Hyllet som toppforsker - nå er han også superforeleser

- Dette er veldig morsomt. Det er fint at det blir fokus på undervisning, sier Johannes Skaar om å havne på topp ti-lista over Norges mest fantastiske forelesere.

Beskjeden vinner: Mange burde stått på denne lista, det er tilfeldigheter som gjorde at jeg havnet der, mener Johannes Skaar.
Publisert Sist oppdatert

Dermed har NTNU-professoren prestert det kunststykket å nå til topps i to Morgenbladet-kåringer. I 2012 ble han kåret til de ti mest fremragende unge forskerne i landet.

Høy på pæra er han ikke over all denne viraken. Tvert imot virker han litt beskjemmet over at han får så stor oppmerksomhet når det finnes så mange dyktige folk rundt ham.

- Det er ekstremt mange flinke forelesere ved NTNU, og som student hadde jeg noen av dem. Mange burde stått på denne lista, det er tilfeldigheter som gjorde at jeg havnet der, sier han.

De ti på Morgenbladets liste er likeverdige vinnere og ikke rangert.

Johannes Skaar er 41 år og oppvokst i Hole kommune i Buskerud. Han foreleser i «Elektromagnetisme» som han karakteriserer som et vanskelig fag. Studentene går i 2. klasse og kommer fra ulike studieprogram.

Han studerte ved NTNU og i dag jobber han her.

- Jeg er en ekte innavlet NTNU-er, smiler han.

Skaar bor på Østlandet, men er to dager i uka på Gløshaugen for å forelese og veilede ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon. Resten av tiden jobber han på Kjeller, der NTNU har en filial. Der forsker og veileder han.

- Du må være en veldig allsidig person som har greid å utmerke deg både som forsker og underviser?

- Njaaa, jeg vet ikke helt om jeg er det, men jeg liker både forskning og undervisning veldig godt.

- Hvorfor har nettopp du blitt lagt merke til?

- Jeg har veldig mange studenter i det emnet jeg underviser i, og sjansen for å bli nominert er større når man har mange studenter. Men ellers legger jeg ned mye arbeid i dette. Jeg synes det er viktig å ha kontakt med studentene og prioriterer det høyt.

Selv karakteriserer han undervisninga som ganske tradisjonell og gammeldags. På det meste foreleser han for 300 studenter i et stort auditorium. Da skriver han på tavla.

- Det setter de pris på. Studentene liker struktur. Det er ikke noe galt med moderne pedagogiske metoder, men i det emnet jeg har fungerer det bra med tradisjonell tavleundervisning, sier han.

Den populære foreleseren forteller at han ikke bare skriver på tavla. Han har i tillegg en god del demonstrasjoner under forelesningene og en del eksempler fra hverdagen.

Han forbereder seg godt og er tilhører ikke den kategorien foreleser som alltid ser ned i notatene. Han legger vekt på at resonnementene skal skje underveis.

- Det er mange utlegninger og mye matematikk. Man må vite hvor man starter og hvor man skal, men resten blir til på tavla, forteller han.

Forelesningene er én del av undervisninga, en annen er øvingene. Skaar sier at han liker å være til stede når studentene jobber med oppgavene. Da ser han hvor skoen trykker og får mange artige og interessante spørsmål.

- Studenten er flinke og inspirerende, slår han fast.

Under Morgenbladet festarrangement, der de ti beste underviserne ble kåret, spilte også Skaar piano.

- Du er en flink forsker og en flink underviser. Og attpåtil er du flink til å spille piano?

- Jeg vet ikke om jeg er så flink til å spille piano. Jeg gjør det også av og til i undervisninga. Musikk er jo også fysikk: svingninger og lyd. Det ligger mye fysikk i bånn. Det ville jeg illustrere på scenen.

Når to av NTNUs ansatte blir kåret til landets beste undervisere sammen med åtte andre, er det også ei fjær i hatten for universitetet. Hvordan synes Johannes Skaar det er å jobbe ved NTNU?

- Jeg trives ekstremt godt. NTNU er et utrolig bra sted å være. Friheten vi har, gjør meg motivert. Jeg kan ikke tenke meg å ha en annen type jobb, avslutter han.