Renholdere i front

- Ingen satser så mye på renholderne som NTNU, sier Inger Dahl. Hun var kursleder da ti renholdere var på kurs i rengjøringskvalitet denne uka.

Publisert
Hvordan regner vi ut friksjon på golvet? Spesialrådgiver Inger Dahl holder renholderne oppdatert om siste nytt innen renhold, og om standarden som er fastsatt for rengjøringskvalitet.
- Vi vil være best i markedet, sikre oppdraget og kjempe for arbeidsplassene til renholderne. Derfor følger vi med og tar i bruk nye verktøy, sier seksjonssjef Elin Erdal ved seksjon for drift og logistikk.
Etter to dager på kurs, og fem timers eksamen, får renholderne sertifikater på at de behersker NS-INSTA 800. Standarden bedømmer rengjøringskvalitet og er et verktøy for å vise hva som er rent nok.

Måling av friksjon er tema når UA stikker innom på dag to av kurset.

- Blanke golv er ofte veldig sklisikkert, mens mange tror det motsatte. Måling av glans er vanskeligst å regne ut, forklarer kursleder Dahl.

Stemninga rundt bordet er avslappet. Kursdeltakerne deltar aktivt. De kommenterer, spør og viser til egne erfaringer. Latteren sitter løst.

Lei av synsing

Alle som tror at hvite hansker er metoden for å teste kvaliteten på renholdet, må tenke nytt. Her er det snakk om glansmålere, støvmålere, digitalpenner og kvalitetsnivå. Kurslederen orienterer om tabeller, utregninger og hvilke krav som gjelder hvor.

Inger Dahl er spesialrådgiver ved Teknologisk institutt. Hun underviser i NS-INSTA 800, som er et system for å fastsette rengjøringskvalitet.

- Standarden kom i stand fordi man var lei av all synsing om renhold. Nå har vi fått et system og et måleverktøy for hva som er rent nok, sier hun.

NS-INSTA 800 har flere nivåer, og nivå 5 er den høyeste. Det er mulig å sertifisere seg på 4 nivåer. Ordninga med Sintef sertification ble ferdig først i august, og til nå er det ingen som er sertifiserte på nivå 3 i Norge. De ti renholderne fra NTNU blir de første i Norge som sertifiserer seg på dette nivået og får sertifikater på at de behersker standarden.

Faglig utvikling

Og renholderne – hva synes de om kurset?

- Lærerikt, slår Ann Sissel Klakegg fast.

- Greit å følge med på utviklinga og oppdatere seg på faget, sier Wibeke Hågensen.

- Det er artig å være med på dette, synes Ann-Karin Bjørgum.

- Med en kvalitetsprofil veit renholderne hva som er forventet, og det gir en trygghet å vite at kvaliteten er god nok, sier Siw Beckstrøm.

Renholderne skryter også av kursleder Inger Dahl.

- Få med at hun er ekstremt dyktig, insisterer de.

Måler renholdet

Kurset strekker seg over to dager. Deretter er det en teoretisk og praktisk eksamen på til sammen 5 timer.

Med utgangspunkt i NS-INSTA 800 har NTNU definert hvilket nivå kvaliteten på renholdet skal være på. Noen typer rom skal ha et meget godt renhold, mens andre skal ha et normalt godt renhold. I tillegg er det definert hva kvalitetsnivået skal være ut fra en skala fra 1-5.

Fire ganger i året går renholdslederne rundt med en digitalpenn. Epennen har et lite kamera i spissen og filmer det renholdslederne skriver. Det blir telt og notert om kvaliteten er slik den skal være, eller om det er urenheter som ikke skal være der. Dette blir merket av med pennen.

Renholdslederne har et skjema som viser hvilke krav som stilles til renholdet for det aktuelle lokalet, og et eget program registrerer resultatet. På denne måten kan renholderne få tilbakemelding på om renholdet er på det avtalte kvalitetsnivået.

Legger lista høyt

Seksjonssjef Elin Erdal ved seksjon for drift og logistikk kan ikke få skrytt nok av renholdernes innsats og vilje til å holde seg oppdaterte på feltet. NTNU har 120 renholdere og nå er det like før halvparten av dem har fagbrev i renhold.

- Det å måle kvalitet er en utfordring innenfor renhold. En del har en indre målestokk, der lista er lagt høyere enn den standarden vi krever. Vi har mange samvittighetsfulle medarbeidere, som må styres litt slik at de ikke sliter seg ut. Da er det nyttig å bruke INSTA 800 som et hjelpemiddel, sier hun.

Selve sertifiseringa av renholdere er helt nytt, men målingene har funnet sted ei god stund. Nå er det satt i gang et arbeid for at universitetene kan sammenlikne seg med hverandre, slik at de kan gi hverandre tips til forbedringer og se hvor de bør utvikle seg.

Sikrer arbeidsplassene

Spesialrådgiver og kursleder Inger Dahl mener det er en styrke for NTNU at de satser så mye på å utvikle renholdernes fagkunnskap.

- NTNU ligger så mye i forkant og har så mye orden på tingene at det vil bli vanskeligere å outsource renholdet. Nå konkurrer man på kvalitet og ikke bare på penger, sier hun.

Godt inneklima

Pausen er over. Nå skal renholderne lære enda mer om renhold og kvalitet. Det overordnete målet er å sørge for at ansatte og studenter har et godt inneklima. Neste dag står eksamen for tur.

- Den greier de, og da blir jeg litt stolt, smiler Inger Dahl fra Teknologisk institutt.