Knuste «isfjell» for Discovery channel

- Det dere gjør her er enestående i verdenssammenheng, sier Discovery Channel-produsent Koula Bouloukos.

Discovery Channels Koula Bouloukos intervjuer Martin Storheim mens han viser frem den ene stålbjelken som blir brukt i «isfjell»-krasjet.
Publisert Sist oppdatert
Teamet på Samcot monterer den spesialkonstruerte isblokken til en 700 kilos plate i testlaben.
Stipendiatene Martin Storheim (t.h.) og Torodd Skjerve Nord ved Samcot inspiserer «isfjellet» før testing.
Her møtes «isfjellet» og stjålbjelkene med stor kraft. Høyhastighetskameraet øverst i høyre hjørne filmer sammenstøtet med 18 000 bilder i sekundet.

Flere stipendiater ved NTNUs Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology (SAMCoT) jobber med testing av interaksjonen mellom is og struktur. Én av dem er Martin Storheim og han forteller til Universitetsavisa at hensikten er å lære mer om hvordan stålets respons endrer oppførselen til isen når det oppstår en skade i en båt under kollisjon med et isfjell.

- Vi måtte hit

I Simlab (Structural Impact Laboratory) kjøres det testing med isblokker som festes i en 700-kilos vogn på en svingarm, og deretter krasjes inn i 20-kilos stålbjelker i en hastighet på 8 m/s (28,8 km/t).

- Dette skjer ingen andre steder i verden. Dette er enestående i verdenssammenheng. Vi måtte jo hit, sier produsent Koula Bouloukos i canadiske Discovery Channel.

Et crew fra kanalen var på plass i Simlab tirsdag for å lage en tv-reportasje om isfjelltestingen. Bouloukos forteller at innslaget fra NTNU kommer til å bli en seks minutter lang reportasje som en del av programmet Daily Planet. Programmet kan sammenlignes med nyhetsreportasjeprogrammet 60 Minutes, men i Daily Planet er teknologi og vitenskap i sentrum.

- Jeg tror dette kommer til å slå an, og at barn ser det og blir mer interessert i vitenskap og teknologi. Norge og Canada har mye til felles - spesielt is, sier produsenten og ler.

Skandinavia-turné

Bouloukos fikk i oppdrag å lage reportasjer fra Skandinavia og tok deretter kontakt med forskjellige universiteter. Da hun fikk høre om «isfjell»-testingen på NTNU var det ingen tvil om at hit skulle hun. Det er foreløpig ikke planlagt når innslaget skal sendes, men Bouloukos anslår at det blir til høsten eller vinteren.

Innslaget fra NTNU blir en av to reportasjer fra Norge. TV-teamet skal også besøke Forsvaret og lage en reportasje om deres bruk av de såkalte «Facebook-brillene», Occulus rift.

Professor Arild Holm Clausen ved Simlab sier testmaskinen er unik i verdenssammenheng og at den brukes mest til å teste autovern, støtfangere, rørledninger og knutepunkter i bygningskonstruksjoner.

Endrer egenskaper ved krasj

Stipendiat Torodd Skjerve Nord forteller at Isblokkene som brukes i testingen er spesiallaget for å ha like egenskaper med ekte isfjell. Han forklarer videre at de er laget av sammenpresset snø med en spesiell struktur.

- Hvis stålet bøyer seg rundt isen i sammenstøtet, blir isen sterkere. Denne effekten trenger vi å vite mer om for å kunne bidra til sikrere skipstransport i for eksempel Nordøstpassasjen over Russland, sier Storheim.

Forskerne forsøker å finne ut hvordan egenskapene forandrer seg ved forskjellige skader og skadeomfang.

Da UA var til stede i Simlab da stipendiatene kjørte den siste testingen med tv-teamet til stede.

Se sammenstøtet mellom «isfjellet» og stålbjelkene i super slow motion her: