Tettere og sterkere bånd mellom Sintef og NTNU

Båndene mellom NTNU og Sintef skal bli tettere og sterkere. Prosjektet «Bedre sammen» skal løfte kvaliteten på forskningen og gi større muskler til å konkurrere med.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag i neste uke legger rektor Gunnar Bovim fram et notat for NTNUs styre. Det handler om at samarbeidet mellom universitetet og Sintef skal utredes.

Rektor og Sintef-direktør Unni Steinsmo er blitt enige om fellesprosjektet «Bedre sammen». Målet er å se på styrker og svakheter i samarbeidet, for sammen å kunne oppnå enda bedre resultater. En felles arbeidsgruppe med representanter fra begge institusjonene er nedsatt, og prosjektet skal være ferdig innen 1. april neste år.

Bakgrunn i Saks

Bakgrunnen er den store reformen Saks, som for tiden diskuteres høyt og lavt i UH-sektoren. Akronymet står for samarbeid, arbeidsdeling, konsentrasjon og sammenslåing. I løpet av høsten gir samtlige institusjoner innspill til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Resultatet kan bli at universitets- og høgskolekartet i Norge tegnes helt på nytt.

Også forholdet til instituttsektoren er en del av Saks. Derfor har NTNU i sitt innspill framhevet et tettere forhold til forskningsstiftelsen Sintef som et mulig godt grep i. Sintef er størst i sitt slag i Skandinavia, og universitetet mener et tettere samkvem vil styrke universitetets posisjon internasjonalt.

I notatet heter det blant annet at «et sterkere og tettere samarbeid mellom NTNU og Sintef den viktigste faktoren for internasjonalisering og kvalitetsheving av NTNUs forskning på mange fagområder».

Skilt ved tvang tidligere

Samarbeidet mellom NTNU og SINTEF har en lang historie og kjennetegnes av en felles utnyttelse av laboratorier, utstyr, medarbeidere og bygninger. Det er med ujevne mellomrom stilt spørsmål ved den tette sammenvevingen mellom de to. Det var blant annet var bakgrunnen da departementet krevde et klarere skille, og avviklet den tidligere Sintef B-ordningen på slutten av 90-tallet.

Les også: - Best tjent med full åpenhet

Nå vil begge institusjonenes styrer ha en vurdering av hvordan de best kan fungere sammen. Det viktigste målet er å se på hvordan man best kan oppnå økt kvalitet forskningen. Konkurransekraften i det internasjonale kappløpet om forskningsmidler skal økes, og begge vil ha større muskler i forhold til samarbeid med og oppdrag fra nasjonalt og internasjonalt næringsliv.

I mandatet for prosjektet heter det at det skal være preget av åpenhet og gjensidig respekt. Det understrekes at det skal legges stor vekt på å informere ansatte om innholdet i det som skjer.

 

Kartlegge, identifisere, foreslå

Prosjektgruppen skal:

1) Kartlegge hvordan samhandlingen mellom de to institusjonene foregår i dag

2) Identifisere sterke og svake sider ved det strategiske samarbeidet

3) Foreslå konkrete tiltak for å bedre samhandlingen som innspill til neste generasjon strategi for fellesskapet.

Prosjekteiere er NTNUs rektor Gunnar Bovim og Sintef-direktør Unni Steinsmo, og gruppen skal rapportere til NTNU og Sintefs faste, felles ledermøte.