Eikrem-saken:

- NTNU har stelt i stand en helt håpløs sak

Jusprofessor Olav Torvund mener Øyvind Eikrem har en svært god sak hvis NTNU foretar arbeidsrettslige represalier mot ham.

Eikrem må selv ha sagt de omstridte ytringene skal han holdes ansvarlig, mener jusprofessor Olav Torvund.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med en video hvor Olav Torvund foreleser om ytringsfrihet og nevner saken mot Eikrem.

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig mener Eikrem må holdes ansvarlig for innholdet i de ytringer som er publisert under pseudonym. Videre mener de noen av ytringene rammes av straffeloven § 185. Ytringene omfattes ikke av det vernet ytringsfriheten gir og er et brudd på lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver.

LES OGSÅ: Eikrem mener han fortsatt har en sterk sak

Mandag fikk Eikrem rapporten i hende. Den er unntatt offentlighet foreløpig, men NTNU offentliggjorde samme dag ei pressemelding om advokatfirmaets konklusjoner.

Selv om advokatene hadde greid å påvise at det var Eikrem som skrev ytringene under pseudonym, har han likefullt en sterk sak, ifølge Olav Torvund, professor i privatrett ved Universitetet i Oslo.

- Om han har uttalt seg i strid med straffelovens §185, og han må ha uttalt det selv hvis han skal være ansvarlig, så har det ingenting med hans arbeidsforhold å gjøre. Han kan ytre seg med upopulære, og også ulovlige meninger, uten at det får betydning for ansettelsesforholdet.

Torvund poengterer at hva ansatte ytrer utenfor jobb, har arbeidsgiver ikke noe med. Heller ikke når ytringene er ulovlige.

- At noen graver og graver og hevder at det skal være et problem for instituttet, vedkommer ikke saken. Eikrem har ytringsfrihet, og er det virkelig et sted man har ytringsfrihet så er det ved et universitet.

Torvund foreleser om ytringsfrihet, hatefulle ytringer og ansattes ytringsfrihet. Forelesningsserien er beregnet på studenter som tar faget «Ytringsfrihet, medie- og nettregulering». I 2020 ga han ut boka Ytringsfrihet og medieregulering. I forelesningsserien som er lagt ut på YouTube, kommer han også innom Eikrem-saken (etter om lag 35 minutter).

- NTNU har gått på trynet

- Nå tolker advokatene det slik at han står sterkere fordi han uttalte seg anonymt, det han sa kunne ikke da ødelegge for NTNUs omdømme og tillit, men straks Filter nyheter koplet Eikrem til ytringene, ble de offentlige og et problem for NTNU og instituttet?

- Det er tøv. Om det er anonymt eller ikke, spiller ingen rolle. Bevisspørsmålet blir om det faktisk var han som skrev ytringene. Hvis en NTNU-ansatt sier noe rasistisk og ulovlig utenom jobben, og på en måte som ikke knytter ham til jobben, så kan det være straffbart. Men det har ikke arbeidsgiver noe med.

Torvund viser til saken med en lektor som for en del år siden kom med hatefulle ytringer. Det endte med at han fikk sparken. Der var det lagt til grunn at ytringene var sagt i undervisninga.

- Det er forskjell på hva man sier i undervisninga og hva man sier på fritida, men selv der er takhøyden høy, sier han.

Torvund sier han er sterkt uenig i de ytringene som er fremmet under pseudonym. Hva man mener eller ikke mener om dem, har liten betydning. Rettslig står Eikrem sterkt, mener han.

- NTNU har gått på trynet og laget ei skikkelig smørje av denne saken. Instituttet har gravd seg stadig lengre ned i gjørma. Blir det arbeidsrettslige represalier, har han en god sak. Det er jeg overbevist om. NTNU har ingenting de kan gjøre overfor ham. Det kan fort ende med unnskyldninger og mer til for måten de har opptrådt på overfor ham, sier jusprofessor Olav Torvund til Universitetsavisa.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.