NTNUs e-læringsfadese:

- Tragisk for tilbyderne

Direktør Arne Bergby i itslearning tviler på om NTNU bare kan la saken stoppes, for så å lyse ut anbudet på læringsplattform på nytt. - Dette er tragisk, både for oss og Fronter, sier han.

Publisert Sist oppdatert
Henter råd. - Vi er usikre på om saken kan stoppes på denne måten, sier itslearning-direktør Arne Bergby.
Best på kvalitet og leveranseevne, men Fronter vant anbudet. Denne vurderinga stod til stryk, da den ble saumfart i retten sist sommer.

Han sier leverandørene legger ned enormt mange timer og mye arbeid i å besvare et anbud.

- Hvis NTNU forstår det, så kan de ikke bare sende ut en melding om at de stopper prosessen, for så å restarte den senere, sier Arne Bergby til UA.

Nå vil selskapet vurdere jussen i NTNUs siste, overraskende trekk.

NTNU valgte konkurrenten Fronter som læringsplattform i mai i fjor, til tross for at itslearning var best både på kvalitet og gjennomføring. Det oppstod strid og itslearning påpekte en rekke feil i NTNUs håndtering av anbudet.

Det endte etter hvert med at Bergby & co trakk NTNU, ved eieren Kunnskapsdepartementet, for retten. Saken var berammet i Oslo tingrett 18-20. juni.

Påpekt feil i halvannet år

Nå har NTNU valgt å stoppe kjøpet av e-læringssystem og vil starte anskaffelsesprosessen på nytt. Tidligere denne uka ble KD og regjeringsadvokaten orientert. Universitetet varslet om at hele prosessen igjen må ut på anbud. Fronter og itslearning fikk beskjed om kuvendingen onsdag.

Den offisielle begrunnelsen er at NTNUs ledelse konkluderer med at metoden som er brukt for å sammenligne tilbudene gir for mye rom for skjønn.

- Vi er overrasket. Vi har påpekt feil siden april i fjor uten at dette har blitt erkjent. Den grunnen NTNU oppgir for å avlyse, er et forhold som verken vi eller Fronter har opplevd som noe problem. Det er spesielt at dette kommer nå, sier Bergby.

Han føler seg trygg på at firmaet ville hatt gode sjanser til å vinne frem i en rettssak.

Tusenvis av arbeidstimer

Arne Bergby minner om at NTNU brukte to og et halvt år på å forberede anbudet. Selskapet han leder har brukt tusenvis av timer på å besvare det. Han anslår at prosessen har kostet dem mellom 5 og 10 millioner kroner. Verdien på jobben er rundt 50 millioner kroner – med en varighet på fire til åtte år.

- Vi er usikre på om saken kan stoppes på denne måten, sier itslearning-direktøren.

NTNU tilbyr en delvis kompensasjon for firmaets advokatutgifter, dersom de trekker søksmålet. Bergby sier de skal drøfte saken med sine rådgivere før de tar endelig stilling til dette.

- Vi vet ikke ennå. Det er rett og slett vanskelig å forstå hva NTNU egentlig mener i den begrunnelsen vi har fått. Vi trenger mer dokumentasjon, og må gå en runde med Advokatfirmaet Kluge på dette.

- Slett behandling

- Dette dreier seg ikke bare om penger. Det handler om å bli behandlet på en skikkelig måte, slik man forventer av en institusjon som NTNU.

Bergby hevder de har gitt universitetet mange muligheter til å komme dem i møte, men at de er blitt avvist.

- Vi føler oss dårlig behandlet i denne prosessen. De feilene vi har påpekt er veldig åpenbare, og det er overraskende at NTNU fortsatt ikke erkjenner dem, sier han.

Stor belastning

Bergby understreker overfor UA at han synes hele saken er svært kjedelig. Han er opptatt av å få fram at selskapet har hatt et godt forhold til NTNU, og har vært stolte av å være universitetets leverandør.

- Vi opplever å ha gode relasjoner med NTNU, så for oss er det en stor belastning å kjøre en slik sak, sier Bergby og fortsetter:

- Men det er en offentlig institusjon og offentlige penger involvert. Da må man forholde seg til de offentlige reglene som er for slike anbudsprosesser – noe vi dessverre mener ikke er godt nok ivaretatt i denne saken.

Slett kvalitet

Firmaet fikk medhold i en midlertidig forføyning i fjor. Da avsa Oslo Byfogdembete en knusende dom over NTNU.

Noen av feilene dreier seg om elementær matematikk, som Bergby mener en institusjon som NTNU burde ha kompetanse på.

- Vi svarer på svært mange anbud hvert år. Aldri har vi opplevd så dårlig kvalitet i evalueringsarbeidet. Og det er ikke hvem som helst som legger ut dette anbudet heller. NTNU er en organisasjon med stor juss- og matematikkfaglig kompetanse, sier Arne Bergby.

- Hvis NTNU får det som de vil, restartes prosessen. Går dere inn i en ny anbudsrunde?

- Vi må ta stilling til det etter hvert. Utgangspunktet vårt er at vi mener vi er rettmessig vinner av anbudet.

Under kan du se hvordan saken har utviklet seg det siste året - og lese dekningen i UA.