Etter årevis med hardt arbeid kom Mathias (29) inn på drømmestudiet

Årets opptak til høyere utdanning har vært tøffere enn vanlig på grunn av ekstremt mange søkere. Etter flere år med å ta opp eksamener kom Mathias Vinje endelig inn på medisinstudiet ved NTNU.

Mathias Vinje har grunn til å smile. Etter flere år med beinhard jobbing har han endelig kommet inn på medisinstudiet ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

På mandag fikk flere håpefulle unge og voksne svar på sin søknad til høyere utdanning. Mens studier som lærerutdanning går ned i antall søkere blir nåløyet for diverse helsefag bare trangere og trangere. I år kunne Samordna opptak melde om over 4000 søkere med profesjonsstudiet i medisin som førstevalg, som skal fordeles på samlede 636 studieplasser over hele Norge. Mange når ikke opp, og må enten legge en plan for hvordan man skal stille sterkere i framtiden, eller finne noe annet gjøre.

LES OGSÅ: Ni prosent økning i søkertall til høyere utdanning

For Mathias Vinje var det å gi opp drømmestudiet ikke et alternativ. Etter seks år med hard jobbing har han endelig kommet inn på medisinstudiet ved NTNU. Han beskriver en stor lykkefølelse og en lettelse da han fikk vite at han har mottatt plass på medisinstudiet ved St. Olavs.

– Jeg hadde ikke noen plan B akkurat. For å være ærlig har det ennå ikke helt gått opp for meg. Det har hendt flere ganger i løpet av uka at jeg har måttet logge meg inn på Samordna opptak for å dobbeltsjekke at jeg leste riktig, sier han og ler.

Da han gikk ut av videregående i 2010 var planen å bli fotograf, og han startet på Fotofagskolen.

– Jeg slet litt med å finne meg til rette, og jeg følte etter hvert at jeg ville gjøre noe annet. Som fotograf er man veldig avhengig av å kunne selge seg selv hele tiden, og det passer ikke meg helt som en fulltidsjobb, forteller Mathias.

Han avsluttet studiet etter ett år, og startet å jobbe i hjemmesykepleien mens han funderte på hva han skulle utdanne seg innen. Pussig nok var det i denne jobben han fant svaret.

– Det tok ikke lang tid før jeg fikk en fascinasjon for medisin-faget. Jeg jobbet tett på andre helsearbeidere, og jeg fikk også hospitere en uke hos ambulansepersonell. Det resulterte i at jeg i 2014 begynte å se an mulighetene for å ta opp fag for å kunne komme inn på medisin-studiet.

Pugging i jobbpausene

Veien for Mathias var lang, da vitnemålet fra videregående var svært mangelfull.

– Det var veldig mange fag og poeng som måtte tas opp. Jeg hadde jo gått Medier og kommunikasjon på videregående, og hadde ikke poeng fra realfag, som man må ha. Karaktersnittet mitt for øvrig var heller ikke i nærheten av å kvalifisere til medisin.

LES OGSÅ: Ingen ledige studieplasser igjen ved NTNU

Han begynte å systematisk melde seg opp i fag, ofte 1-2 fag i semesteret, og gradvis forbedre karakterene, samtidig som han opparbeidet seg alderspoeng og realfagspoeng. 

– De neste årene skulle jeg jobbe i hjemmetjenesten mens jeg samtidig jobbet med å ta opp fag. Jeg trengte penger til både å leve og for å kunne betale for å gå opp til eksamener. De som har jobbet i hjemmetjenesten vet hvor mye jobb det kan være, så det ble mye lesing og terping av pensum i lunsjpausene, sier han.

Ekstremt mye selvstudium

Mathias mener at målrettet og beinhard jobbing har vært den viktigste ingrediensen.

– Normale folk ville nok gitt opp for lengst. Men jeg er en veldig sta person, og dette skulle jeg få til. Jeg har gått opp til mange eksamener de siste seks årene, og har hatt undervisning i kanskje fire av de. Det har vært ekstremt mye selvstudium.

Nå gleder han seg veldig mye til å starte å studere igjen for første gang på flere år.

– Jo mer faglitteratur jeg har lest, jo mer interessert blir jeg. Kombinasjonen av realfag og kroppens biologi er et utrolig fascinerende felt. I tillegg er jeg veldig trigget av å jobbe med mennesker, forteller Mathias.

Å endelig komme inn på medisinstudiet har vært veldig viktig for ham, og enda mer viktig var det å komme inn i Trondheim.

– Jeg er jo ikke 19 år og kommer rett fra videregående lenger, så det å kunne studere her i nærheten av samboer, familie, og nettverket mitt er svært viktig.

Har du noen råd til andre som ikke kom inn på førstevalget i år, og som tenker å kjøre en lignende taktikk som deg og ta opp fag?

– Vær realistisk og ikke ta opp for mange fag samtidig. Mange undervurderer videregående fag, og tror det er enkelt å få toppkarakter. Jeg har tatt fag sammen med mange andre som meldte seg opp i 6-8 fag i samme semester, og som endte opp med dårlige karakterer eller som valgte å gi seg og finne noe annet å gjøre.

I dag er siste frist for personer til å svare på studietilbud via Samordna opptak.

Nasjonale tall for årets opptak til høyere utdanning blir offentliggjort i dag fra kl 10.