forteller hun.

Marlin Haavengen

Navigering med ski på beina

Skiorientering er en variant av orienteringssporten hvor løperne raskest mulig skal navigere seg fram til poster ved hjelp av løyper på et kart. I sommerorientering, hvor løpene ofte foregår utenfor etablerte stier, beveger løperne i skioriententering seg stort sett i et tett løypenettverk av preparerte skiløyper og skuterspor. Med høyt tempo og mange veivalg må valg av ruter mellom postene gjøres raskest mulig.

Mange av utøverne har også bakgrunn fra enten orientering, langrenn eller begge deler før de kom inn i skiorienteringssporten. Det er ikke en sport mange kan livnære seg av, og Heimdal forteller at alle på laget enten jobber eller studerer i tillegg til å drive med idrett på toppnivå.

- Nå studerer jeg 75 prosent for å kunne kombinere studier med toppidrett. Det har stort sett gått greit å få tilrettelegging for det.

Digitalundervisning gjør hverdagen lettere

Lagkamerat Styrk Kamsvåg har full studieprogresjon, men legger ikke skjul på at det krever en del å få tid til både studier og de mange timene med trening det kreves for å konkurrere på toppnivå.

- Jeg studerer 100 prosent og er veldig fornøyd med at jeg får til det. Men det krever mye struktur.

Det krever struktur å få hverdagen til å gå opp med både studier og toppidrett, forteller Styrk Kamsvåg.

Både Kamsvåg og Haavengen innrømmer at digitalundervisning ikke nødvendigvis er en ulempe når en driver med toppidrett.

- Det er ikke til å stikke under en stol at det er mer gunstig å kombinere studier med idrett nå under pandemien siden det er lettere å tilpasse timeplanen når ting lastes opp digitalt, sier Haavengen.

- På mitt studie har vi mye gruppearbeid, så jeg synes litt synd på gruppa mi, men det er godt å kunne legge opp hverdagen selv.

Kamsvaag understreker at de som skiorienterere har sluppet billig unna sammenlignet med mange andre idretter. Ettersom skiorientering er en utendørssport, betyr det at trening har kunnet foregå nokså likt som før.

- Samtidig ble både EM og verdenscupen avlyst, så jeg savner jo å konkurrere, avslutter han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.