Ansatte jobber med livsfarlige maskiner

Driftsavdelingen ved NTNU har utdannet sikkerhetsinstruktører etter å ha kartlagt at 60-70 ulike maskiner er farlige.

Blikkenslager Harald Bårdseng ved NTNU bruker flere potensielt farlige maskiner til daglig. Nå får de ansatte nye sikkerhetsdokumenter å forholde seg til.
Publisert Sist oppdatert
Sikkerhetsinstruktørene i driftsavdelingen har blitt plukket ut fordi de er ansett å ha den høyeste kompetansen på de potensielt farlige maskinene. Til venstre er HMS-rådgiver Cecilie Holen i driftsavdelingen.

Driftsavdelingen ved NTNU har den siste tiden jobbet med sikkerhetsopplæring i bruk av farlig arbeidsutstyr.

Dette dreier seg om alt fra vinkelslipere, motorsager og gressklippere til renholdsmaskiner som steamere og skure- og trappemaskiner.

Skadd i gressklippervelt

- Vi har jobbet med å utarbeide dokumenter om 60-70 forskjellige typer arbeidsutstyr som vi regner som farlige, sier HMS-koordinator Per Gjengår ved seksjon for håndverkstjenester.

Dokumentene beskriver blant annet utstyret eller maskinen og tar for seg potensielle farer ved bruk.

I fjor høst ble en ansatt skadd da gressklipperen han kjørte veltet og rullet ned en bakke i Høyskoleparken.

Ulykken ble varslet til både politiet og Arbeidstilsynet. Ifølge driftsavdelingen er dette den eneste arbeidsulykken de siste årene som har vært så alvorlig at Arbeidstilsynet ble varslet.

LES OGSÅ: Kurs i norsk og data gir trygghet i jobben

Fikk kritikk fra Arbeidstilsynet

Mannen som ble skadet i ulykken i Høyskoleparken hadde ikke tilstrekkelig sikkerhetsopplæring. Dette ble påpekt i et varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet. Da var driftsavdelingen allerede godt i gang med HMS-arbeidet som innebærer kursing av alle ansatte som opererer farlige maskiner.

- Hensikten er å være proaktiv. Vi har en nullvisjon. Ingen skal bli skadet når de jobber, sier HMS-rådgiver Cecilie Holen i driftsavdelingen.

Den omfattende utformingen av sikkerhetsdokumenter driftsavdelingen har gjennomført er også et krav gjennom en forskrift i arbeidsmiljøloven.

Sjeldent ulykker

Et titall ansatte har blitt håndplukket av sine respektive fag- og avdelingsledere til å læres opp som instruktører i sikker håndtering av de forskjellige farlige maskinene. Disse skal igjen videreformidle sin kunnskap til dem av de 320 av driftsavdelingens ansatte som skal jobbe med farlig utstyr.

Snekkerverkstedet og mekanisk verksted trekkes frem som stedene med det farligste utstyret. Likevel er ulykker en sjeldenhet her som i de øvrige avdelingene.

- Adgangen til der man finner det farligste utstyret er begrenset med nøkkelkort, presiserer Holen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.