Dommen fra Nokut faller 8. desember:

Rektor ved Nord kjenner seg trygg på å beholde status som universitet

Bjørn Olsen har liten tro på at Nokut vil ta i fra dem akkrediteringen som universitet.

Bjørn Olsen er rektor ved Nord universitet.
Publisert Sist oppdatert

Nord Universitet så dagens lys ved årsskiftet. Allerede to måneder før, i november i fjor, bekjentgjorde Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) at man hadde så mange spørsmål omkring nykommerens faglige kvalitet, at man ville innlede tilsyn. Konklusjonen legges fram den 8. desember.

Som Nokuts direktør Terje Mørland sa det, vil et slikt tilsyn i verste fall kunne føre til at det nyopprettede universitetet mister akkrediteringen som universitet. Men ifølge rektor Bjørn Olsen, er det lite trolig at noe slikt vil skje. Olsen tror det går Nords vei.

LES OGSÅ: Bachelor fikk stryk

Fusjon mellom jevnstore enheter

Tre UH-fusjoner så dagens lys ved årsskiftet, NTNU, UiT- Norges arktiske universitet og Nord universitet.

For de to førstnevntes vedkommende var det et større universitet som slo seg sammen med mindre høgskoler. For fusjonen mellom Universitetet i Nordland og høyskolene i Nesna og Nord-Trøndelag var situasjonen en annen. Her skjedde fusjonen ut fra et av Norges nyeste og minste universiteter, samtidig som de to høyskolene som inngår i fusjonen i dette tilfellet var like store som universitetet.

Derfor holdt Nokut et skarpt blikk på den nye konstruksjonen, og bestemte seg for å gå den etter i sømmene allerede før den ble sjøsatt.

Ikke veldig spent rektor

- Hvor spent er du på rapportens konklusjon, rektor Olsen?

- Jeg kjenner innholdet i det jeg antar er hovedkonklusjonen i rapporten, så veldig spent på innholdet er jeg ikke.

- Hvordan jobber dere for å møte Nokuts krav?

- Det handler dels om å heve kompetansen internt blant våre forskere og undervisere, dels om å knytte til oss fagpersonale som hever den faglige kvaliteten.

- Nokut hadde blikket på dere allerede ved fusjonen. Viser ikke det at fusjonen gikk for fort fram?

- Nei, det synes jeg ikke. Det er sånn at profesjonsutdanningene generelt holder et lavere akademisk nivå enn disiplinutdanningene, det er ikke noe særskilt for oss. Jeg vil si at fusjonen snarere bidro til å heve kvaliteten, ved at den stilte nødvendige ressurser til rådighet.

Kjenner seg trygg

- Hvordan har dere opplevd Nokuts granskning?

- Det har vært helt greit. Vi har hatt et godt samarbeid med dem, hvor de har gjort rede for deres forventninger, og vi har jobbet systematisk for å møte disse.

- Men likevel: Det kan vel ikke være særlig behagelig å bli utsatt for en nærgranskning som i verste fall ender med at dere mister universitetsstatusen – det har tross alt ikke hendt før i Norge?

- Nei, det kan du si. Men det er sånn at Nokut har til oppgave å akkreditere universitetene, og da må vi forvente at de gjør jobben grundig. Jeg kjenner meg trygg på at dette kommer til å gå bra for oss, sier rektor Bjørn Olsen.

- Vi vil uansett følge med videre

Øystein Lund er tilsynsdirektør i Nokut. Lund poengterer at uansett utfall den 8. desember så vi det bli en prosess videre framover.

- Det som kommer neste uke blir ingen konklusjon på selve saken. Det vi syntes var utfordrende da vi iverksatte tilsyn sent i fjor, er ikke løst ennå. Dette er snakk om forhold vi uansett vil følge opp i framtida, sier Lund.

Det er kommet en innskjerping på overgangstida i KDs forskrift om kvalitet i høyere utdanning, ifølge tilsynsdirektøren. Innen utgangen av 2018 skal alle institusjoner i Norge ha innført de nye kravene som studiekvalitetsforskriften.

- God prosess

Ordlyden i den reviderte forskriften, paragraf 8.1, lyder som følger: ”En institusjon kan få akkreditering som vitenskapelig høyskole eller universitet hvis den kan sannsynliggjøre at kravene i § 3-7 femte ledd og § 3-8 femte ledd vil være oppfylt innen 31. desember 2018”

- Hvordan opplever Nokut arbeidet med tilsynet ved Nord universitet?

- Det har vært en god prosess. Nord har vært åpne om sine sterke og svake sider, og vi opplever ingen utfordringer i å føre dialog med dem. Vi erfarer heller ikke noe sprik i virkelighetsbilde. Det virker som kritikken som kommer fra oss er noe de vil ta inn over seg, sier Øystein Lund.