Denne solgrillen skal erobre verden

Med utspring fra NTNU, Harvard og MiT skal solenergi revolusjonere utendørs matlaging. Nå er oppstartsbedriften fra NTNU klar for lansering i nye land.

Solgrillen benytter solenergi, og skal nå 350 grader på kort tid. Den veier 14 kg, er 1,3 meter i diameter, er sammenleggbar og er laget av karbonstål og høyreflektivt slitesterkt polymer. Solgrillen er visstnok populær blant Tesla-eiere.
Publisert Sist oppdatert
Gründerne bak Morphosolar er markedssjef Even Haug Larsen (t.v.), daglig leder Guro Grytli Seim og teknisk sjef, Dag Håkon Haneberg. I lanseringsfasen har ytterligere fire NTNU-studenter kommet til og bidrar i promoteringen av solgrillen.

Idéen kom opprinnelig fra Harvard og MIT, og ble fanget opp av tre NTNU-studenter på utveksling i Boston. Oppfinnerne og studentene har nå slått seg sammen i det som omtales som en norsk-amerikansk oppstartsbedrift. NTNU-studentene har brukt norsk teknologi for å utvikle et varmebatteri som skal gjøre det mulig å grille, også når sola ikke steiker.

350 grader på kort tid

- Nå er vi i Oslo og jobber med filming og markedsmateriell for å få produktet ut i Europa. Neste uke er det klart for lansering i fem nye land, sier Even Haug Larsen i One Earth Designs.

Bedriften het tidligere Morpho Solar og er et produkt av Entreprenørskolen ved NTNU. Kjerneteamet består av fem personer. Flere studenter og professorer er tilknyttet i større og mindre grad. Dette er folk fra blant annet Entreprenørskolen, materialteknologi, nanoteknologi og produktutvikling og produksjon ved NTNU. De har støtte fra både Spark NTNU, NTNU Discovery og NTNU Technology Transfer (TTO). I april i fjor vant de prisen for beste sosiale entreprenør i regionmesterskapet for Venture Cup, og i fjor høst ble de hedret av tankesmia Grønn Fase.

Solgrillen benytter solenergi, og skal nå 350 grader på kort tid. Den sammenleggbare grillen veier 14 kg, er 1,3 meter i diameter, og laget av karbonstål og høyreflektivt slitesterkt polymer. Den er til forveksling lik en blank parabol som fungerer som oppsamlingsskjerm av sollyset. Solstrålene samles og sentreres mot en holder der man kan plassere en stekepanne, form eller kjele. Speilene absorberer ikke lyset, og blir derfor aldri varme.

Mener Norge er godt egnet for solgrilling

- Snart skal vi ta Hurtigruta til Lofoten og sette verdensrekord med verdens nordligste solgrilling sammen med Jenny Skavlan og Thomas Gullestad, sier Larsen.

One Earth Designs mener nemlig at Norge er et godt egnet sted for solgrilling da man har flere soltimer i døgnet enn på sørligere breddegrader. Iallfall om sola først skinner. Målet er å benytte seg av midnattssola i Lofoten til å grille 24 timer i strekk.

Når varmebatteriet er ferdig utviklet skal det være mulig å grille etter solnedgang med opplagret varme fra sollyset.

- Dette er noe som har blitt forsket på i åtte år ved varmeteknisk på NTNU. Der har de jobbet med både konsentrering av lys, overføring og lagring. Vi har særlig benyttet oss av delen som har med lagring å gjøre. Varmebatteriet består av en slags termos med nitratsalter. De smelter når de varmes opp, og avgir varme når de stivner igjen. Dette skal kunne holde grillen på 220 grader i 30 minutter. Ved hjelp av isolasjon og øvrig teknologi, kan man tenke seg at det går an å bevare varmen enda lengre, sier Larsen.

Kan erstatte forurensende brensel i u-land

Foreløpig er det solgt 70-80 solgriller i Norge gjennom Jernia og solgrillens nettbutikk. På sikt ønsker de at den skal kunne erstatte ved- og kullfyring i u-land. Bakgrunnen for ideen stammer nemlig fra Tibet. Der har forskere målt at innendørs forurensing er ti ganger verre enn utendørs i Bejing. Årsaken skal være at familiene i Tibet ikke har tilgang på strøm, og derfor fyrer med ved og kull innendørs under matlaging. For at solgrillen skal bli et aktuelt substitutt, må imidlertid prisen ned fra dagens 5000 kroner (norsk pris).

- Vi ser for oss å ha en høyere pris i vesten enn vi vil ha i u-land. Vi har ikke en tydelig modell ennå, men ønsker at dette skal differensieres. Når vi får opp et salgsvolum i vesten, blir også produksjonslinja mer stabil, og dermed vil prisene falle, sier Larsen, som er godt fornøyd med at studieprosjektet har resultert i jobb.

I løpet av sommeren skal de ut på en storstilt PR-turné der det nevnte verdensrekordforsøket er blant ingrediensene. Turneen inkluderer også blant annet solgrilling ved fjellspeilet i Rjukan, på Prekestolen og på Vinjerock.