March for Science:

Rektorkandidat ved UiO går i demonstrasjonstog

NTNU-rektor Gunnar Bovim mener det ikke er naturlig at universitetet skal stille seg i spissen for et demonstrasjonstog. Rektorkandidat Svein Stølen ved Universitetet i Oslo mener det stikk motsatte.

Rektorkandidat Svein Stølen fra team Stølen&Mo oppfordrer UiO som institusjon til å delta i March for Science 22. april. Han viser til at både HiOA og OUS skal delta.
Publisert Sist oppdatert

«I en tid hvor vi opplever sterkere tilbakeslag på vitenskapens vegne enn på lenge, kreves det at akademikere står opp for hverandre, for kolleger i andre land, og for samfunnets utvikling. Derfor tar vitenskapens kvinner og menn over hele verden til gatene i March for Science», skriver rektorkandidat Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i et leserinnlegg i Uniforum.

Vil at UiO skal engasjere seg

Stølen påpeker også at March for Science Oslo samarbeider med HiOA og OUS. Han mener UiO også bør engasjere seg som institusjon.

Det er stikk i strid med signalene fra NTNU-rektor Gunnar Bovim. Han synes ikke det er naturlig at NTNU sentralt går i spissen for marsjen.

LES OGSÅ: Bovim tror vi har mer i vente fra Trump

Det er særlig måten Donald Trump forsøker å sensurere klimaforskere på, som har gjort at forskere verden over arrangerer sin lokale variant av «The March for Science» som finner sted i Washington 22. april.

- Både jeg og de andre universitetsrektorene i Norge har flere ganger tatt offentlig stilling mot vedtak fra den nye ledelsen i USA, skrev Bovim i en epost til UA forrige uke.

Da viste han til at Universitets- og høgskolerådet har sluttet seg til en uttalelse fra European University Association, som tar avstand fra Donald Trumps ordre om innreisenekt for borgere fra sju land.

Bovim: - Ikke naturlig med universitetet i spissen

- Vi mener at dette har vært en nødvendig respons på en intolerant politikk. Foreløpig tenker jeg at dette er en riktig reaksjonsform fra vår side. Det føles ikke naturlig at universitetet skal stille seg i spissen for et demonstrasjonstog, men våre ansatte må gjerne si sin mening ved å arrangere tog, skrev Bovim.

LES OGSÅ: Organiserer vitenskapsmarsj i Trondheim

Rektorkandidat Stølen ved UiO skriver i sitt innlegg: «I vitenskapens navn vil i samles for å uttrykke vår dype bekymring over hvordan skillet mellom kunnskap og meninger manipuleres og settes under press i viktige politiske beslutninger, selv i vestlige demokratier. Vi samler oss i protest mot forestillinger om at forskningsbasert kunnskap er elitistisk og i strid med sunn fornuft.»

LES OGSÅ: - NTNU bør også marsjere for vitenskap