Her har NTNU vært verdensledende: - Kina hevder de kan være interesserte i å ta over

Mandag 12. juni feiret NTNUs vannkrafts-master 50 år. Om studiepengene fører til nedleggelse av studiet forteller Bruland at Kina kan ta over.

Mandag 12. juni samlet vannkrafteksperter fra store deler av kloden seg i Trondheim for å feire NTNUs internasjonale program for utnyttelse av vannkraft.
Publisert Sist oppdatert

Det ble en bittersøt feiring av det femti år gamle vannkraftsstudiet ved NTNU mandag. For selv om programmet hylles av det internasjonale vannkraftsmiljøet, kan studieavgiften som innføres fra høsten av bety kroken på døra for norsk dominans på vannkrafts-utdanningsfeltet.

Programkoordinator Oddbjørn Bruland forteller at de deltagende verdenstoppene ble sjokkerte når han fortalte hvordan det ligger an med studiet.

- Studiet er unikt og bidrar med viktig kompetanse for hele verden. Det har vært viktig for de landene som har hatt studenter her, og når flere av de som deltok hørte nyheten om innføringen av studieavgiften reagerte de sterkt, forteller professoren.

Ønsker å finne en løsning

Samtidig forteller han at de oppmøtte viste stor engasjement for å bevare programmet. I høst skal det komme en delegasjon fra Indonesia som ønsker å begynne å sende studenter for å ta utdanningen.

- Vi har mange land som ønsker å samarbeide med oss, og som blir overrasket når de hører at man skal innføre en studieavgift. Det er usikkerheten som råder fortsatt, men det var veldig tydelig at resten av det internasjonale miljøet ønsker at vi skal finne en løsning, forteller Bruland.

Kina kan bli dominerende

En av de som understreket viktigheten av studiet var lederen for internasjonal seksjon i Power China, Wu Wenhao. Bruland forteller at selskapet har syv ansatte som tidligere har gått på masterstudiet, og at Wu kalte det for «NTNUs arv».

- For Kina blir vannkraft bare blir viktigere og viktigere, og de er nå på vei til å ta en ledende rolle innenfor sektoren. I samtalene i etterkant av seminar-innlegget til Wu foreslo de at de kanskje måtte opprette noe lignede om vårt studie ender opp med å gå dukken, forteller Bruland.

Han forteller at det at Kina skal begynne å dominere sektoren, og ta alt ansvaret er noe man er skeptisk til.

- De har en tydelig kurs for hvordan de skal bli karbonfri, og jobber målrettet mot det. Hydropower association har vært klar på at andre også må ta ansvar. Det å legge ned studiet vil jo være det motsatte. Vi er nødt til å bli med i å gi verden kompetanse innenfor feltet, utdyper Bruland.