Dårlige tider i oljebransjen gjør doktorgrad mer populært

Stipendiater ved NTNUs Institutt for petroleumsteknologi merker økt interesse for å ta doktorgrad i hodejegernes fravær.

Stipendiatene Yuriy Ivanov og Katie Aurand ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk sier krisen i oljebransjen merkes, og mener det gjør det mer attaktivt å ta doktorgrad.
Publisert Sist oppdatert

- Mange av dem som begynner å bli ferdige med studiene nå er stresset i forhold til å få seg jobb, sier stipendiat Yuriy Ivanov.

Vanskeligere å få drømmejobben

Ivanov var ansvarlig for et seminar for stipendiatene ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk tirsdag. Der møttes stipendiater og masterstudenter for å dele informasjon om hva de jobber med, og å øve på å holde presentasjoner. Et naturlig tema på instituttet er de dårlige tidene i oljebransjen. Ifølge Ivanov er dette noe det snakkes mye om.

- En av grunnene til at vi har denne konferansen er å vise frem hva det går an å bruke kompetansen på, sier han.

LES OGSÅ: Søkertallene til oljefag stuper

Ivanov tror ikke det er slik at mange uteksaminerte studenter vil gå arbeidsledige, men sier det er åpenbart at det er vanskeligere å få drømmejobben nå enn for kort tid siden. Derfor tror han det er mer aktuelt for mange å ta doktorgrad.

- Det er jo flere som er ansatt i bransjen, og opplever at stillingene er usikre, som søker seg til ph.d.-stillinger nå, sier han.

Godt tidspunkt for å ta doktorgrad

P.hd.-seminaret tirsdag besto blant annet av at ni stipendiater holdt ”technical presentation” om sitt felt. Dette både som informasjon til de øvrige seminardeltakerne, og for øving i å holde presentasjon.

Seminaret ble arrangert for første gang i fjor, og tirsdagens arrangement var det tredje i rekken. Stipendiat Katie Aurand var én av initiativtakerne.

- I USA, hvor jeg kommer fra, er det langt mer vanlig at det å holde presentasjoner er en del av utdanningen. Vi prøver å ha et slikt seminar hvert semester, sier hun.

Aurand forteller at det er stadig flere nordmenn som ønsker å ta doktorgrad innen petroleumsteknologi nå.

- Det er et veldig fint tidspunkt med tanken på sitasjonen i oljebransjen. Tar du en doktograd nå, trenger du ikke å være i den utrygge situasjonen i industrien på 3-4 år. Samtidig er det mye mer fleksibelt hvilken jobb du kan få når du er ferdig. Og vi tror jo at jobbmarkedet kommer til å bedre seg, sier hun.

Kunne ikke konkurrere på lønn

Terje Solbakk hadde jobbet seks år i Oljedirektoratet da han startet på doktorgraden ved NTNU, men sluttet ikke av frykt for å miste jobben.

- Min stilling var veldig trygg, men jeg hadde lyst til å ta doktorgrad, og å flytte til Trondheim, sier han.

Solbakk begynte å studere geologi som følge av en interesse for grottevandring. Nå har grotter blitt mer interessante for oljebransjen, og Solbakk fordyper seg i blant annet hvordan man kan finne og utnytte grotter med stor porøsitet og mulige forekomster av olje og gass.

- Da jeg begynte å studere i 2001 fikk vi beskjed fra en leder i oljebransjen om at hvis vi jobbet veldig hardt, ville vi kanskje få jobb. Et par år senere fikk alle som ville det jobb, og flere fikk betalt for å fullføre mastergradene. Da kunne ikke instituttene konkurrere om kandidatene med stipendiatlønningene. Du skulle være bra gira på å ta doktorgrad når du kunne gå ut i jobb med 6-700 000 i lønn etter fullført mastergrad. Nå er situasjonen en annen. Det er langt færre jobber, sier han.

- Doktorgrad er en skjult karrierevei for mange

Man skal være forsiktig med å dra slutninger av statistikken over andelen norske stipendiater ved IPT-instituttet. Til det er antallet for lavt, og tilfeldigheter kan gjøre store utslag. Men tallene viser at andelen norske stipendiater var langt lavere i 2013 og 2014, enn den er i år. Av de ni som startet i år, er fire norske, mens det kun var to norske av de 13 ferske stipendiatene i 2014, og én norsk av de sju ferskingene året før.

Studiekoordinator Lisbeth Hultmann ved IPT tror flere studenter ser doktorgrad som en karrierevei nå som headhuntere fra oljebransjen ikke kaprer studenter i samme grad lengre.

- Det er mer attraktivt å ta doktorgrad når det går dårlig i bransjen, slår hun fast.

Hultmann registerer også at masterstudentene er mer bekymret for jobbsituasjonen enn tidligere.

- De tvinges til å se litt bredere. Kun fantasien setter grenser for hva de kan bruke kompetansen sin til. Doktorgrad er en litt skjult karrierevei for mange studenter, sier Hultmann, som selv har doktorgrad i bioteknologi.