”Jeg sitter med en følelse av sterkt ubehag”

Skarp kritikk førte til endring av framlegg om administrativ organisering.

- Når Bovim snakker om at vi setter ned noen gjerdestolper så føles det ubehagelig å ikke vite hvilke dører vi lukker nå. Vil vi kjenne oss bondefanget, og møte oss selv i disse dørene når vi møtes i august, spurte Busterud.
Publisert Sist oppdatert
Styremøte 15. juni 2016. Gunnar Bovim og Nils Kristian Nakstad.
- Jeg greier heller ikke å se noen innsparingsgevinst i det vi er i ferd med å vedta, sa Marit Grønning-Moe (t.v.).
Styremøte 15. juni 2016. Helge Holden.

- Jeg får ikke helt grep om hva det er vi faktisk beslutter, og hva det er vi overlater rektor å ta for avgjørelser, sa Kjersti Møller under NTNU-styrets diskusjon om administrativ organisering onsdag kveld.

- Ikke samme faglig argumentasjon som tidligere

Møller var først ut til å ta ordet etter at organisasjonsdirektør Ida Munkeby orienterte om tilrådingen om administrativ organisering på styremøtet.

Hun startet med å takke fungerende styreleder Nils Kristian Nakstad for å minne de frammøtte om at det er de ansatte som er NTNUs viktigste ressurs, og fulgte på med kritikk av tilrådningen til styret.

- Jeg ser ikke den samme faglige argumentasjonen i denne innstillingen som tidligere. Jeg ser tendenser til at man lar tunge miljøer ved NTNU komme med sine høringsuttalelser, og så vedtar man noe helt annet, sa hun.

Mange ord som ikke forstås

Møller fikk følge av Nina Udnes Tronstad, som sa at hun sitter med en opplevelse av at virkeligheten er mer komplisert enn hva som kommer fram i denne tilrådingen.

- Det er også mange ord som flagrer gjennom luften her, som vi ikke forstår – seksjon, gruppe, avdeling, team og mer til. Enten bør de ut eller som bør vi få en forklaring, sa hun.

Styrekollega Nina Refseth sa seg enig i opplevelsen av kompleksiteten i dette.

– Jeg ryddet i et kott i helga, og veltet en kasse med lego. Følelsen jeg fikk da har visse fellestrekk med hva man får når man ser på hva notatet om administrativ organisering forsøker å samle, kommenterte Refseth.

Etterlyste rød tråd

Guro Busterud etterlyste en rød tråd i framlegget.

- Hva er situasjonen i dag, hva innebærer endringene, hva mener de ulike gruppene, hvem er mot, hvem er for – slike ting.

- Jeg sitter igjen med en følelse av sterkt ubehag over at vi ikke vet hva vi er med på å vedta. Så når Bovim snakker om at vi setter ned noen gjerdestolper så føles det ubehagelig å ikke vite hvilke dører vi lukker nå. Vil vi kjenne oss bondefanget, og møte oss selv i disse dørene når vi møtes i august, spurte Busterud.

- Med så mange høringssvar som er kommet må det være mulig å finne noen fellesnevner i notatet vi har foran oss. Jeg kjenner også uro over å ikke vite hva vi er i ferd med å vedta. Jeg greier heller ikke å se noen innsparingsgevinst i det vi er i ferd med å vedta, sa Marit Grønning-Moe

Hun uttrykte også uro over hvorvidt man greier å ivareta arbeidsgiveransvaret overfor ansatte i Gjøvik og Ålesund.

- Uklart og inkonsekvent

Bjarne Foss karakteriserte notatet slik:

- Uklar og inkonsekvent logikk. Uklart hvordan man fordeler funksjonene mellom nivå 1 og 2. Jeg synes ikke dere som har skrevet dette ser på dette med et godt nok overordnet blikk. Hva er dette egentlig?

Foss mente framlegget inneholdt for lite kunnskap til at styret kunne fatte et vedtak.

Ba styret instendig om å fatte vedtak

- To rådgivere fra Rektors stab bør antakelig bo i Gjøvik og Ålesund, sa Ida Munkeby, da hun kommenterte synspunktene om et uoversiktlig organisasjonskart.

Gunnar Bovim kommenterte Møllers innvendinger med at man prøver å få til en balanse som gir rektor godt nok handlingsrom med hensyn til detaljene i den administrative utformingen.

Munkeby fortsatte med å be styret innstendig om å fatte et vedtak, for å gjøre administrasjonen i stand til å følge tidsplanen.

- Blankofullmakt

Helge Holden sa seg enig med Busterud i hennes uro for å bli bondefanget om man vedtar denne innstillingen nå.

- Jeg har ikke noe problem med å se kompleksiteten i dette. Saken er mye mer kompleks enn spørsmålet om faglig organisering.

Han mener notatet gir administrasjonen altfor mye frihet.

- Det er nærmest en blankofullmakt til å gjøre de grep man vil fram mot styremøtet etter sommeren, endre alt som man vil, sa Holden.

Han sluttet seg til styrekolleger som sier de ikke skjønner tilrådingen.

- Det gjør meg urolig, sa Holden.

Om gjerdestolper

Espen Remme hadde også innvendinger. Han kom også med en berømmelse:

- De er en ekstremøvelse NTNU driver på med. Jeg synes det blir gjort en meget god jobb i å prøve å drive denne prosessen forover under stort tidspress.

Men også Remme delte uroen over hva styret er med på å vedta.

- Jeg vet ikke helt hvor vi eventuelt setter ned disse gjerdestolpene.

Kastet seg rundt og endret framlegg

Munkeby, Bovim og øvrige representanter fra rektoratet samlet seg til en diskusjon da det ble pause i styremøte. Da pausen var over kom fungerende styreleder Nils Kristian Nakstad med følgende beskjed:

- Vi har oppsummert, og det kommer en ny tilrådning som er enklere i form, sa Nakstad.

- Vi må bare se at vi ikke har klart å skrive saken innen en tydelig ramme. Det handler om å få et bedre strategisk grep, å rydde på nivå 1, ta ut en del driftsoppgaver fra staben, synliggjøre hvor linja går og se hva slags apparat vi har. Vi ser at dette kunne vi ha fått fram atskilling tydeligere enn det vi har gjort i saken. Vi tar med oss det videre når det gjelder utforming av saken til neste styremøte, sa Munkeby.

- Vi tar tilbakemeldingene om at det vi vedtar nå låser saken videre på største alvor, og har et forslag til endret tilrådning, fortsatte hun før hun la frem følgende tekst:

"Gjennom ny administrativ organisering av NTNU skal strategiske funksjoner styrkes. Avdelingsinndeling av den sentrale administrajsonen og den administrative organisering av NTNU i Gjøvik og NTNU i Ålesund som foreslått i sak 32/16 legges som foreløpig grunnlag for dette. Rektor gis fullmakt til å gjennomføre forhandlinger med de ansattes organisasjoner ut fra dette. Styret gjør et endelig vedtak i sitt møte 25/8 2016."

Dette innebærer at administrasjonen ikke fatter endelige beslutninger, men midlertidige forordninger som styret har makt og mulighet til å gjøre om på.

Positivt mottatt

Munkebys forslag ble tatt positivt i mot av de hardeste kritikerne: Møller, Busterud og Holden ga berømmelse for at rektoratet maktet å kaste seg rundt i løpet av svært kort tid og komme med et nytt forslag.

Etter dette løste den noe fortettede stemningen seg noe opp:

- Dere var så raske at jeg rakk så vidt å gå på do, og så hadde dere et nytt forslag på bordet, kommenterte Holden, og la til:

- Men nå blir jeg sittende.

Munkeby benyttet anledningen til å si at det er jo fint at vi har en rektor som er doktor og som kan legge inn kateter, så ingen skal behøve å gå på do noe mer.

Kort tid etter ble det reviderte forslaget vedtatt.