Bekymret over dopsalg på Gløshaugen

- Urovekkende, det bør bort med en gang, sier velferdsdirektør Espen Munkvik.

Studenter forteller om hvordan de finansierer studietiden ved å selge cannabis på campus i Under Dusken. Det gjør velferdsdirektør Espen Munkvik i Velferdsadministrasjonen bekymret.
Publisert Sist oppdatert
Under Dusken skriver om dopsalg på Gløshaugen i sitt siste nummer.

I den nyeste utgaven av studentavisa Under Dusken

forteller studenter om hvordan de finansierer studietiden ved å selge cannabis på fritiden. I artikkelen kommer det frem at Gløshaugen brukes som møteplass for flere av handlene.

Studenten og dopselgeren «Anders» forteller til Under Dusken at han selv møter sine kunder på Gløshaugen for å gjennomføre transaksjonene og sier at «Gløshaugen [er] et av de vanligste stedene for å selge cannabis blant studenter i Trondheim». Det gjør velferdsdirektør Espen Munkvik i Velferdsadministrasjonen bekymret.

- At dette skjer på campus er urovekkende. Det bør vi få bort med en gang om mulig, både med bruk av NTNUs vektertjeneste og forebyggende arbeid, sier Munkvik.

Ser på saken

Nestleder Hilde Apneseth i HMS-avdelinga på NTNU reagerer også på saken.

- Det er klart det er nulltoleranse for sånt på NTNU. Det ærlige svaret er at dette ikke har vært et tema for oss, men skulle man som ansatt eller student komme i kontakt med narkotika på arbeidsplassen, kan man komme til oss for råd om hva man bør gjøre, sier Apneseth.

Hun sier HMS-avdelingen nå vil se nærmere på saken.

- Jeg ser for meg at vi må se på dette, i første omgang i samarbeid med andre som har ansvar for studentvelferd, som Studieavdelingen og SiTs velferdstjeneste, sier Apneseth.

Uklart omfang

At Gløshaugen pekes ut i Under Duskens reportasje handler først og fremst om kildetilfanget, forklarer redaktør Synne Hammervik i Under Dusken

- Kildene våre snakket bare om Gløs, da begge selgerne studerer der. Vinklingen vår ble derfor spesifikt på én campus, og vi har valgt å ikke spekulere videre på om det er den samme situasjonen ved andre campus i byen. Det er mulig vi ville ha funnet de samme trekkene andre steder, men det vet vi ingenting konkret om, sier Hammervik.

Hammervik understreker også at kilden i saken som beskriver salget på campus, forklarer at transaksjonene foregår ved at man avtaler Gløshaugen som møtested. I hans tilfelle er det altså ikke snakk om at man står i gangene og selger eller lignende.

Lite misbruk i Trondheim

Til tross for nyheten om dopsalg på campus, viser det seg at NTNUs studenters bruk av rusmidler er mindre utstrakt enn ved for eksempel Universitet i Oslo og Universitetet i Bergen.

I studentenes Helse- og trivselsundersøkelse fra 2010 svarte 4,8 prosent av NTNUs studenter at de hadde brukt narkotika minst fem ganger det siste halvåret. Tilsvarende tall for Oslo og Bergen var henholdsvis 9,9 og 8,2.

Helse- og trivselsundersøkelsen for 2014 legges først frem kommende onsdag, men Universitetsavisa erfarer at tallene for NTNU der ligger under 2010-nivået og fortsatt godt under Oslo og Bergen.

Ikke klar over problematikken

Verken HMS-avdelinga ved NTNU eller Velferdsadministrasjonen ved SiT var klar over problematikken med salg på campus før Universitetsavisa tok kontakt.

Leder Olav Sæther i NTNUs vekterstyrke sier man er kjent med den generelle problematikken med at travle offentlige steder brukes til salg. Han er derfor ikke overrasket over at campus brukes til doptransaksjoner.

- Det er ikke noen grunn til at det skal være annerledes på NTNU, sier han.

Skal få kursing

Til høsten skal politiet holde kurs for NTNUs vektere hvor man annet skal få opplæring i så se etter tegn og symptomer på ruskriminalitet.

- Men da er det brukeren, ikke selgeren vi ser etter. Om vi klarer å få øye på noen som selger, griper vi ikke inn, men ringer politiet, sier Sæther.

Ingen registrerte episoder

Sæther forteller at NTNUs vektere ikke har registrert noen episoder med dopsalg siden han begynte i stillingen i vår.

Hilde Apneseth viser videre til seniorrådgiver Tove Karin Gjelset i HMS-avdelingen på spørsmål om NTNUs bedriftshelstjeneste har måttet ta tak i rusproblematikk det siste året. Gjelset sier taushetsplikten gjør at de ikke kan svare på om det har vært cannabis-saker hos bedriftshelsetjenesten det siste året.