- Studentene er ryggmargen for bygging av samfunnet

Einar Isak Torvik Totland sier han prøver å blande seg inn i det meste. Nå er han nyvalgt leder av Studentparlamentet i Ålesund.

Totland hadde mange års erfaring fra arbeidslivet før han ble student. Det håper han kommer til nytte.
Publisert Sist oppdatert

- I mine øyne har studentene vært ryggmargen for hvordan samfunnet skal bygges videre, og de må lære for at de skal gjøre det. Skal vi få det samfunnet vi ønsker, må vi ha fokus på studentene, sier Einar Totland.

Med dette utgangspunktet er det ikke rart at han engasjerte seg i studentdemokratiet. Først som vara, så som medlem, så ansvarlig for kommunikasjon, og til slutt - som krona på verket- valgt leder for Studentparlamentet det kommende året. Før sommeren tok han bachelorgraden i markedsføring, innovasjon og ledelse.

De fleste intervjuer er godt planlagt, noen mer av det spontane slaget. Etter å ha intervjuet NTNU-ansatte i Ålesund om et helt annet tema, støter vi på Einar Totland på vei inn til kontoret og like etterpå intervjuer vi ham. Det ringer ei bjelle når vi hører navnet. Det lyder kjent.

Ja, så klart! Han er med i studentbedriften Hjárni, som vant NM i studentbedrifter. Og kom på tredjeplass i EM. Hjárnis forretningsidé er å utvikle lærprodukter som er miljøvennlig og bærekraftig. Skinnjakker er vanligvis produsert ved bruk av krom, et metall som kan forårsake allergi og kreft. De har derfor utviklet et miljøvennlig garvemiddel.

Nå skal Hjárni bli et AS og Totland bistår på kveldstid når han kan.

En haug jern i ilden

Studentpolitikeren har mange jern i ilden. Sommeren brukte han til å lage studenthåndboka for NTNU i Ålesund. NTNU hadde ikke tid og derfor trødde Studentparlamentet til. Innimellom alle aktivitetene skal også trønderen fra Levanger være ektemann og far til to barn.

- Kona mi sier jeg har misforstått hva hobby er. Jeg liker å ha noe å gjøre på, har ADHD og vært i arbeid siden jeg var liten. Jeg setter pris på at folk gir meg ansvar, og håper at jeg lever opp til forventningene.

- HMS og sikkerhet var det jeg brant for inntil jeg skadet ryggen, forteller Totland.

32-åringen har ti års arbeidserfaring før han begynte å studere, med omskolering fra Nav. Han har erfaring fra forsvaret som sanitetssoldat og innen helse, miljø og sikkerhet (HMS), vært sikkerhetsrådgiver med ansvar for områdesikring og vakthold. Han har også arbeidet med helseomsorg, blant annet som brukerstyrt personlig assistent.

- Jeg har annerledes erfaringer, kan kanskje bistå med mer i ryggsekken enn den generelle studenten og kan hjelpe dem med hva det måtte være.

Siden han selv har barn, er han opptatt av rettighetene til studenter som er foreldre.

- Men hovedfokuset mitt vil være hvordan studentene har det og deres fysiske og psykiske helse.

Totland er veldig glad for den digitale utviklinga, men mener at universitetet fortsatt henger etter.

- Mye mer burde vært på plass før covid, det ble bedre under covid, blant annet med tilgjengelige nettforelesninger som vi kan se på i ettertid.

- Vit hva du vil

Et tredje punkt han trekker fram, er studentfrivilligheten. I Ålesund mangler studentene identitetsareal i motsetning til i Trondheim og Gjøvik. Det nye studenthuset som er under oppbygging på campus, vil gi egnede lokaler for blant annet de åtte linjeforeningene, regner han med.

Ett viktig budskap til studentene har han, nå som semesteret er i gang.

- Studentene skal være klar over hvorfor de studerer. Mange starter her og vil se hvordan det går uten å ha tenkt over hva de vil med studiet.

Derfor ønsker han større oppmerksomhet rundt hvilke muligheter studenter har etter studiet og hva bedriftene trenger. Han har etablert et selskap som tilbyr kurs til studenter om dette uten at han vil reklamere for dét akkurat i denne sammenhengen.

- Vi skryter av å være en næringsnær campus med Norsk maritimt kompetansesenter ved siden av, men studentene er for dårlig til å bruke det. Studenter bør få skygge en leder. Er du markedsføringsstudent bør du få se hvordan hverdagen er for en markedsfører. Da velger du mer strategisk hvilke fag du bør ta og får større utbytte av studiet.

Studerer for å bli smart

Han forteller at han selv har hatt fokus på innovasjon og ledelse, har fått mye ut av studiet og resultatet ble en studentbedrift.

Nå ønsker han at studentene får ei heidundrende fadderuke med mye moro før de setter seg på studentbenken og blir smarte der.

- Jeg har hele livet tenkt at jeg studerer for å bli smart. Jeg håper jeg, og studentene, lykkes med det.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.