gjøvik får medisinutdanning:

Ordføreren rørt til tårer: – Noe av det største vi har opplevd

Torvild Sveen var tydelig beveget da han tok imot forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch på campus Gjøvik i dag. 

NTNU-rektor Anne Borg, stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap), forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch, ordfører i Gjøvik Torvild Sveen og ordførerkandidat for Ap Marianne Steinsrud kunne fortelle at ny medisinutdanning blir lagt til Campus Gjøvik.
Publisert

- Dette er en av de største dagene vi i det politiske miljøet har fått oppleve, sa en tydelig beveget ordfører i Gjøvik, Torvild Sveen, da de presenterte de nye planene på campus Gjøvik i dag. 

Det var på en pressekonferanse ved NTNU på Kallerud at nyheten ble presentert. 

– Fordi vi er Gjøvik

Avgjørelsen skal ha blitt tatt på regjeringens budsjettkonferanse torsdag og fredag, skriver Oppland Arbeiderblad og NRK.

- Jeg er veldig stolt av den tverrpolitiske innsatsen som har vært i Gjøvik knyttet til denne saken. Dette beviser at Gjøvik kan ta en større nasjonal rolle fordi vi har de ressursene som skal til. Jeg er helt overbevist om at dette baner vei for andre etableringer, andre typer muligheter og nye utdanninger, sa Sveen på pressekonferansen.

Det planlegges 20 studieplasser hvert år, det vil si tilsammen 80 på alle de fire årene.

– Jeg håper vi i fremtiden kan både ha en legeutdanning og at vi kan bruke det sykehuset vi har her i Gjøvik i forskning og utvikling. Vi har i det hele tatt store muligheter som ligger foran oss. Dette er en kjempestor dag for Gjøvik og hele Innlandet. 

Desentralisert modell

Norge trenger at flere leger utdanner seg i Norge sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp).

– Dette er også et bidrag for å få legeutdanningen mer desentralisert, sier hun til Universitetsavisa. 

Stortingsrepresentant for Oppland, Rigmor Aasrud (Ap) har troen på den desentraliserte modellen. 

– Vi kommer til å få verdens mest moderne sykehus i området her. Da blir det enda viktigere at vi har nok leger som kan være der. Og vi vet at vi også får noen utfordringer med å få nok fastleger. En desentralisert modell, som gjør at legene blir her i distriktet den siste del av utdannelsen sin, tror jeg er veldig riktig, sa hun på pressekonferansen.

Tverrprofesjonell praksis

Rektor Anne Borg var til stede på Campus Gjøvik. 

– Dette er bra for NTNU i Gjøvik. Vi får en hel bredde av helseutdanninger som kan jobbe sammen igjennom studiene. Under fusjonen i 2016 var vi opptatt av tverrprofesjonell praksis. Det kommer det til å bli muligheter for nå og det kommer til å bli viktig for region og kommune. Vi satser på at vi tar opp til de første studentene høsten 2024.