Ber studentene få ut fingeren og avgi stemme i viktig styrevalg

Studentenes valgstyre frykter tidenes dårligste oppslutning om særdeles viktig styrevalg. En forklaring kan være at NTNU-studentene er mest opptatt av UKA.

Oppfordres til å bruke stemmen. Studentenes valgstyre håper studentene får ut fingeren og stemmer i valget før fristen går ut klokken 16.00 fredag.
Publisert Sist oppdatert
Maria Honerød, organisatorisk nestleder i Studenttinget og leder av studentenes valgstyre.
Elise Landsem, den ene av dagens to studentrepresentanter som nå går ut av NTNUs styre.

Drøyt ett døgn før fristen for å stemme går ut, er det knappe fem prosent av NTNU-studentene som har avgitt sin stemme. Dette tallet favner både valget til Studenttinget og NTNU-styret. Til sammenligning var valgoppslutningen i forrige rundet på 12,8 prosent.

- Det er selvfølgelig synd med så lav oppslutning. Jeg tror det er vanskelig å forstå hvor viktig denne jobben er om man ikke er involvert i for eksempel Studenttinget, sier den ene av dagens to studentrepresentanter som nå skal avløses, Elise Landsem.

Sterk konkurranse med UKA

- Vi aner ikke hvorfor engasjementet er så svakt. Det er pussig, fordi aldri noensinne har det vært så stort engasjement rundt studentpolitiske saker, sier Maria Honerød, organisatorisk nestleder i Studenttinget og leder av studentenes valgstyre.

Les også: Jakter kandidater til historisk styrevalg

Både fusjonen og forslaget til ny studieforskrift har vakt stort engasjement og sterke følelser. Over 4000 har signert oppropet mot studieforskriften, mens knappe 2000 altså har stemt på hvem det er som skal være med på å bestemme hvordan studieforskriften kommer til å se ut etter fusjonen.

- Vi er nok i sterk konkurranse med UKA. Det arrangementet tar mye oppmerksomhet for tiden, så det kan være en av grunnene. Men, det er vanskelig å spekulere i det, sier Honerød.

Også Landsem tror en av årsakene til lav oppslutning er at mye for tiden krever studentenes oppmerksomhet, blant annet UKA.

Størst oppslutning i Ålesund

Studentenes valgstyre går nå ut med tallenes tale, "i håp om at studentene får ut fingeren og stemmer i valget før fristen går ut klokken 16.00 fredag".

Helt oppdaterte, separate tall finnes ikke i øyeblikket, men oppslutningen til valget til studenttinget synes enda lavere enn til styret. I følge Honerød ligger de fleste fakultetene under 4-5 prosent, og noen er helt nede i 3. Unntaket er Det medisinske fakultet, som alltid har høy oppslutning, faktisk oppe i 15 prosent. Også arkitektstudentene ligger godt over snittet. Honerød tror dette har å gjøre med at veldig mange studenter kjenner hverandre i disse miljøene, og at dette kan innvirke på oppslutningen.

Grunnet det valgtekniske har ikke Valgstyret oppdaterte tall for HiG, HiST og HiÅ, men Maria Honerød kan fortelle at HiÅ leder på oppslutning, etterfulgt av HiST. HiG gjør det enda dårligere enn NTNU.

Flere kandidater - lite kunnskap

- Det er også flere kandidater til valget i år. Kanskje det er vanskelig å sette seg inn i det, sier Elise Landsem, som tror et fåtall av studentene i det hele tatt vet at det er studenter i NTNU-styret.

- Jeg visste knapt hva et styre var da jeg startet, sier Landsem.

Studentrepresentanten sier hun og Kristian Tangene har forsøkt å formidle at de gjør en viktig og spennende jobb, blant annet ved å stille opp til intervjuer.

Viktigere å stemme enn noen gang

- Det er viktigere en noengang å bruke stemmeretten sin i styrevalget. I løpet av de neste månedene skal det bli tatt store avgjørelser som kommer til å endre på studiehverdagen til NTNUs studenter. Da er det viktig med gode styrerepresentanter som har demokratisk legitimitet, sier Maria Honerød.

Hun oppfordrer alle stemmeføre studenter til å bruke stemmeretten sin i studentvalget.

Dette er de 12 kandidatene som stiller til styret, og mer om dem kan du lese her:

NTNU:

Elise Knutsen

Ingvild Sørlie

Sigrid Rønneberg

Adrian Austevoll

Kim Allgot

Vidar Fillingsnes

Thor Haugen

Gjøvik:

Jonathan Sørfonden

Ålesund:

Daniel Westervik

Dennis Bogen

HiST:

Didrik Leganger

Marte Øien

Alle kan stemme på alle

I dette valget skal det velges totalt 3 studentrepresentanter, hvor 2 skal komme fra dagens NTNU, og en fra en av de tre høyskolene. Fra NTNU skal det velges en kvinne og en mann, mens høyskolekandidaten blir den etter annen kvotering med flest stemmer. Alle studenter ved NTNU, HiST, HiG og HiÅ kan stille og alle kan stemme på alle.