Samskipnaden ønsker dobbel fadderperiode

Sit-direktør Audhild Kvam fortalte under tirsdagens formannskapsmøte at de ønsker en fadderperiode som også gir et tilbud til de som gikk glipp av et normalt førsteår.

Audhild Kvam (t.h.) orienterte tirsdag Formannskapet i Trondheim om situasjonen for studentene. Bildet er tatt under en tidligere orientering i bystyresalen.
Publisert Sist oppdatert

- Vi har spilt inn til regjeringen at vi ønsker å bruke noen av de ekstra midlene som nå skal fordeles til å lage en dobbel fadderperiode til høsten, sa Audhild Kvam, direktør for Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), under tirsdagens formannskapsmøte i Trondheim kommune.

Hun og prorektor for utdanning Marit Reitan var kalt inn for å orientere byens folkevalgte om situasjonen for studentene under pandemien. Målet med den doble fadderuken vil være å gi de som startet i fjor høst og mistet mye sosialisering et ekstra tilbud.

- Vi ønsker å sørge for et tilbud til de som startet i fjor, og vi vil uansett støtte de linjeforeningene som ønsker å ha en fadderperiode med tilbud også til andreårsstudentene, sa Kvam.

Ikke sikkert det blir fysisk studiestart

Bakgrunnen var et spørsmål forkledd som et resonnement fra Senterpartiets Marte Løvik.

- Når en ser tilbake på studietiden er det mye læring om livet som foregår som de som startet i fjor høst har gått glipp av så langt. Vi snakker mye om at vi snart skal vende tilbake til normalen, men dagens førsteårsstudenter vet ikke hva denne normalen er. De går glipp av mye sosial kompetanse, og det bekymrer meg, sa Løvik.

- Vi vet ikke helt hvordan høsten vil se ut. Vi vet ikke om vi skal ha 9000 studenter på plenen på Gløshaugen, eller om det igjen blir en digital immatrikulering. Det er ikke opplagt at det blir fysisk oppmøte, og vi må planlegge for fleksibilitet. Men vi er kjempeopptatt av å ivareta nye stundeter til høsten, i tett samarbeid med frivilligheten. Vi har et annet bevissthetsnivå rundt dette nå enn tidligere, svarte prorektor Marit Reitan.

Praksis og digitalisering

Løvik ønsket også å få vite hvordan det hadde gått med praksis, forsøk og andre læringsaktiviteter som ikke lar seg gjennomføre digitalt.

- En må huske at campus aldri har vært helt stengt. Studentene hadde mulighet til å gjennomføre eksperimenter også i fjor vår, og lab og ferdighetsøvelser har alltid vært fredet, svarte prorektoren.

Reitans inntrykk er at praksisdelen av undervisningen gått bra «under rådende omstendigheter», og hun trakk også frem hvordan lærerstudentene for eksempel ble koblet på digitaliseringen av skolevesenet da pandemien traff.

Studentenes smitteveileder

Formannskapet vedtok tidligere i vinter at studentene skulle få en egen smitteveileder, og Arbeiderpartiets Julie Indstad Hole ønsket å vite hvordan arbeidet med denne har gått.

- Kommunedirektøren og kommunelegen har jobbet med den bestillingen. Vi har hatt to koordingeringsmøter med NTNU, og skal møte studentene i morgen, svarte kommunedirektør Morten Wolden.

Han lovte at de skulle komme tilbake med mer informasjon om denne snart.

- Vi jobber med det, og det som er sikkert er at det kun blir bra hvis studentene medvirker, sa han.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.