Tautrekking om leder ved delt institutt vil fortsette til høsten

NTNU-styrets vedtak om ny instituttstruktur har ikke skapt klarhet i det omstridte spørsmålet om hvor lederen for Infokom, NTNUs eneste geografisk delte institutt, skal ha hovedkvarter.

Publisert Sist oppdatert
Klar beskjed. - AIMT har i sine innspill til prosessen vært svært klare på at vi for fagområdet informasjonssikkerhet ønsker instituttleder med tilstedeværelse på Gjøvik. Dette står også i høringsuttalelsen fra NTNU i Gjøvik, sier dekan Nils Kalstad Svendsen.
Avgjøres i høst. - Dette vil være en diskusjon vi tar når instituttstrukturen er endelig på plass i neste styremøte. Instituttet vil ligge under Fakultet for Informasjonsteknologi og Elektroteknikk og det er naturlig at mye av de praktiske løsningene avgjøres av dekanen, sier prorektor Helge Klungland.
Makt og myndighet. - Jeg føler meg trygg på at det samlede fagmiljøet kan fungere godt enten instituttleder blir sittende i Trondheim eller på Gjøvik, sa dekan Geir Øien til UA 3. juni. Arkiv.

Det NTNUs styre vedtok i forrige uke, var at instituttet, i likhet med to andre institutt i Gjøvik og fem i Ålesund, skulle ha “stedlig instituttledelse”.

Vedtaket ikke sier noe eksplisitt om hvorvidt ”stedlig instituttledelse” betyr instituttledere eller instituttnestledere. Dette er en svært viktig sak for fagmiljøene i de to byene.

Tolkningen av styrevedtaket spriker

I sin høringsuttalelse ga NTNU i Gjøvik klar beskjed om at de ønsket at lederen for det nye Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi skal ha kontorsted på Gjøvik.

Også fagmiljøet i Trondheim har argumentert sterkt for at det vil ha sin nærmeste leder lokalt hos seg. Nå spriker oppfatningen av hva styret egentlig har vedtatt.

Ved Institutt for telematikk (Item) på Gløshaugen oppfatter man at det formelt ikke er bestemt hvor instituttlederen skal ha kontor.

Instituttleder Harald Øverby sier at han tolker styrevedtaket som at det skal være stedlig instituttledelse for det nye instituttet Infokom både i Gjøvik og i Trondheim.

- Utover dette, inkludert plassering av instituttleder, kan ikke jeg se at styret sier noe om, skriver han i en epost til UA.

Vet ikke hva som skjer videre

Øverby skriver videre at han ikke vet hvem som skal bestemme innretningen på dette videre, og hvordan stillingen skal lyses ut.

- Jeg har ikke hørt noe ytterligere fra Rektoratet etter styremøtet, og kan desverre ikke oppklare eller forklare hva som skjer videre, fortsetter han.

Instituttlederen understreker at det fra Item sin side er viktig å ha reell medvirkning i prosessen videre, spesielt i en så viktig sak som ansettelse av nærmeste leder og utformingen av ledergruppen ved instituttet.

- Jeg vil tro det samme gjelder for NISLab. 

NISLab er en av to seksjoner under dagens Avdeling for informatikk og medieteknikk i Gjøvik (AIMT), og det er dette miljøet som skal danne det nye Infokom sammen med telematikk-miljøet i Trondheim.

Mener styrevedtaket er klart nok

Dekan Nils Kalstad Svendsen ved AIMT i Gjøvik sier at spørsmålet om hva styrevedtaket faktisk betyr, ikke har vært et tema.

 Han sier at han forholder seg til styrevedtaket, som han mener er klart nok og har likelydende ordlyd for samtlige nye institutt. For Gjøviks del heter det:

“Styret vedtar denne instituttstrukturen for NTNU i Gjøvik: 3 institutt med stedlig instituttledelse”.

- Jeg har ikke noen fortolkning av dette. Jeg ser at det er likelydende formuleringer for alle avdelingene, og mener styrevedtaket sånn sett er tydelig. Det betyr at det skal være stedlig instituttledelse på Gjøvik.

- AIMT har i sine innspill til prosessen vært svært klare på at vi for fagområdet informasjonssikkerhet ønsker instituttleder med tilstedeværelse på Gjøvik. Dette står også i høringsuttalelsen fra NTNU i Gjøvik. Den bygger på en grundig prosess og følger av Gjøviks strategiske satsning på informasjonssikkerhet fra 2001 og fram til i dag for å utvikle miljøet ved AIMT. Forøvrig ser vi fram til den videre prosessen og opplever at vi har en svært god dialog med alle de fagmiljøene AIMT har en kontaktflate mot i Trondheim, sier dekan Nils Kalstad Svendsen.

Må ha ledelse begge steder

Prorektor for faglig integrasjon, Helge Klungland sier følgende:

- De fem instituttene i Ålesund består av bare ansatte i Ålesund. I Gjøvik er det ett institutt som består av ansatte både fra AIMT i Gjøvik og Institutt for telematikk i Trondheim. Det betyr at det må ha en form for ledelse begge steder.

Klungland la fram saken om faglig organisering i siste styremøte.

Det er ikke avklart hvor instituttlederen, som begge miljøene er klare på at de vil ha plassert hos seg, skal ha fast kontor. Det er heller ikke avklart om Infokom får en nestleder eller en seksjonsleder, som vil høre hjemme på nivå 4 i NTNU-hierarkiet.

I sin høringsuttalelse før styremøtet argumenterte Institutt for telematikk med at lederen av det nye instituttet bør ha arbeidssted i Trondheim på grunn av nærhet til fakultetet.

Dekanen avgjør praktiske løsninger

- Hvem skal bestemme innretningen på dette videre?

- Dette vil være en diskusjon vi tar når instituttstrukturen er endelig på plass i neste styremøte. Instituttet vil ligge under Fakultet for Informasjonsteknologi og Elektroteknikk og det er naturlig at mye av de praktiske løsningene avgjøres av dekanen. Vi er ikke på noen måte klare enda for å si noe om utlysning eller lignende, svarer Klungland.

- Hvilke hensyn vil veie tyngst?

Den viktigste målsetningen er å finne en løsning som gjør at vi lykkes med den faglige integrasjonen og samarbeidet mellom de to miljøene, samtidig som alle medarbeiderne skal ivaretas der de er lokalisert.

- Vil det ikke være lettere å bare beholde to institutt?

Faglige synergier er viktig når strukturen bestemmes. Det vil vi også få eksempler på når den øvrige aktiviteten skal organiseres i august, sier Helge Klungland.

Forslag til mulig lederstruktur

I forslaget til styremøtet den 16. juni ble det lagt fram forslag om hvordan campusene i Gjøvik og Ålesund kan ledes, men uten at det forelå noe forslag til vedtak på dette punktet. Fire mulige stillinger "som samlet skal sikre lokal beslutningskraft” ble skissert. I tillegg til viserektor og instituttledere kom følgende:

- Instituttnestleder som kan oppnevnes av instituttleder i en funksjon som tilsvarer 50 prosent av et årsverk.

- Fagseksjonsleder kan oppnevnes som leder for et fjerde nivå i organisasjonen, under instituttnivået. Dette vil bli en ny funksjon i NTNU, med arbeidsoppgaver som også vil tilsvare 50 prosent av et årsverk.

UA har omtalt tautrekkingen om instituttledelse i flere artikler i forkant av styremøtet. 2. juni uttalte dekan Geir Øien ved IME-fakultetet:

- I utgangspunktet er dette en lykkelig historie om to fagmiljø som ser store synergier i å slå seg sammen. Det er synd om dette skulle få et preg av revirkamp og uenighet. Mitt overordnede inntrykk er at begge parter ser positivt på en sammenslåing, og vi skal få dette til å fungere godt. Jeg ser ikke for meg at plasseringen av leder blir noen showstopper for dette.

LES MER: Avdelingene på Gjøvik ender trolig opp med ulike modeller

LES MER: Enige om å slå seg sammen, uenige om hvem som skal ha instituttlederen

LES MER: Mener ledelsen sier én ting, men foretar seg noe annet

LES MER: “Frustrasjon er vanskelig å unngå i en omstillingsprosess”