Tøft boligmarked

Jørgen Nikolaisen valgte å kjøpe bolig i en usikker tid: - Orket ikke tanken på å bo i kollektiv 

Med økte leiepriser og høy boliglånsrente går studentene en tøff økonomisk høst i møte. Førstegangsstudent Jørgen Nikolaisen tok likevel sjansen på å kjøpe bolig.

Jørgen Nikolaisen kom inn på drømmestudiet etter å ha tatt opp elleve fag fra videregående skole i fjor.
Publisert Sist oppdatert

- Jeg valgte å kjøpe bolig fremfor å leie fordi jeg ser på det som en god investering, og fordi det kjennes bedre å betale ned på egen bolig fremfor å betale husleie, sier Nikolaisen.

Han hadde sitt første møte med Trondheim for noen uker siden. 

Da kjørte han og faren flyttelasset fra Østlandet til den nyinnkjøpte leiligheten på Moholt. Nikolaisen har spart opp egenkapital de siste årene ved å jobbe i fengsel og innenfor psykiatrien. Det siste året har han bodd gratis hos farmoren sin for å spare opp egenkapital.

- Forrige høst tok jeg opp elleve fag fra videregående hos privatist for å komme inn på datateknologi. Det er det tøffeste jeg har gjort, sier han.

Lav inngangspris, men høye fellesutgifter

Han betalte én million for ettromsleiligheten på 30 kvadrat på Moholt. Den lave inngangsprisen gjorde det mulig for ham å komme seg inn på boligmarkedet for første gang, men leiligheten har høy fellesgjeld.

- Fellesutgiftene er litt høye, men strøm og internett er inkludert i utgiftene, sier han.

For Nikolaisen har det aldri vært aktuelt å flytte inn i et bofellesskap med fire- fem andre. Noe som trolig hadde vært hans eneste alternativ med de høye leieprisene i Trondheim for tiden. 

Jørgen Nikolaisen valgte å kjøpe bolig fremfor å leie. - Jeg orket ikke tanken på å bo i kollektiv, og det er det jeg hadde hatt råd til dersom jeg skulle ha leid.

Ifølge Husleieindeksen har leieprisene i Trondheim økt med 8,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og et kjapt søk på Finn.no viser at man må ut med rundt 10.000-12.000 kroner i måneden for en leilighet på 40-60 kvadratmeter i Trondheim. 

- Leieprisene for tiden er jo helt elleville. Studielånet er på 9000 kroner i måneden, så det sier seg selv at det ikke hadde gått, sier han.

Ifølge Studentenes helse - og trivselsundersøkelse (Shot) for 2022 eier 15 prosent av landets studenter egen bolig, og 13 prosent bor i en leilighet eid av foreldre eller slektninger.

Renteøkningen gjør studenter avventende 

- Det er en god del studenter på visning for tiden, men vi opplever at studentene er litt mer forsiktige og avventende enn de pleier å være når det kommer til å legge inn bud, sier eiendomsmegler Jahn Dalheim i Meglerhuset Nylander. 

Dalheim tror at den økende forsiktigheten skyldes den økte styringsrenta. Senest sist uke økte Norges Bank styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, til 4 prosent. Det er det høyeste den har vært siden 2008. 

Eiendomsmegler Jahn Dalheim opplever at studenter er mer forsiktige med å legge inn bud på bolig enn tidligere.

På den positive siden slipper man ifølge Dalheim ville budrunder for tiden, og de fleste leilighetene han har solgt i det siste har gått til prisantydning. 

- Har du noen tips til studenter som vil inn på boligmarkedet i en tid som dette? 

- Hvis du har mulighet til det bør du kjøpe en leilighet med ett eller to soverom ekstra som du leier ut. På den måten får du finansiert boliglånet med leieinntektene du får inn hver måned. Det er en god investering, sier Dalheim.