Søkningen til oljefag falt med 73 prosent

Krisen i oljenæringen slår rett inn i søkertallene på NTNU. Tallet på primærsøkere til petroleumsfag har falt med 73 prosent.

Forventet. - Vi forsøker å informere på saklig vis, om at det er behov for studenter i det som uten tvil er landets viktigste næring, sier instituttleder Egil Tjåland.
Publisert Sist oppdatert

Instituttleder Egil Tjåland konstaterer at bare 77 personer har søkt de 45 studieplassene instituttet tilbyr. Samtidig er det totale tallet på søkere mer enn halvert – fra 1 697 i fjor til 797 i år.

Les også: Tror på NTNU-effekten

Ikke uventet

- Denne nedgangen er jo ikke bra, men var heller ikke uventet. Vi var forberedt på dette, sier lederen ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk.

Han sier det ikke er mye de kan gjøre med situasjonen nå, men finner trøst i at de har tre veldig gode år bak seg, Det betyr at de har svært gode studenter.

- Forhåpentligvis er de gode de vi får inn til høsten også, sier Tjåland.

Han forteller også at situasjonen er en annen ved de internasjonale studieprogrammene. Der hadde de 1 400 søkere til 35 studieplasser, altså 40 søkere per plass.

- Internasjonalt har vi altså nok av studenter som ønsker å studere hos oss. De norske har nok fulgt med i mediebildet, der det har vært mye negativ omtale av næringen – og mer enn i utenlandske medier. Ungdommen leser og følger med – og reagerer deretter. Vi skulle ønske oss flere norske studenter, men det er ingen krise, sier Tjåland.

Massivt med negativ omtale

Han sier at instituttet har lagt vekt på å fortelle hva de faktisk gjør, og at de har brukt de kanalene de har hatt mulighet til – som kronikker, debattinnlegg og lignende.

- Det monner ikke mye, mener han, når bransjen er gjenstand for massiv presseomtale med negativ vinkling.

-Det vi sier, er at det tar fem år fra studentene begynner hos oss, til de er ferdig utdannet. Det skjer mye på den tiden. Ingen vet hvordan bransjen ser ut om fem år. Den siste nedturen var i 1999-2000, det samme skjedde da. Så gikk det noen år, og oljeprisen steg opp igjen.

- Vi forsøker å informere på saklig vis, om at det er behov for studenter i det som uten tvil er landets viktigste næring, sier Tjåland.

Tror ikke på miljøeffekt

Han viser til at at store utbygginger er på gang. Hele 120 funn er meldt inn for utbygging –bare oljeprisen når et nivå der investeringene kan forsvares. I tillegg kommer store felt som Johan Sverdrup og Ekofisk i produksjon fra 2017.

- Disse vil vare i 50-100 år. Det er det viktig for oss å informere om, men det er ikke så lett å nå fram med det, sier han.

- Du skylder på pressen og nedgang i bransjen, men vi er også inne i et skifte der miljøbevissthet kan påvirke interessen for å studere petroleumsfag?

- Jeg tror ikke det. Da ville vi sett den effekten tidligere. Miljødebatten har pågått i mange år, samtidig som vi har hatt rekordsøkning. Nå er oljeprisen lav og oppmerksomheten kretser rundt kutt, oppsigelser og arbeidsmarked. De unge får med seg korreksjonen som skjer i bransjen, det er det som slår inn på våre søkertall.