Søkertallene for 2016:

Færre til olje, flere til helse og flere vil ha kortere løp

Interessen for oljefag fortsetter å stupe, men flere vil studere helsefag og teknologi. Det er også flere som ønsker kortere studieløp.

Strømmer til. Ved fjorårets opptak var det 12 391 ungdommer som hadde NTNU som førstevalg. I år er dette tallet steget til nær 23 000.
Publisert Sist oppdatert
– NTNU er samlet sett styrket som lokomotiv innenfor teknologi i Norge, sier Gunnar Bovim.

Tallene fra årets opptak viser at økonomi- og helsefag har en stor økning. Også kommunikasjonsteknologi og nanoteknologi øker sterkt, med over 30 prosent. Selv om oljekrisen har fått ungdommen til å skygge unna petroleumsfagene, konstaterer NTNU at teknologiutdanningene er styrket samlet sett og at de øker mer enn de gjør på landsbasis. 

– NTNU er mer populær enn noensinne, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU i en pressemelding.

Søkertallene fra Samordna Opptak viser at nesten 23 000 ungdommer har ført NTNU opp som sitt førstevalg i år. Det betyr at nær 2 av 10 søkere har NTNU som førstevalg. Ved Universitetet i Oslo er det 17 750 førsteprioritetssøkere, mens Universitetet i Bergen har 9758.

Fra 420 til 31 oljesøkere på tre år

Totalt er det nesten 48 000 ungdommer som har NTNU som et eller flere mulige alternativer.

Bovim peker på to tendenser:

Det ene tendensen er det han kaller en tematisk dreining. Han påpeker at kommunikasjonsteknologi og nanoteknologi hver har en økning på over 30 prosent, mens færre vil studere olje og gass.

Ledigheten innenfor oljesektoren kommer sterkt frem. For tre år siden var det 420 søkere til 53 studieplasser på petroleumsstudier ved NTNU. I år er det 31 søkere på 29 plasser.

Den andre tendensen Bovim påpeker, er en dreining fra fem-årig sivilingeniør til tre-årige ingeniørutdanninger som har en sterk vekst.

Jenteandelen stabil på 30 prosent

Ved NTNU er det fortsatt over to søkere per plass på sivilingeniørstudiene. Jenteandelen av søkere til sivilingeniørstudiene er stabil, og utgjør som i fjor 30 prosent.

– NTNU er samlet sett styrket som lokomotiv innenfor teknologi i Norge, sier Bovim i meldingen.

Alle helsefaglige studier har vekst. Det gjelder spesielt sykepleie som har en økning på cirka 27 prosent – bare i Trondheim. Økonomi har en svært stor vekst som også er langt større enn det nasjonale. Søkertallene til lærerutdanning er stabile, med en liten økning.

Flere vil ha profesjonsløp

Innenfor realfag er det en dreining til at flere ungdommer velger profesjonsrettede studieløp. Det gjelder blant annet fagene biologi, fysikk, kjemi og matematikk.

I 2016 fusjonerte NTNU med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik. Av utdanningsstedene som har fusjonert er det UiT og NTNU som har størst prosentvis økning, viser tallene fra årets opptak.

Ålesund og Gjøvik tiltrekker flere

Antall førsteprioritetssøkere til NTNU i Ålesund øker med 19 prosent fra i fjor. Det er spesielt sykepleie, biologiske fag og økonomifag som utmerker seg med høye søkertall.

Antall førsteprioritetssøkere til NTNU i Gjøvik øker med 15 prosent fra i fjor. Helsefagene øker mest, og både sykepleie, ergoterapi og radiografi er svært populære.

Ved fjorårets opptak søkte 127 929 personer om opptak på høyere utdanning, 6,7 prosent flere enn året før. Av disse var det 12 391 som hadde NTNU som førstevalg. I år er tallet steget til nær 23 000.