Student fikk 52 000- fordi han er eldst

Midt i gårsdagens forelesning om termodynamiske systemer, fikk en mildest talt sjokkert student Hans-Christian Koch-Winterwoll overlevert en sjekk på 52 000 blanke kroner. Pengene fikk han bare fordi han er eldst i klassen sin.

Publisert Sist oppdatert
Avbrøt. Advokat Rune Haglund steppet inn i forelesningen i termodynamiske systemer i går ettermiddag.
Student i villrede.
Studenter i villrede.
- Hæ?
Stor sjekk for fint lite innsats.
Midtpunkt i pausen.

- Hva jeg skal bruke pengene til har jeg ikke rukket å tenke på, men klart jeg trenger dem. Jeg er jo student! sa en himmelfallen Hans-Christian Koch-Winterwoll noen minutter etter at han ble 52 000 kroner rikere.

Forklaringen på gårsdagens noe spesielle avbrudd i professor Truls Gundersens forelesning, finner vi i Winnie og Ragnar Mathisens høgskolefond som ble opprettet i 2008. Det føyer seg inn i rekken av legater med noe spesielle vedtekter. Halvparten av avkastningen skal gå til å styrke kapitalen. Av det gjenværende skal inntil 52 000 kroner gå til den eldste studenten i andre årsklasse på det som før het maskinlinjen - nå studieprogram for Produktutvikling og produksjon. Forutsetningen er at studenten ikke har anvendt mer enn ett år i første klasse ved sitt studium ved NTNU.

- Fantastisk morsomt

- Det finnes ikke noe hyggeligere enn å dele ut stipender til studenter, men dette var jo bare helt fantastisk morsomt. Det er jo ingen bindinger i det hele tatt på disse pengene, han kan jo bli Konge på Samfundet i helga han, gliste advokat og legatstyrer Rune Haglund, etter stuntet i Auditorium S8.

Da han avslørte sjekkens beløp gikk det et kollektivt gisp gjennom benkeradene, før den utvalgtes medstudenter reagerte med vantro latter og klappsalver. På forhånd hadde seniorkonsulent Nils Christian Meland, som i det daglige forvalter legatene ved NTNU, forsikret seg om at studenten, som er født i 1985, ville være til stede på forelesningen.

Ikke til ren drift

- Jeg ante ingen ting. Jeg ble jo nesten litt irritert på denne mannen som jeg aldri før har møtt, og som absolutt skulle ha en prat med meg uten å si hva det gjaldt, sier Koch-Winterwoll, som kommer fra Tønsberg.

Forklaringen på at han er litt eldre enn sine medstudenter, er at han jobbet som miljøarbeider i psykiatrien før han begynte å studere ved NTNU. Selv sier han at han aldri har søkt noe legat, og heller aldri har drevet oppsøkende virksomhet i stiftelser som deler ut penger. Han hadde bare ren flaks, mer flaks enn å vinne i lotto. Der må man i allefall kjøpe eller fylle ut og levere inn en kupong før pengene tikker inn på kontoen.

- Pengene kan jo ikke bare gå inn i driftsbudsjettet mitt. Jeg må jo finne på noe som vil vare og minne meg om dette. Jeg har ingen dyre hobbyer, men kanskje er det på tide å finne en, sier studenten.

Hjerte for den dårligste

Ragnar Mathisen var i sin tid student ved NTHs maskinlinje og flyttet til Sverige der han giftet seg med Winnie. Ekteparet var barnløse, og opparbeidet seg en viss formue. Deler av denne ble gitt til stiftelsen. Historien forteller at fondet like godt kunne endt opp med å dele ut penger til den dårligste studenten på maskinlinja. Mathisen antydet nemlig at stipendet skulle gå til den dårligste studenten, men en venn fikk ham fra dette.

Stiftelsens grunnkapital er på 648 750 kroner. Dersom avkastningen overstiger 52 000 kroner, skal overskytende beløp gis som stipend til beste avgangsstudent på NTH.

Sikret mot utnytting

Det noe spesielle her, er at det faktisk er den eldste studenten som har fortrinnsrett -foran den som eventuelt har jobbet hardt, slitt over bøker og vært best.

- Vi er sikret mot et rush av eldre studenter som vil melde seg opp i visse fag for å kvalifisere seg til utbetalinger. Det er et kriterium at man må ha gått gjennom 1. klasse, sier Nils Christian Meland.

I 2009 var avkastningen så stor at begge disse betingelsene slo til. I fjor vår fikk matematikkstudent Eivind Fonn en sjekk på 52 000 kroner, fordi han var den beste avgangsstudenten ved siv.ing/siv.ark. studiet i 2009.

LES MER: Superstudent –ingen flinkis

Ny søkerunde

Det finnes 30 stiftelser, fond og legater ved NTNU, og midlene til utdeling øker. Beløpene varierer, men enkelte tildelinger har vært oppe i hele 70 000 kroner. Det største studentlegatet, Legat til Henrik Homans minne, har 525 000 kroner til utdeling. Dette er reisestipend, rettet mot siv.ing og siv.ark-studenter. For ansatte og PhD-studenter er NTHs fond, på 770 000 kroner det største.

Nils Christian Meland minner om at stiftelsene åpner for søknader fra 1. februar. Fristen for å søke er 1. mars. Oversikten finner du her.