Norske universitetsledere på topptung reise til Brasil

Rektorene ved UiO, UiB, NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet ledsager statsråd Torbjørn Røe Isaksen på reise til Brasil i slutten av september.

Universitetet i Sao Paolo er vertskap for den første delen av den norske delegasjonens Brasil-besøk. Siden fortsetter reisen til Rio.
Publisert Sist oppdatert
- Vi må ta inn over oss at dette kjempelandet er viktig for Norge på mange sektorer, sier UiOs rektor Ole-Petter Ottersen.
Dekan Hans Petter Hildre er blant forskingslederne fra NTNU som følger rektor Gunnar Bovim til Brasil.

Hensikten er å styrke institusjonelle bånd med brasilianske universiteter og på regjeringsnivå. Også PRIO-ledelsen deltar.

Med seg har de fire universitetene et utvalg forskere med tyngdepunkt innen fornybar energi, petroleumsforskning, havrom, klima- og miljøforskning.

Fra NTNU deltar blant annet Ingrid Schjølberg, Olav Bjarte Fosso, Hans Petter Hildre, Egil Tjåland, Trygve Kristiansen og Bernt-Erik Sæther og Vidar Hepsø.

Schjølberg og Fosso er direktører for henholdsvis NTNU Havrom og NTNU Energi. Hildre er dekan for maritim teknologi og operasjoner, campus Ålesund, mens Tjåland leder Institutt for petroleumsteknologi og maritime operasjoner. Kristiansen er professor ved Institutt for marin teknikk, Sæther er leder for SFF CBD ved Institutt for biologi.

Programmet spenner over fire dager, med start i Sao Paolo og avslutning i Rio de Janeiro.

Samarbeid på alle kontinenter

Ifølge programmet er hensikten med reisen å følge opp regjeringens såkalte Panorama-strategi 2016-2020, hvor man satser på å utvikle samarbeidet innen forskning og høyere utdanning med de såkalte BRIC-landene - Brasil, Russland, India, Kina – samt Japan og Sør-Afrika.

De rivende endringene på den globale arenaen gjør det nødvendig å utvide samarbeidet med land på alle kontinenter, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i et følgedokument.

”Felles for disse seks nasjonene er at deres kunnskapsproduksjon blir stadig viktigere for verden og for Norge. Tilgang til denne kunnskapen er en forutsetning for å styrke Norges konkurranseevne og innovasjonsevne, for å finne effektive løsninger på globale utfordringer, samt å utvikle verdensledende forskningsmiljøer i Norge,” forsetter statsråden.

- Kunnskapssektoren i Brasil ekspanderer raskt. For Norge som helhet representerer Brasil det største eksportmarkedet utenfor EU og USA. Den vitenskapelige produksjonen er sterkt økende, noe som blant annet har sammenheng med veksten i maritim sektor og olje- og gassproduksjon, heter det i regjeringens underlagsdokument.

Ottersen: - Brasil viktig for oss

- Brasil er et viktig land å samarbeide med for Norge, ikke minst innen vår sektor, forskning og høyere utdanning, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Ole-Petter Ottersen, til UA.

Han poengterer at institusjonen han er rektor ved har et godt fungerende samarbeid med brasilianske universiteter.

- UiO er det norske universitetet som i dag tar imot flest studenter fra Brasil. Vi har interessante forskningsprosjekter gående. Jeg er overbevist om at her er det mye mer å hente, sier Ottersen.

UiO-rektoren er overbevist om at Brasil er et land som det norske samfunnet vil måtte forholde seg stadig mer til i årene som kommer.

- Vi må ta inn over oss at dette kjempelandet i Latin-Amerika er viktig for Norge på mange sektorer. Det gjelder naturligvis petroleum og havbruk, men ikke minst for alt som har med regnskogsforvaltning og klimaproblematikk å gjøre. Her er det mye å hente når det gjelder samarbeid med brasilianske aktører, sier Ottersen.

Pågående samarbeid

- Jeg hadde kommet til å reise til Sao Paolo i høst uansett, så denne reisen passer perfekt for meg, sier dekan for maritim teknologi og operasjoner ved campus Ålesund, Hans Petter Hildre.

Hildre leder SFI-en Marine Operations, som har et pågående samarbeid med universitetet i Sao Paolo, USP, som er vert for den norske delegasjonen under besøket der.

- Samarbeidet med USP har pågått i flere år. Jeg skal møte professor Kazuo Nishimoto, som leder den brasilianske forskningsenheten vi samarbeider med.

- Hvorfor har dere etablert forskningssamarbeid med USP?

- Du kan vel si det sånn at vi ble med, sammen med det norske næringsliv, på det brasilianske olje- og gasseventyret. Vi er blitt med på ferden, kan man si. Mye av dette foregår med utgangspunkt i Rio de Janeiro, men USP er det suverent beste universitetet i regionen, så det er naturlig for oss å ha den akademiske basen der, sier Hans Petter Hildre.