Reagerer på uttalelse om at studenter trenger deltidsjobb «for å lære seg å være voksen»

Arendal: Abelia-leder mener deltidsjobben er viktig for at studentene skal lære seg å stå opp om morgenen og jobbe hele dager. - Studenter jobber mer enn vanlige fulltidsansatte, svarer NSO-lederen.
NSO-leder Marte Øien kjøper ikke at studenter er late og trenger opplæring i å være voksne. 

NSO-leder Marte Øien kjøper ikke at studenter er late og trenger opplæring i å være voksne. 

- Jeg tror ikke vi skal skille på hva som er en bra og en dårlig deltidsjobb, sa Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, leder for utdanning og forskning i Abelia, fra scenen under Arendalsuka tirsdag.

Sammen med flere andre diskuterte hun næringslivets behov for studenter som ikke bare er skoleflinke, men også har erfaring fra arbeidslivet.

- Det viktigste er at en har en jobb. At en kommer seg dit tidsnok, er der til arbeidsdagen er over, hilser på kollegaene og lærer seg å være voksen, fortsatte hun.

I salen satt flere fra ledelsen i Norsk studentorganisasjon (NSO). Der falt ikke uttalelsen i god jord.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Arbeider fordi vi må

- Vi som studerer jobber ikke for å bli voksne, vi jobber fordi vi må, sier NSO-leder Marte Øien.

Hun påpeker at NSO ikke er motstandere av at studenter jobber ved siden av studiene.

Selv om de hadde nådd målet om en studiefinansiering på 1,5G ville de fleste studenter fremdeles gått noen tusenlapper i minus i måneden, og derfor hatt behov for en jobb ved siden av.

- Poenget vårt er at studentene nå i for stor grad er avhengige av å jobbe så mye at det går utover studiene. Og det er det ingen som er tjent med.

- Ikke latskap

At studentene trenger en jobb for å lære seg arbeidsmoral vil hun ikke ha noe av.

- Studenter jobber utrolig mye, og legger en sammen tiden brukt på studier, frivillighet og deltidsjobber er vi nok langt over det arbeidsmiljøloven tillater, og i hvert fall mer enn det en vanlig fulltidsansatt gjør, sier Øien og legger til:

- Når studenter er motiverte til å jobbe så mye er det ikke mye latskap.

Ifølge Studiebarometeret for 2018 bruker gjennomsnittsstudenten 34,5 timer på studier i uken og 7,9 timer på betalt arbeid. I tillegg kommer frivillig arbeid.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Anklager NTNU for forfølgelse

«Den opptreden som arbeidsgiver her legger for dagen vil jeg selv karakterisere som forfølgelse» skriver førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved ISA i et brev til Sivilombudsmannen.

Eikrem: - Dette er en hevnaksjon

- Allerede før jeg begynte i stillingen for fem år siden, var et nettverk av ansatte på instituttet i gang med å saumfare mine sosiale medier og spre rykter o.l. for å hindre at jeg fikk stillingen, hevder Øyvind Eikrem.

Undersøkelse: Høyre er det største partiet blant universitetsutdannede

Høyre er partiet med høyest oppslutning i en fersk meningsmåling blant universitetsutdannede. Arbeiderpartiet taper terreng.

KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.