Kvier seg for lav svarprosent - igjen

Den labre oppslutninga om forrige arbeidsmiljø-undersøkelse plager HMS-avdelingen: Er det noen vits å gjøre en ny undersøkelse i høst hvis svarprosenten blir like dårlig?

Publisert Sist oppdatert
Anne Beth Holte orienterte om HMS-arbeidet i 2013.

Den lave svarprosenten ble også tema på NTNUs styremøte i går da HMS-sjef Anne Beth Holte presenterte HMS-årsrapporten for 2013. Bare 54,4 prosent av de ansatte svarte på undersøkelsen i 2012. Nå planlegges en ny arbeidsmiljøundersøkelse til høsten.

Ønsker større oppslutning

Ei evaluering av 2012-undersøkelsen er ventet i månedsskiftet. Da kan det hende at anbefalinga blir å vente med årets undersøkelse for å avklare hva som må til for å oppnå en høyere deltakelse blant de ansatte.

- Det er mulig vi må jobbe mer med dette før vi sjøsetter en ny arbeidsmiljøundersøkelse, sa Holte.

Tiltak

Styremedlemmer ga også i forrige periode klart uttrykk for at den lave svarprosenten går på troverdigheten løs. Samme kritikk ble gjentatt på gårsdagens møte.

- 54 prosent er lavt. Hvordan jobbes det med tiltak og oppfølging? Dette kunne vært et satsingsområde for 2014, sa ekstern representant Nils Kristian Nakstad.

Holte opplyste at det foreligger et eget opplegg for oppfølging av undersøkelsen, men syntes det er problematisk at tidsperspektivet er så langt.

- Undersøkelsen ble sendt ut oktober og november 2012, mens tilbakemeldingen ble først avsluttet sommeren 2013. Det er for lang tid. Da mister du litt gløden, så min anbefaling er at den tida må kortes inn, svarte HMS-sjefen.

Skite i eget reir

Ansattrepresentant Kristin Melum Eide hadde flere forklaringer på hvorfor svarprosenten ble lav, basert på erfaringer fra eget miljø ved Det humanistiske fakultet.

- Vår fakultet kom dårlig ut, og selv om det ikke var sikkert at det skulle skinne gjennom, så ble det dårlige resultatet sett på som at man drev med skiting i eget reir. Holdninga var at dette tar seg dårlig ut. De som rapporterte følte at de ikke ble sett på som lagspillere.

- Ingenting skjer

Hun mente også det er et problem at det gjøres for lite for å løse problemer på arbeidsplassen:

- Når det psykososiale miljøet er dårlig og folk havner i konflikt med hverandre, så er problemet at det ikke skjer noen ting. Man kan skille folk fra hverandre fysisk, men det finnes ikke et apparat for å ta seg av problemene. Hvorfor skal man da ta belastninga ved å skite i eget reir? spurte hun retorisk.

Problem med bruk av gass

HMS-arbeid engasjerte styremedlemmene som ville vite mer om alt fra sykefravær, akuttberedskap, og situasjonene for studentene på lab-ene.

I notatet til styret står det at det er jobbet mye med beredskap i 2013. Blant annet ble det tilsatt en sikkerhets- og beredskapsleder. I vårsemesteret er det planlagt 5 øvelser, og i løpet av dette året blir det avgjort om NTNU skal gå til anskaffelse av et krisestøtteverktøy.

Det blir også slått fast at flere branntilsyn viser at «NTNU har utfordringer når det gjelder bruk og håndtering av gass.»