- Noen kolleger er så slitne at de vurderer å slutte ved NTNU

Slitne ansatte. Usikkerhet om framtidige arbeidsoppgaver. Altfor mye skjer på kort tid. Slik beskriver seniorkonsulent Oddrun Husby situasjonen for mange ansatte ved den tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Tidligere HiST-ansatte må ta støyten: Seniorkonsulent Oddrun Husby sier det er provoserende for mange at de må effektivisere enda mer etter å ha lagt et svært tøft år bak seg.
Publisert Sist oppdatert

Husby jobber innen HR/personal ved Fakultet for teknologi, og var en av dem som tok ordet under dagens fusjonskafé i regi av NTNU-ledelsen.

- Det går for fort. Ting føles for kaotisk og folk er utrygge. Vi har allerede effektivisert. Da føles det for oss provoserende at vi må effektivisere enda mer i år, sa hun på møtet, der både rektor Gunnar Bovim og prosjektleder Trond Singsaas var til stede.

UA kontaktet Husby etter møtet og ba henne utdype hvordan arbeidshverdagen er for mange ansatte på Kalvskinnet.

- Folk er slitne. Vi har allerede innført nye systemer, nye rutiner og nytt regelverk. Vi har allerede kjent trykket. I tillegg skal vi jobbe enda mer med fusjon og effektivisering. Det sier seg selv at det blir utfordrende, konstaterer hun.

Burde ventet med stillingsstopp

På møtet fortalte Husby at hun er i kontakt med folk som lurer på om de skal gå av med pensjon, eller finne seg en jobb utenfor NTNU fordi arbeidsbelastninga allerede er så stor.

- 2016 blir et krevende år når vi skal ha stillingsstopp og samtidig må jobbe videre med organisatoriske endringer som følge av fusjonen. Jeg tror det mest fornuftige hadde vært å vente et års tid med stillingsstoppen. Tiltakene for å effektivisere vil komme, men spørsmålet er om dette er riktig tidspunkt å gjøre det på, sier hun til Universitetsavisa.

Seniorkonsulenten savner også mer tilstedeværelse fra lederne ved eget fakultet.

- De er lite tilgjengelige fordi de er opptatte med fusjonen. I disse tider, med den usikkerheten folk lever under, så burde de vært mer tilgjengelige, mener Husby.

NTNU skal spare til sammen 110-150 millioner kroner innen 2018. Endringene i organisering etter at fire fusjonspartnere blir Norges største universitet, skal på kort sikt gi innsparing på 5 prosent i administrativ kapasitet. Deretter skal det tas 5 prosent over 3 år ved at det skal jobbes mer effektivt.Også på styremøtet 15. februar advarte ansattrepresentantene mot at trykket på de administrativt ansatte blir for høyt.

LES OGSÅ: "Trykket på administrativt ansatte blir for høyt"

LES OGSÅ: NTL er kritiske til innsparingene

På dagens fusjonskafé sa prosjektleder Trond Singsaas at 2016 blir et strevsomt år, ikke minst ved det tidligere HiST. Han viste til at mange har ønsket å vente et år med videre omorganisering, men at ledelsen har valgt å kjøre på. Årsaken er at det også vil være en ulempe for de ansatte å leve i uvisshet og ikke få avklart arbeidssituasjonen sin.

Bekymret for samholdet ved campus

Til UA sier Husby at hun ser dette poenget: Skal vi rive av plasteret fort eller forsiktig? Hun er enig i at det er et dilemma. Det er ikke godt å leve med usikkerhet over tid heller.

- Akkurat nå føler folk at det går litt for fort. Og jeg lurer av og til på om man har den rette virkelighetsforståelsen. Kjenner man godt nok til hvordan vi jobber? Hvordan vi er organisert? Jeg håper man setter seg grundig inn i hva som kjennetegner de ulike fagmiljøene og deres ulike kulturer, og tar ut det beste fra hver og én.

Oddrun Husby har jobbet ved den tidligere Høgskolen i Trøndelag siden 1994, og begynte rett etter at HiST ble dannet. Hun forteller at høgskolen har bygd opp en felles identitet over mange år.

- Vi har jobbet tett sammen og har lang fartstid sammen. Nå ser det ut til at 4500 studenter, i tillegg til ansatte, skal spres over tre fakulteter og få tre ulike dekaner å forholde oss til. Hvordan kan vi da få en levende campus på Kalvskinnet? Det blir vanskelig når vi blir så ulikt organisert, sier hun.

Betenkt over splitting av fakultet

Husby er også bekymret over at ansatte og studenter ved dagens Fakultet for teknologi splittes opp i de tre teknologifakultetene på Gløshaugen. Samtidig står et flunkende nytt teknologibygg klart på Kalvskinnet ved årsskiftet. Lærerutdanninga på Rotvoll skal også inn i nye lokaler ved siden av.

På frokostmøtet i dag svarte Gunnar Bovim at arealene blir fantastisk flotte og at det ikke er snakk om å foreta endringer umiddelbart.

- Vi trenger de arealene vi har på Kalvskinnet i dag. Men det er ikke sikkert at de studentene som er der nå, skal være der for alltid. Vi må vurdere hva det er fornuftig å gjøre på sikt.

Tillitsvalgte reagerer på styreleders utsagn om kutt