Økonomien ved ilu

Lærerutdanningen inngikk leieavtale for ti år, nå angrer de

Færre ansatte og mindre aktivtet gir mindre arealbehov i fremtiden for Institutt for lærerutdanning. Derfor har en langsiktig leieavtale blitt et gnagsår.

ILU har leid Stiftelsen i E. C. Dahls gate 10 fra 2021 til 2031. Nå ønsker de å komme seg ut av kontrakten.
Publisert

I 2021 inngikk Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap (SU-fakultetet),  en særavtale om leie av Stiftelsen i E. C. Dahls gate 10. Kontrakten, som er en tiårskontrakt, ble inngått i 2021 og løper helt til 31. juli 2031. 

Nå ønsker SU-fakultetet og Institutt for lærerutdanning seg ut av kontrakten. Som UA tidligere har skrevet er instituttet i økonomiske vanskeligheter og må spare penger. Blant annet ved å gi sluttpakker og muligens si opp ansatte.

3,6 millioner årlig i husleie

Det ærverdige bygget Stiftelsen er på 1382 kvadratmeter. Den månedlige leieprisen ligger på 255 000 kroner pluss fellesutgifter på rundt 36 000. 

Nå mener lærer utdanningen at de ikke har behov for dette bygget framover.

Problemet er at det ikke er mulig å si opp leieavtalen før det har gått ti år. Ifølge Seksjonsleder ved Seksjon for eiendomservice, Stian Stolsmo Foldal er det svært vanskelig å komme ut av avtaler som dette. 

Stian Foldal, seksjonssjef ved Eiendomsavdelingen forteller at det er svært vanskelig å komme ut av særavtaler som ved Stiftelsen.

Han forteller at det er svært vanlig at NTNU undertegner lange leieavtaler på mellom fem til 30 år, fordi institusjonen ønsker forutsigbarhet. 

- På det tidspunktet avtalen ble inngått med Konsulen AS, hadde man ingen grunn til å tro at ILU ikke skulle få bruk for arealet de neste ti årene. Vi ble forespeilet at en kortere avtale ville bety høyere leie, sier konstituert instituttleder ved ILU, Ruth Grüters. 

Årsakene til problemene 

Grüters understreker at årsakene til ILUs økonomiske problemer i liten grad skyldes høye leieutgifter, men faktorer som at færre studenter søker lærerutdanningene, svak finansering av den femårige grunnskolelærerutdanningen, generell nedgang i bevilgning til universitets- og høyskolesektoren, osv. 

Ifølge konstituert instituttleder ved ILU, Ruth Grüters, var det i 2021 ingen grunn til å tro at ILU ikke skulle få bruk for arealet de neste 10 årene.

Institutt for lærerutdanning (ILU), holder i dag til på Kalvskinnet campus. Noen av byggene har private eiere, E.C Dahls Eiendom og Konsulen AS. Mens de andre byggene eies av Statsbygg. 

Særavtalen har blitt et gnagsår 

Leieavtalen SU-fakultetet har inngått på bygget Stiftelsen skiller seg ut fra de andre leieavtalene ved ILUs bygg på Kalvskinnet ved at det her er inngått en særavtale. 

Det vil si at fakultetet selv må betale markedsprisen og felleskostnader for leie av Stiftelsen. 

I januar 2018 flyttet deler av lærerutdanningen ved NTNU inn i Lysholmbygget. NTNU leier i dag bygget av E.C Dahls Eiendom.

Den vanligste leieavtalen ved NTNU er at NTNUs fakulteter betaler internhusleie for alt leid og eid areal. 

Denne særavtalen har nå blitt et gnagsår for SU-fakultetet. Et gnagsår som SU kan risikere å ha i sju år til ettersom særavtalen i utgangspunktet er ubrytelig frem til 2031. Det vil si at fakultetet selv må betale markedsprisen og felleskostnader for leie av Stiftelsen. 

NTNU har tidligere ønsket å overta Statbyggs bygg på Kalvskinnet. Det ble det aldri noe av. 

I 2020 betalte NTNU 65 millioner årlig til Statsbygg for leie av byggene som lærerutdanningen disponerer på Kalvskinnet. 

Følg UA på Facebook og Instagram.