Finansministeren vil skjerpe ressursbruken

Fem punkter skal sikre norsk velferdsvekst. – Kjedelig, men viktig, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun gjestet Dragvoll.

- Jeg håper du er litt provoserende nå, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim til finansminister Siv Jensen før hun holdt foredrag om «offentlig ressursbruk og produktivitet» på Dragvoll.
Publisert Sist oppdatert
Rektor Gunnar Bovim inntok rollen som fotograf da en student ville ha et bilde med finansministeren. Dette var et av to «selfie-med-en-politker» som UA registrerte. Da Jens Stoltenberg gjestet samme auditorium et par uker tidligere sto nærmere hundre studenter i kø for å få et bilde med forbildet.

- Vi vil gjøre de minste fagmiljøene mer robuste. Det kan bety at det blir færre studiesteder og mer konsentrert bruk av ressursene. Det er bedre å satse tungt på et område, enn for eksempel å forske litt på mye forskjellig, sier finansministeren til UA.

Færre og større fagmiljøer

Hun ønsker ikke å gå i detalj på hvordan dette skal skje, men er opptatt av økt produktivitet i alle ledd av det norske samfunnet for å sikre velferdsveksten i fremtiden. Jensen sier det lite effektivt at alle utdanningsinstitusjonene tilbyr alle fagområder, og at man heller bør se på en modell der mindre fag samles til større miljø på færre steder.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) sitter i Stortingets utdanningskomité og forteller at ønsket om økt produktivitet henger sammen med gjennomgangen av småfagene.

- Vi kan ikke si hva som skjer med dette ennå, men det er en klar tankegang at ressursene bør konsentreres til færre og større miljøer. Jeg tror iallfall vi har nok universiteter nå, sier Bjørnstad til UA.

LES OGSÅ: Rødt lys for småfagene

Startet med advarsel

Finansministeren besøkte Dragvoll tirsdag, blant annet for å holde foredrag om offentlig ressursbruk og produktivitet.

- Jeg håper du er litt provoserende nå, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim før han ga henne mikrofonen.

Audiotorium D10 var relativt fullt av studenter og ansatte, da Jensen innledet foredraget med en advarsel:

- Overskriften «offentlig ressursbruk og produktivitet» høres kjedelig ut. Men det er viktig.

Finansministeren mener det norske samfunnet er for lite kritisk til hva man får igjen for pengene man investerer og bevilger.

- Det er ikke nødvendigvis slik at kvalitet og størrelse på bevilgninger henger sammen. Hvordan vi bruker pengene, er viktigere enn hvor mye vi bruker. Blant annet bruker vi mer penger enn Sverige på motorveier, men vi får til mindre. Vi vil ha større og tydeligere prioriteringer. Strør vi litt utover alt, når vi ikke målene våre, sier hun.

LES OGSÅ: - Humanistene må gå i krigen for småfagene

Fem punkter for bedre ressursbruk

Mye av foredraget dreide seg rundt regjeringens politikk, hva de har fått til og hva de vil få til. Jensen peker på at arbeidskraften, og ikke oljepengene, er den viktigste og største ressursen landet har.

- Greier vi å øke produktiviteten med 0,2 prosent, vil det har mer å si enn avkastningen av oljepengene i 2060.

Finansministeren lanserte fem punkter for å nå dette målet:

  • Reformer i offentlig sektor
  • Mer konkurranse, avregulering og avbyråkratisering
  • Et bedre skattesystem
  • Resultatfokus
  • Tydelige budsjettprioriteringer

Varsler kontroversielle tiltak

Jensen varsler kontroversielle tiltak og forslag til reformer i offentlig sektor, men mener dette er bra så lenge man får en god debatt og fokus på produktivitetsøkning.

- Når jeg snakker om resultatfokus, mener jeg for eksempel at vi bør ha høyere ambisjoner enn å være middels i PISA-undersøkelsene. Vi er blant landene som bruker mest penger på utdanning, men vi må se på hvordan vi bruker pengene, sa finansministeren i foredraget.

En av tilhørerne i salen ville vite hva hun mener om behovsprøvd utdanning, altså å legge til rette for at studentene velger studieretninger etter samfunnets behov for arbeidskraft.

- Dette har jeg mange meninger om som partileder, men ikke så mange som finansminister. Det er mange måter å gjøre dette på. Myndighetene kan regulere antall studieplasser, men jeg tror det også er viktig at vi har gode rådgivere som sørger for at studentene vet hvilket arbeidsmarked de går til når de velger forskjellige studier.

- Det er vanskelig å være i mot bedre bruk av ressursene, oppsummerte Bovim før finansministeren og staben gikk videre til et møte med universitetsledelsen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter