Campusprosjektet

Mener kuttlista svekker NTNUs miljøambisjon

Thomas Ferstad i NTL mener politikerne burde bevilget mer penger til NTNUs campussamling. – Det skjæres inn til beinet. Kuttes det mer nå, må NTNU vurdere å droppe campusprosjektet, sier Ferstad.

Thomas Ferstad i NTL sier han har til gode å møte en ansatt som viser entusiasme for campusprosjektet. Blir det mer kutt nå, er det like greit å droppe det, mener Ferstad.
Publisert

Før helga ble kuttlista for campusprosjektet offentliggjort. NTNU må senke kostnadene med 2,7 milliarder.

LES MER: Slik skal NTNU spare inn 2,7 milliarder kroner på ny campus

Fredag 10. september ble kuttforslagene lagt fram for Sesam (Sentralt samarbeidsutvalg). Thomas Ferstad, nestleder i NTL, sier det er synd at NTNU må senke miljøambisjonene. I kuttlista kommer det fram at NTNU dropper solcellepanel på eksisterende bygg, i tillegg til å ta ut energi-HUB, som er et termisk lager.

– Med rapportene fra FN, og det vi vet om viktigheten av å begrense klimautslippene, er det umusikalsk å senke ambisjonene her. Det er trist at vi ikke klarer å flagge miljø i campusprosjektet, slik planen egentlig var, sier Ferstad.

Han har imidlertid forståelse for NTNUs prioriteringer.

– NTNU har i stor grad klart å skjerme ansattes og studenters areal, og når man ser på forutsetningene, synes jeg prioriteringene har vært gode. Jeg er mer kritisk til den politiske beslutningen om ikke å gi god nok finansiering til campusprosjektet, sier Ferstad.

LES OGSÅ: Han kommer med 11,6 milliarder

Får en minimumsløsning

Han sier NTNU var ærlige da de satte opp det opprinnelige budsjettet på 14, 3 milliarder.

– Vi la ikke på mer enn nødvendig i utgangspunktet. Nå får vi en minimumsløsning. Det tyder på mistillit fra politikernes side når de bevilger mindre penger enn budsjettert. Vi ser det samme i Ocean Space-prosjektet, mener Ferstad.

LES OGSÅ: Bevilger 6,9 milliarder til Ocean Space Center

Han mener campusprosjektet mister mye av oljen i maskineriet med disse kuttene.

– Det skjæres inn til beinet. NTL NTNU mener NTNU bør gjøre en risikovurdering på når man må dra i nødbremsen. Hvor store kutt tåler faktisk dette prosjektet før det ikke lenger er forsvarlig å gjennomføre det? sier Ferstad.

– Mener du at NTNU må vurdere å si nei til campussamling?

– Vi arbeidstakere har nå gitt signal om at man ikke bør kjøre gjennom dette prosjektet for enhver pris. NTNU må vurdere hvor smertegrensa går, sier Ferstad.

Frykter dårligere kontorløsninger

Han tror ikke det vil medføre særlig sorg blant ansatte flest hvis campusprosjektet blir avlyst.

– Jeg har til gode å møte en ansatt som er entusiastisk og glad for campusprosjektet. Når man ser på de nye byggene som er bygd på Kalvskinnet og Øya, tror jeg de fleste frykter at campusprosjektet vil medføre en forringelse av kontorløsningen de har i dag. Det verste som kan skje er hvis det blir så trangt at det ikke lenger blir positivt å gå på jobben for de ansatte, sier Ferstad.

Han påpeker at mange av de som jobber på Dragvoll i dag, har greie kontorløsninger.

– Men ingen vet hva slags hverdag de vil få i ny campus. Statsbygg framstår fanatisk religiøse på det at cellekontor er gammeldags, og at det er nødvendig med det de kaller moderne løsninger. Og jeg tror dette er grunnen til at campusprosjektet ikke klarer å skape engasjement. Folk vet ikke hvordan arbeidsplassen deres vil se ut, og det er mye viktigere for dem enn såkalte knutepunkt og synergieffekter, sier Ferstad.

Frykter overskridelser

Han mener derfor det er svært viktig at det ikke kommer ytterligere kutt, men frykter at det kan skje.

– Jeg frykter økte kostnader i løpet av prosjektet. Statsbygg er en dyr entreprenør, og har ofte overskredet rammen tidligere - det ser vi for eksempel ved NMBU og senest i Livsvitenskapsbygget ved UiO. Overskridelser kan føre til at man må kutte mer i de enkelte byggene i campusprosjektet, og dermed reduseres måloppnåelsen enda mer, sier Ferstad.

Han er også kritisk til at Vitenskapsmuseet ifølge kuttlista må kutte ned på sine magasiner.

– Riksrevisjonen har påpekt at det ikke er god nok kvalitet på magasinene til museet. Det er mulig vi nå kommer innenfor kravene, men dette blir en suboptimal løsning for dem, der de fortsatt må leie lager utenfor NTNU, sier Ferstad.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.