Fikk kjempesjekk- helt ut av det blå

- Det kom litt ut av det blå, dette. Min første tanke var at dette er tull, og at nå sitter det noen og ler av meg. I går ble student Håkon B. Narjord 52 000 kroner rikere – midt i en forelesning i termodynamikk.

Publisert Sist oppdatert
Sov lenge. Lurte på om han var våken da nyheten gikk opp for ham også. Student Håkon B. Narjord ble tatt på senga i går.
Hakeslepp. Det ble en forelesning litt utenom det vanlige for studentene i emnet termodynamikk i går.
Avbrutt. Professor Truls Gundersen måtte bryte av sine utlegninger, og vike plass for advokat og legatbestyrer Rune Haglund.
Jakt. Professor Truls Gundersen vifter med navnelisten på kurset, medstudenter forsøker å ringe den heldige mottaker av 52 000 kroner - men får ikke svar.
Latter. Opplysningen om at Ragnar Mathisen opprinnelig ønsket å dele ut penger til den dårligste studenten, får studentene til å bryte ut i unison latter.
Muligheter. Nils Christian Meland, som i en årrekke har hatt det daglige ansvaret for legatene ved NTNU, minner alle studenter om at stiftelsene finnes og at det kan være penger på hente.

Selv var han ikke på forelesningen, og var lenge fullstendig intetanende om at han var dagens store snakkis blant medstudentene som var der.

Avbrutt forelesning

Nøyaktig klokken 12.50 ble nemlig professor Truls Gundersens forelesning i TEP 4120 Termodynamikk brått avbrutt. En advokat rykker inn, vifter med en kjempesjekk og etterlyste en navngitt student – Håkon Bergflødt Narjord. Men ingen meldte seg.

- Er han ikke her?

- Er det noen som kjenner ham?

- Kan noen google ham og ringe?

- Si at, om han er i nærheten av S8 bør han innfinne seg innen cirka ett minutt. Det er alvor.

Fraværende hovedperson

Advokat Rune Haglund forsøker å gjøre seg myndig, men sliter med å skjule at han egentlig morer seg stort. Ansiktsuttrykkene til studentene i auditoriet utgjør ett eneste, digert, kollektivt spørsmålstegn. Foran denne forelesningen hadde professor Gundersen gitt ettertrykkelig beskjed om at særdeles viktig eksamensstoff skulle gjennomgås – og at det derfor ville lønne seg å møte opp i S8.

Han det skulle vise seg å lønne seg mest for, sånn rent økonomisk, glimrer med sitt fravær. Det tastes frenetisk på mobiltelefoner. Det googles, det søkes, og det ringes. Men ingen får svar.

Litt sen kveld

- Jeg hadde ikke fått med meg at det var ekstra viktig å møte. Det ble nok litt sent i går, innrømmer Narjord, når UA får tak i ham i kveldinga.

Seks-syv timer tidligere trakk advokat Haglund på skuldrene og sa:

- Ja, ja. Det var synd for ham det, før han dro den etterhvert høyst påkrevede forklaringen om hvorfor han overhode befant seg i Auditorium S 8.

Juristen er bestyrer for flere av legatene ved NTNU, det vil si at han fra tid til annen har den hyggelige jobben med å dele ut penger til studenter – enten de har søkt om det eller ei.

Legater med sære vedtekter

Denne gangen er han her på vegne av Winnie og Ragnar Mathisens høgskolefond som ble opprettet i 2008. Det føyer seg inn i rekken av legater med noe spesielle vedtekter.

Ragnar Mathisen var i sin tid student ved NTHs maskinlinje og flyttet til Sverige der han giftet seg med Winnie. Ekteparet var barnløse, og opparbeidet seg en viss formue. De hadde et hjerte for svakere stilte, og donerte deler av formuen til stiftelsen som bærer navnet deres.Da Haglund forteller at Mathisen opprinnelig ønsket at fondet skulle dele ut penger til den dårligste studenten i andre klasse på det som før het maskinlinja, bryter studentene ut i unison latter.

- Men en venn fikk ham fra dette, så det endte med at pengene skulle gå til den eldste studenten i andre klasse, sier Haglund.

Og det var altså her at Håkon B. Narjord ved studieprogram MTEnergi, født i mai 1988, kunne reist seg opp, gått trappen ned mellom benkeradene i S8 og mottatt en velvoksen sjekk. Når legatbestyreren opplyser at den lyder på 52 000 kroner, går det et gisp gjennom auditoriet.

Konge på UKA

- Det er kanskje noen damer i salen, som kunne tenke seg å bli nærmere kjent med denne karen? Timingen er jo god, denne fyren kan jo bli konge resten av UKA, gliser Haglund, som understreker at det ikke er noen føringer for hva mottakeren kan bruke pengene på.

- Joda, det er klart muligheter for å bruke penger under UKA. Kanskje jeg unner meg et nytt par ski eller noe sånt også. Jeg har ikke noen dyre hobbyer eller noe sånt, men pengene kommer godt med de, forsikrer Narjord.

Han legger ikke skjul på at han synes det er en litt merkelig bestemmelse i dette legatet.

-Men jeg er veldig fornøyd med det altså, sier 25-åringen.

Før han begynte på NTNU i fjor, tok han en bachelor i fornybar energi ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås. I tillegg har han gjort unna militærtjenesten.

Krav til progresjon

Winnie og Ragnar Mathisens høgskolefond er bare ett av rundt 30 stiftelser og legater ved NTNU. Grunnkapitalen er på 648 750 kroner. Halvparten av avkastningen skal gå til å styrke kapitalen. Av det gjenværende skal inntil 52 000 kroner gå til den eldste studenten i andre årsklasse på det som før het maskinlinjen - nå studieprogram for Produktutvikling og produksjon. Forutsetningen er at studenten ikke har anvendt mer enn ett år i første klasse ved sitt studium ved NTNU.

Dersom avkastningen overstiger 52 000 kroner, skal overskytende beløp gis som stipend til beste avgangsstudent på siv.ing/siv.ark-studiet. Denne tildelingen skjer senere i oktober.

Det ble delt ut penger fra dette fondet både i 2010 og i 2011.

LES OGSÅ: Student fikk 52 000 kroner - fordi han er eldst

I fjor ble det ikke delt ut penger. Da var avkastningen for dårlig.