Plan S:

- Det haster å få prosessen over på et godt spor

Senterpartiet ber om at forskningssektoren i større grad involveres i når gjennomføringen av Plan S skal konkretiseres.
Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand (bildet) og Marit Arnstad mener det haster å få innføringen av Plan S inn på et spor hvor norsk forskningssektor ivaretas på en tilfredstillende måte. 
        
            (Foto: Helene Mariussen)

Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand (bildet) og Marit Arnstad mener det haster å få innføringen av Plan S inn på et spor hvor norsk forskningssektor ivaretas på en tilfredstillende måte.  Foto: Helene Mariussen

- Alle er enige om målet om åpen tilgang til all offentlig finansiert forskning, men vi kan ikke stille oss slik at vi risikerer at deler av forskningsmiljøene i Norge ikke vil ha relevante kanaler å publisere i, sier Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant og medlem i utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget for Senterpartiet.

Hun har sammen med partikollega Marit Arnstad forfattet representantforslaget hvor de ber regjeringen sikre at norske forskningsmiljøer blir ivaretatt ved innføringen av Plan S.

Plan S er et EU-initiativ for å gjøre all offentlig finansiert forskning åpent tilgjengelig. At forskningen publiseres åpent tilgjengelig blir dermed et forbehold for å få forskningsmidler fra EU, samt fra nasjonale forskningsråd, i Norges tilfelle Forskningsrådet.

- Er dere ikke litt sent ut?

- Vi mener det fortsatt er tid til å vurdere konsekvenser, involvere forskningsmiljøer og sette i verk tiltak for å sikre best mulig gjennomføring, sier Strand.

Forslaget skal nå behandles av utdannings- og forskningskomitéen, noe Strand antar kommer til å ta en måneds tid, før det kommer opp til endelig votering i Stortinget.

- Slik vi forstår det går dette svært raskt fremover, og derfor haster det med å få prosessen over på et godt spor som ivaretar hele forskningssektoren på en tilfredsstillende måte, sier Strand.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Her er de fem punktene i forslaget:

1. Stortinget ber regjeringen involvere forskningssektoren i konkretiseringen av gjennomføringen av Plan S.

2. Stortinget ber regjeringen sikre at alle fagmiljøer fortsatt vil ha relevante kanaler å publisere sine forskningsresultater i.

3. Stortinget ber regjeringen sikre at kvalitet og ikke ressurser avgjør hvem som har muligheten til å publisere forskningsresultater.

4. Stortinget ber regjeringen vurdere behovet for, og utrede mulige, overgangsordninger.

5. Stortinget ber regjeringen sikre at Plan S ikke er i strid med norsk lovgivning om opphavsrett.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Klimautslipp fra oljesand er høyere enn det næringa sier

CO2-utslippene fra oljeutvinning fra oljesand i Canada er langt høyere enn det oljenæringen oppgir selv, ifølge forskere.

Nord vil avvikle campus på Nesna og Sandnessjøen

Konstituert rektor Hanne Solheim Hansen har nå lagt fram sin innstilling til endring av universitetets studiestruktur.

Midlertidighet:

Mener oppsparte midler er løsningen, ikke økonomisk avstraffing av ledere

Forskerforbundet har ikke troen på NTNUs forslag om å straffe ledere økonomisk ved vedvarende midlertidighet. I stedet bør institusjonene rigge seg slik at de har råd til å ha folk ansatt, også når eksternfinansieringen tar seg en siesta, mener fagforeningslederen.

Drikking på jobb mest utbredt blant forskere

Forskere er den yrkesgruppen som er hissigst på flasken, i hvert fall i arbeidstiden. Det kommer frem av Folkehelseinstituttets andre rapport om alkohol og arbeidsliv.