Politistudiet mest populært

Tallet på søkere til høyere utdanning fortsetter å øke. 132 021 personer ønsker seg en studieplass til høsten. Politistudiet er det mest attraktive av alle.

Søkningen til helse- og sosialfag øker med over 13 prosent sammenliknet med ifjor
Publisert Sist oppdatert

Økningen i tallet på søkere fra 2015 er på 4 000. Det utgjør en økning på 3,2 prosent.

- Vi konstaterer at søking til høyere utdanning fortsetter å øke. Vi ser også at søkerne følger med på samfunnsutviklingen og synes å ta reflekterte valg, sier direktør i FSAT, Grete Christina Lingjærde.

NTNU har to studietilbud inne på topp 10-lista - begge er studieretninger som er innlemmet i universitetet etter fusjonen.

Søkningen til helse- og sosialfag øker med over 13 prosent sammenliknet med ifjor. Størst økning har sykepleierutdanningen med nesten 20 prosent.

– Regjeringen er opptatt av å sikre god kompetanse til helse- og omsorgstjenesten. Mange søkere lover godt for det viktige arbeidet med å skaffe befolkningen gode helsetjenester, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en melding.

Flatt for lærerutdanningene

I alt 11 500 søkere har en av lærerutdanningene som sitt førstevalg. Det tilsvarer en økning på rundt én prosent sammenliknet med i fjor. Til lektorutdanningene har søkningen økt jevnt i mange år. Fra i fjor er den opp 6,9 prosent. Til grunnskolelærerutdanning 5-10 er det en økning på 2,9 prosent, mens grunnskolelærerutdanning 1-7 har en nedgang på 11 prosent sammenliknet med i fjor.

– Jeg er glad for at søkningen til lærerutdanningen holder seg stabil, og øker til en del av utdanningene, men jeg er bekymret for nedgangen i søkningen til grunnskolelærerutdanning 1-7. Dersom søkningen til denne utdanningen ikke bedrer seg etter innføringen av femåriggrunnskolelærerutdanning neste årvil vivurdere å sette inn særskilte tiltak, sier Røe Isaksen.

Universitetet i Oslo har landets mest attraktive lærerutdanning blant universitetene, med 2,3 førstevalgsøkere per studieplass.

Det er en oppgang fra 1,9 søkere per plass i 2015.

- Det har vært en jevnt god økning til lektorprogrammet ved UiO de senere årene og vi har nå landets mest attraktive lærerutdanning blant universitetene, konstaterer rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen i en pressemelding.

Færre til realfag

Til realfagsstudier er det registrert 4 264 førstevalgssøkere til 2 434 studieplasser. Dette er en liten nedgang fra 2015, på 0,6 prosent sammenlignet med i fjor. Ved årets opptak er det 1,7 førstevalgssøkere per studieplass på realfag.

Til teknologiske fag er det i år samlet sett registrert 13 463 førstevalgssøkere til 6 078 planlagte studieplasser. I fjor var det 14 080 førstevalgsøkere. Det er 4,4 prosent færre søkere enn i fjor. Den største nedgangen er det på maritime studier, som har nedgang i søkertallene på 16 prosent på landsbasis.

Sivilingeniør ned over 8 prosent

Til 3-årig ingeniørutdanning er det registrert 5 545 førstevalgssøkere, som er en nedgang på 3,8 prosent sammenlignet med fjoråret.

Når det gjelder integrert master i teknologi, altså det som tidligere het sivilingeniørstudier, er det registrert 4 892 førstevalgssøkere til 1853 studieplasser. Det er en nedgang på 8,1 prosent.

40 prosent økning på arabisk ved UiO

Nesten 12 prosent av årets søkere har Økonomisk-administrative fag som sitt førstevalg. Også det er en nedgang fra i fjor, på 4,7 prosent. Søkertallene for språk viser at det i år er 5774 søkere til planlagte 3227 studieplasser. Nær 1 av 3 har engelsk som førstevalg.

Språkfag ved UiO styrkes også med 8 prosent flere søkere, og Midtøsten-studier med arabisk har 161 søkere til 55 studieplasser. Det er en 40 prosent økning i søkertallene sammenlignet med 2015.

Tabellen under viser tallet på søkere som har et gitt universitet som førstevalg.

(Grafen er interaktiv. Før musepeker over kurvene for å se eksakte tall)

Følgende læresteder har fusjonert i 2016, noe som reflekteres i søkertallene:

1. januar 2016 fusjonerte flere læresteder. UiT Norges arktiske universitet er en sammenslåing av Universitetet i Tromsø– UIT Norges arktiske universitetet, Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik.

Nord universitet består av tidligere Universitetet i Nordland, Høgskoleni Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna.

NTNU har fusjonert med Høgskoleni Gjøvik, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Høgskolen i Ålesund.