Splittet Studentting stenger Gjøvik og Ålesund ut av AU

Representanter fra de innfusjonerte høgskolene er forbannet på nytt vedtak i Studenttinget, men leder Jone Trovåg mener det hele nå blir mer ryddig.

Lang debatt. I følge Trovåg varte debatten i godt over to timer, men til slutt var det prinsippet om at AU skal være  innstilt av tinget selv som vant. Bildet er tatt under et møte tidligere i høst.
Publisert Sist oppdatert
Forstår bekymringen, enig i vedtaket. - Alle studentene ved NTNU kan stille til valg. Ingen er fratatt den muligheten, det man er fratatt er den kvoterte plassen, sier Studenttingets leder Jone Trovåg. Han mener representasjonen til de to byene blir fullt ut ivaretatt gjennom Studenttinget.

(Saken er oppdatert)

Det såkalte førstegangsvedtaket om ny organisering av arbeidsutvalget (AU) ble fattet med 17 av 25 stemmer.

Føler seg overkjørt

Ole-Jacob Oosterof og Gjermund Kvernmo Langset som er stedlige ledere for henholdsvis Studenttinget i Gjøvik og Ålesund er opprørt. De skriver i en pressemelding at frykten mange har hatt for å bli overkjørt av Trondheim i fusjonsprosessen nå har vist seg å være begrunnet.

- Vedtaket skviser ut representanter fra de innfusjonerte høgskolene, skriver de, og forklarer at vedtaket innebærer at AU skal bestå av 4 personer, hvor alle sitter på fulltid i Trondheim. Valgperioden for disse skal være 1. Januar til 31. Desember.

Ikke plass til Gjøvik og Ålesund

- Det vil ikke lenger være plass til de stedlige lederne fra Gjøvik og Ålesund. Dette er en enorm omstilling fra dagens modell der AU består av 10 personer, 7 representanter på heltid og 3 representanter på deltid, heter det i meldingen.

De viser til at fusjonspartnerne ikke har 5-årig sivilingeniørutdanning og er ofte omfattet av regelverk som gjør at et verv i AU, nå så godt som ikke er gjennomførbart dersom en vil fullføre studiet.

"Får enorme konsekvenser"

Osterhoof er heller ikke nådig: Konsekvensene er enorme, vi er tilbake der vi var før fusjonen. NTNU har fusjonert i stort sett alle ledd, studentdemokratiet har fisjonert, uttaler han.

Gjermund Kvernmo Langset sier at Studenttinget skal tale studentenes stemme, og spør hvordan de kan forsvare det mandatet når det ikke vil være noen personer i to av NTNUs studiebyer til å tale studenttingets sak.

- Vi vil i praksis sitte igjen med tre uavhengige studentdemokrati uten et formelt samarbeid, sier stedlig leder i Ålesund.

Han frykter at Studenttinget, dersom vedtaket blir stående etter andre gangs behandling 10 november, lager en arena for uenighet, der studentene potensielt sett kun motarbeider hverandre.

Jone Trovåg er fornøyd med vedtaket

Det er AU som forbereder sakene til Studenttinget og bestemmer om de skal behandles. Det er også AU sin jobb å komme med et forslag til vedtak.

Studenttingets leder, Jone Trovåg, har selv ikke stemmerett i Studenttinget, men sier at han er fornøyd med vedtaket.

- Dette er en mye mer ryddig måte å gjøre det på, sier han til UA.

Studentpolitikerne har hatt en debatt om organisering gående gjennom hele året. Tidligere har man vedtatt strukturen for STI, der man innførte tre valgkretser og fordelte plassene etter studenttall.

Gikk mot kvotering

- På det siste møtet debatterte vi hvordan AU skulle se ut, og det ble vedtatt at man ikke skal ha kvotering til dette organet. Alle byene er sikret plass i Studenttinget, som igjen velger de som skal sitte i AU, sier han.

Trovåg viser til at mange under debatten var svært opptatt av at de som skal innstille til AU skal være valgt av studentene selv. Forslaget fra Gjøvik og Ålesund var at de skulle ha en plass hver i kraft av sine stillinger som ledere av de lokale studentparlamentene. Altså i praksis en kvotering.

I følge Trovåg varte debatten i godt over to timer, men til slutt var det prinsippet om at AU skal være innstilt av tinget selv som vant.

Alle står fritt til å stille til valg

- I pressemeldingen fra studentrepresentantene heter det at ”Studenttinget skal tale studentenes stemme, og det spørres hvordan det mandatet kan forsvares når det ikke vil være noen personer i to av studiebyene som kommer til å tale studenttingets sak?

- Man kan like fullt bli valgt, selv om man ikke kvoteres. Alle står fritt til å stille til valg. AU ønsker også fortsatt innspill fra Gjøvik og Ålesund. Det ble også vedtatt at representanter derfra har både tale og forslagsrett i alle AU-møter, sier Trovåg.

Studenttingets leder sier han forstår bekymringen, men at han ikke er enig.

– De har mistet stemmer de har hatt i år, med den midlertidige organiseringen. Jeg forstår absolutt at de er redde for ikke å bli hørt, men mitt svar er at de vil bli det med vedtaket om tale og forslagsrett. Ledelsen må jobbe så godt som råd framover, med å inkludere de andre byene, understreker Studenttingets leder.