Skaptrønder gir 40 millioner til flere kreftdiagnoser

Bergenseren Trond Mohn gir 40 millioner kroner til St. Olavs Hospital og NTNU slik at de kan kjøpe en syklotron. Apparatet vil firedoble kapasiteten til å gjennomføre sikrere og mer presise kreftdiagnoser.

Publisert Sist oppdatert

Gaven er en særdeles velkommen oppfølging etter at Mohn ga St. Olavs Hospital 50 millioner kroner til en PET MR-maskin i 2012.

Før den tid hadde den velhavende bergenseren øst milde gaver ut over vitenskap og andre gode formål flere steder i landet. Det avfødte i sin tid en kommentar fra dekan Stig Slørdahl ved det medisinske fakultet på NTNU om at han skulle ønske Mohn var skaptrønder. Nå avslører Mohn at han faktisk er det: Morfaren vokste opp på Munkholmen!

Først og fremst en glede

- For meg er det først og fremst en glede å få gi denne gaven. Vissheten om at St. Olav dermed kan stille 15-20 diagnoser daglig mot dagens maksimale kapasitet på fire er grunn god nok til å glede seg, sa Mohn da nyheten ble kunngjort på St. Olav onsdag ettermiddag.

Syklotron er en partikkelakselerator som produserer radioaktive stoffer til bruk i PET MR- og PET CT-undersøkelser. Per i dag er St. Olav avhengig av å få fløyet inn disse stoffene fra en tilsvarende syklotron i Oslo. Begrenset holdbarhet begrenser kapasiteten.

- Vi er veldig takknemlige for gaven. Å kunne produsere det radioaktive stoffet lokalt gir også nye og spennende muligheter for forskningsprosjekter. Dette er forskning som kan gi bedre metoder for diagnostisering av blant annet kreft, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU.

Trond Mohn røpet for øvrig at de to gikk på samme videregående skole i Fana. På direkte spørsmål om han syntes flere velhavende personer burde gi til vitenskapen, svarte Mohn:

- Jeg får si som Gunnars og min gamle mattelærer. Han tok aldri sterke ord i sin munn, og ville vel ha sagt noe sånt som at: Jeg er litt skuffet.

Europeisk toppklasse

Så er spørsmålet, er gaven spiren til en ny Nobel-pris?

- Her i Trondheim kan vi ikke bli best på alt, sa Stig Slørdahl til spontan protest fra Gunnar Bovim, som overtok og fortsatte:

- Men vi ligger helt i Europa-toppen på bildediagnostikk. Olav Haraldseth har allerede vunnet mange konkurranser. Med syklotronen på plass i tillegg til Pet MR og Pet CT-maskinene ligger vi helt i toppklasse.

Slørdahl overtok stafettpinnen:

- Dette startet alt på 70-tallet, med en lunsjprat mellom to forskere fra det medisinske og teknologiske miljøet. Det ledet fram til Medisinsk teknisk forskningssenter der vi sitter nå. Forskning er et langsiktig prosjekt. Jeg håper noen kan sitter her om like mange år og slå fast at dagens gave førte til nye, fremragende forskningsresultater, sa han.

PET MR er en ny teknologi som har stort potensiale for klinisk forskning. PET MR kan gi ny kunnskap om sykdomsmekanismer, bedre diagnose, målrettet og skreddersydd behandling og persontilpasset medisin.

På plass om tre år

Stein Kaasa er viseadministrerende direktør på St. Olavs Hospital og leder styringsgruppen for syklotron-prosjektet. Han forteller at et nybygg må til, og at syklotronen trolig ikke kan åpnes før om tre år. Det blir også en stor utfordring for St. Olav å debutere som legemiddelprodusent.

Under en undersøkelse med PET MR og PET CT får pasienten injisert såkalte PET tracere bestående av radioaktive isotoper og molekyler som har en biologisk funksjon. PET tracerne hjelper PET MR- eller PET CT-maskinen å «se» nøyaktig hvor i kroppen viktige biologiske prosesser skjer. Ut fra de bildene man får er det mulig for legen å velge den korrekte behandlingen for den enkelte pasient.