Tilfluktsrom i campussamlingen

Kan man i 2030 stå med fem flunkende nye bygg uten tilfluktsrom?

- Det er jeg veldig usikker på, sier Johan Arnt Vatnan. En ting er han likevel sikker på. Hvis det blir et krav om å bygge tilfluksrom i byggene, må det komme ekstrabevilgninger fra staten. 

Det nye Økonomi- og innovasjonsbygget skal ligge rett overfor NTNU Handelshøyskolen, hvor fakultetsadministrasjonen og flere av instituttets fagmiljø allerede holder til. Det skal bygges uten tilfluktsrom.
Publisert Sist oppdatert

Nylig lanserte regjeringen «Totalberedskapsmeldingen», – en stortingsmelding som forbereder landet på eventuelle kriser og krig i dagens usikre verdenssituasjon. 

Siden 1998 har man kunnet søke fritak fra å bygge tilfluksrom i nye byggeprosjekt. I meldingen foreslår regjeringen at fritaksregelen tas bort, og plikten til å bygge tilfluktsrom gjeninnføres. 

Forslaget ligger for tiden til behandling i Stortinget.

Dropper tilfluktsrom i de første byggene

Nylig skrev Universitetsavisa at det står dårlig til med de eksisterende tilfluktsrommene ved NTNU. 

- Men hva med de planlagte byggene i campussamlingsprosjektet? Kan man i 2030 stå med fem flunkende nye bygg uten tilfluktsrom?

Ifølge Johan Arnt Vatnan, prosjektdirektør for NTNUs campussamling for Statsbygg, har byggeherren søkt fritak for byggeplikten for å bygge tilflukstsrom i de to første byggene som nå skal opp i prosjektet, økonomibygget (P1) og materialteknologibygget (p2). 

Men det er usikkerhet knyttet til om byggene som skal oppføres fra 2027 og utover slipper unna kravet om tilfluktsrom. 

Johan Arnt Vatnan, Statsbygg
Johan Arnt Vatnan, prosjektdirektør for NTNUs campussamling

Ifølge Vatnan inneholder ikke programmet for NTNU Campussamling som er vedtatt og gitt fullmakt til fra Kunnskapsdepartementet tilfluksrom

Han er også usikker på om nye retningslinjer og pålegg vil få innvirkning for prosjekter som er vedtatt bygget og finansiert.

- Det er ikke er planlagt med tilfluktsrom for P4 Musikk, P5 Hovedbygget eller P6 HUMSAM. Skal det bygges tilfluktsrom i noen av disse delprosjektene, må nåværende planer omarbeides og tilleggsfinansiering gis, siden dagens vedtatte rammer ikke er tilstrekkelig for bygging av tilfluktsrom, sier han. 

- Kan man havne i en situasjon der Statsbygg er pliktig til å bygge tilfluksrom i disse byggene til tross for at ekstrafinansieringen uteblir? 

- Nei, det tror jeg ikke, men det blir spennende å se når en eventuell regelendringen trer i kraft, og om vi får unntak fra å måtte bygge tilfluktssrom i prosjektene våre etter 2027, siden dette er pågående prosjekter som allerede er vedtatt.   

- Tydelig på at man ikke slipper å bygge tilfluktsrom

- Hva er sannsynligheten for at Statsbygg slipper unna kravet om tilfluktsrom i alle de planlagte nybyggene? 

- Jeg er veldig usikker på det. Meldingen fra Stortinget var veldig tydelig på at det ikke lenger vil gis dispensasjon til å bygge nybygg over på over 1000 kvadratmeter uten tilfluktsrom. Derfor er det usikkert om vi får dispensasjon til tross for at det er et pågående prosjekt som er vedtatt, sier Vatnan. 

Prosjektdirektøren ser for seg tre ulike scenarioer dersom Statsbygg må bygge tilfluktsrom i p4, p5 eller p6, og dagens plan for byggene må omarbeides. 

- Et alternativ er økt tilskudd for å bygge et tilleggsareal i byggene som skal være tilfluktsrom. Alternativ to er å bruke litt av det planlagte arealet i byggene til tilfluktsrom. I fredstid kan arealet bli brukt til andre ting, men rommet skal kunne gjøres raskt om til tilfluksrom. Alternativ tre er det mest usannsynlige scenarioet slik jeg ser det, og består av å bruke planlagt areal i bygget til tilfluksrom, sier han. 

Kommunen ønsker hjelp fra Staten

Nylig uttalte byrådsleder i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge, til Adressa at Trondheim kommune estimerer at de trenger over 330 millioner kroner til nye tilfluktsrom og oppgradering av eksisterende rom.

I artikkelen uttaler han at overordnet beredskap langt på vei er et statlig ansvar.

– De må vurdere om tilfluktsrom kan bygges i campussamlinga. Når staten bygger egne prosjekt, så er det åpenbart at man må tenke på det, sier byrådslederen til Adressa. 

Vatnan registrerte byrådslederens utspill i avisa, og han forstår poenget til Hauge:

- Trondheim som by bør lage en overordnet plan for tilfluktsrom, for å ta vare på sivilbefolkningen. Vi lever i en usikkert tid, og det vil være naturlig at flere nyoppførte bygg skal inneholde tilfluksrom, sier han. 

Likevel er han tydelig på at dersom det blir krav om tilfluksrom i prosjektet må det tas opp med Kunnskapsdepartementet som prosjekteier, hvordan økt prosjektomfang skal finansieres, sier han. 

To godkjente tilfluktsrom på Gløshaugen

De fem planlagte byggene i campussamlingsprosjektet skal huse 8250 studenter og ca 1300 ansatte i Gløshaugen-området. 

Dersom disse byggene blir bygget uten tilfluksrom, vil det bli trangt om plassen i de eksisterende tilfluktsrommene ved NTNU Gløshaugen i årene fremover. Innen året er omme vil det være plass til 330 mennesker i de to tilfluktsrommene som skal ferdigstilles innen utgangen av 2025, og som tilfredsstiller dagens krav.

Følg UA på Facebook og Instagram.