Her er det tøffest kamp om studieplass:

Søkerne strømmer til økonomi og dyrepleie

Politi, dyrepleier og psykolog har flest søkere per studieplass, men først i juli kommer fasiten på hvilke studier som har høyest karakterkrav i år.

Publisert Sist oppdatert

Lista over studiene som har flest søkere per studieplass toppes av Høgskolen i Oslo og Akershus sitt studium i økonomi og ledelse, der 471 søkere kjemper om 20 plasser. Det gir 23,5 søkere per plass. På de to neste plassene følger Den populære dyrepleierlinja ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, med 15,7 søkere per studieplass, mens profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen har 14.7 søkere per plass.

Antall søkere per studieplass sier ikke noe om kvaliteten på søkerne og dermed heller ikke noe om hvor tøft det blir å å komme inn på studiet. Fasiten på det kommer først i juli, når opptaket er gjort.

I fjor var det medisinstudiet ved UiO som tronet på toppen, med et krav på 68,1 poeng for å komme inn på høstopptaket. Dette gjaldt den ordinær kvoten, som inkluderte tilleggspoeng, alderspoeng og lignende.

Deretter fulgte medisinstudiene ved NTNU (67), UiB (66,5), og UiT (66,2). Mellom 1100 og nær 1300 stod på ventelister for disse studiene, i følge DN. Profesjonsstudier i psykologi, og odontologi er også fag med høye poengkrav. For å komme inn på profesjonsstudiet ved UiO måtte du i fjor ha 66,1 poeng. De som kom inn ved odontologi på samme sted måtte ha 65,5 poeng, mens tannlegestudiet ved UiB hadde 64,1 poeng som krav.

For søkerne under 21 år med førstegangsvitnemål stod Industriell økonomi og nanoteknologi ved NTNU øverst på lista over studier med høyeste opptakskrav. NTNU hadde halvparten av studiene på DNs liste over de 20 studiene med høyest opptakskrav i fjor. Medisin, fysikk og matematikk, kybernetikk, energi og miljø og profesjonsstudiet i psykologi var blant disse.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære studiene
LES OGSÅ: Færre til olje, flere til helse
LES OGSÅ: - Oljestudier er en gyllen sjanse nå

I den andre enden av skalaen finnes studier der det er glissent mellom søkerne. En gjennomgang UA har gjort av listene fra Samordna Opptak viser at det er rundt 280 tilbud i Norge som er så lite ettertraktet at de har under én søker per studieplass.

LES MER: Ingen ville studere religion, livssyn og etikk på Fjellhaug