Anspent møte mellom rektor og demonstranter

Til tross for at NTNU kom med nye konkrete tiltak som de vil gjennomføre, var det lite tegn til større enighet mellom aktivister og ledelsen under dagens dialogmøte.

Rektor Grande var klar på at han mente studentenes aksjon på hans kontor var uakseptabel. Jabari og Alamleh, som ble fjernet av politet under markeringen 5. mai mener på sin side at NTNUs respons var uakseptabel.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag møtte NTNUs rektor Tor Grande Palestina-aktivister til dialogmøte. 

Grande hadde invitert medlemmer av Studenter for Palestina og Akademisk nettverk for Palestina i etterkant av en demonstrasjon for to uker siden, der to aktivister ble båret ut av rektors kontor etter å ha nektet å forlate det.

Mener han oppnådde målet

Rektoren sier etter møtet at han oppnådde det han håpte på.

- Det viktigste med møtet her var jo egentlig at de fikk komme til orde. Det mener jeg de definitivt har fått, sier han. 

Han poengterer de fortsatt er uenige og tidvis ble den uenigheten noe opphetet underveis. 

 - Har det blitt en skarpere tone mellom demonstrantene og NTNUs ledelse i det siste?

-  Ja, det er noe mer temperatur i dialogen, det tror jeg nok er riktig å si, svarer  Grande etter møtet.

I sammenheng med møtet ble det også gjennomført en «sit-in»-aksjon på Hovedbygningen ved NTNU.

- Drøyt å påstå at NTNU bidrar til folkemord

Aktivistene har lenge hatt en frys i NTNUs samarbeid med Kongsberg Gruppen som sitt hovedmål. De mener at NTNUs samarbeid med teknologiselskapet, som blant annet produserer deler til jagerfly, gjør universitetet delaktig. 

Rektor Tor Grande var klar på at han ikke vil nærme seg deres synspunkt.

- Jeg synes det er veldig drøyt å påstå at vi er delaktige til folkemord. Her er det en uenighet og jeg skjønner at dere har vanskelig for akseptere det, sa Grande som også flere ganger sa tydelig fra at han mente demonstrantenes påstander og formuleringer går for langt. 

Det var flere ganger den skarpe uenigheten mellom partene var klar. Helt fra begynnelsen, der Grande satt en agenda for møtet, mens demonstrantene ønsket å komme med sin egen.

- Det er jeg som har kalt inn til dette møtet, slo Grande fast.

Mente Grande var utydelig om folkemord

Aktivistene mente også Grande var for utydelig i sine ordelag. Da Grande først ble spurt direkte om det foregår et folkemord på Gaza.

- Over 60 000 mennesker er drept på Gaza, mange av dem barn. Kaller dere det som skjer et folkemord, ja eller nei, spurte aktivist Ahmed Alamleh.

- Kan vi ikke nå forholde oss til saken, var Grandes svar.

Etter han senere ble anklagd for å nekte å svare på spørsmålet mente han det var å trekke det ut av proporsjoner. Han leste så opp fra styrets vedtak.

- Styret fordømmer alle handlinger som er brudd på folkeretten. Det er dekkende nok, tenker jeg, slo Grande fast.

- Kopi av amerikanske forsøk på knebling

Rektor begynte med å redegjøre for NTNU-styrets tidligere vedtak om Palestina.

Etter det fikk Shams Jabari og Ahmed Alamleh, som var aktivistene som ble bært ut av rektors kontor, komme med sin opplevelse av situasjonen.

Jabari og Alamleh møtte sine meddemonstranter. Da var budskapet at NTNU velger å stå på sitt.

- Responsen på demonstrasjonen kan i beste fall beskrives som bekymringsverdig, og i verste fall som en farlig kopi av amerikanske universiteter i systematisk forsøk på å kneble studentaktivtsme om Palestina, sa Jabari.

Det ville ikke Grande gå med på.

- Den demonstrasjonen var fullstendig uakseptabel. Ellers har vi tidligere gjort alt vi kan for å legge til rette for at studenter og ansatte ved NTNU kan ytre sin mening i denne saken, slo han fast.

Vil vurdere anmeldelse

I tillegg sa demonstrantene at de mente seg utsatt for trakassering av en ansatt den dagen. Grande ønsket ikke å kommentere det, men sa at de er i sin rett til å anmelde om de mener det skjedde noe ulovlig. Etter møtet sier Jabari og Alamleh at de vurderer det.

- Når de ikke vil anerkjenne at dette er en ugrei måte å behandle studentene på, så må vi tenke på det. Vi hadde håpt at det ikke ville bli nødvendig, men det kan bli nødvendig når de ikke vil ta ansvar, sier Jabari.

Denne gang kunne Ahmed Alamleh og Shams Jabari forate Hovedbygningen på egne bein, heller enn å bli bært ut av rektors kontor, slik de ble sist.

De kommer ikke til å gi seg så lenge deres krav ikke er innfridd. 

- Vi demonstrerer ikke for å demonstrere, vi går i ikke i dialog for dialogens skyld. Det har gått 20 måneder og vi går hele tiden med de som blir drept hver dag i hjertet. Tomme ord betyr ingenting, slår Alamleh fast.

De var heller ikke imponert over at de «får muligheten» til å si sin mening.

- Vi sier vår mening fordi vi har ytringsfrihet i Norge. Ikke fordi Tor Grande gir oss muligheten til det, slår Jabari fast.

Rolfsen skal lede nytt universitetsfelleskap

Under møtet kom NTNUs prorektor for samfunnsansvar og formidling Monica Rolfsen blant annet med beskjeden om at det er opprettet et nytt konsortium for universiteter som ønsker å bidra til gjenoppbygging av Palestina.

- Det er ikke for å komme med politiske uttalelser. Men det er konkrete ting vi kan gjøre nå. Blant annet å bidra med lagring av viktige data, eller at studenter kan gjøre ferdig utdannelsen sin. Vi skal forhåpentligvis før sommeren ha på plass et mandat og en plan. Så vidt jeg vet er vi de første som gjør dette, sa Rolfsen, som skal være styreleder for det nye konsortiet.

Det ble også tatt opp hvorvidt NTNU kan begrense forsker til forsker-samarbeid og om disse er å betrakte som «institusjonelle samarbeidsavtaler». Der kom de heller ikke noe nærmere en enighet.

- Gir med en hånd og tar med den andre

Ayne Kifle Assefa Aalen fra studenter for Palestina sa at det var oppløftende nyheter Rolfsen kom med. Men hun var klar på at medaljen fortsatt har en bakside.

- Vi kan ikke være med å gjenoppbygge og samtidig være en del av krigsmaskineriet. Det er å gi med en hånd og ta med den andre. Vi synes ikke det gir mening å studere ved et universitet som opptrår sånn, sa hun.

Følg UA på Facebook og Instagram.