Samfundet slår ring rundt «Students at risk»-ordningen

Studentersamfundet vedtok en resolusjon om å gjøre «Students at risk» til en permanent ordning.

Julie Wood, leder for SAIH Trondheim, og Johannes Bjartnes fra Studenttinget ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

«Students at risk» (StAR) er en ordning som gir utenlandske studentaktivister, som blir nektet å gjennomføre studiene sine i hjemlandet, en mulighet til å fullføre studiene ved et universitet i Norge.

Siden 2013 har Norge tatt i mot 19 studenter gjennom programmet. Til høsten kommer det et nytt kull, som kan bli det siste, så lenge ordningen er midlertidig. og til høsten kommer det siste kullet med studenter før prøveperioden går ut.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Kjemper for å gjøre ordningen permanent

StAR-ordningen er et prøveprosjekt. Julie Kristine Wood, leder for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), kjemper for å gjøre ordningen permanent.

- Vi mener det er viktig å sende et signal til autoritære myndigheter at det ikke er greit å tie modige studenter, sier Wood.

Under lørdagens Samfundsmøte la hun og Johannes Bjartnes fra Studenttinget ved NTNU frem dette resolusjonsforslaget:

«Studentersamfundet i Trondhjem samlet til Samfundsmøte 18.03.2017 krever at «Students at Risk» skal bli en permanent ordning i Norge, og vil jobbe for at studenter og akademikere skal kunne uttrykke seg fritt, uten frykt for trusler og represalier. Studentersamfundet mener det er viktig å løfte fram studentaktivister som tør å stå opp mot sine egne myndigheter.»

LES OGSÅ: Kvikkleire stanser bygging av campus bak Samfundet

Stort flertall

Og Samfundet var enig med Wood.

Forslaget ble møtt med 0 stemmer i mot, 3 blanke og 199 stemmer for, og ble dermed vedtatt.

- Det er et stort signal når Samfundet fatter et slik samlet vedtak, sier Gabriel Qvigstad, leder for Samfundet.

- At studenter må på flukt for deres politiske tanker er helt forkastelig og en trussel mot demokratiet. Vi i Norge prøver jo å være et foregangsland for demokrati og rettigheter, så da er det viktig at vi også bruker ressurser på akademisk frihet. Derfor mener vi på Samfundet at det er viktig at «Students at risk» blir en fast og permanent løsning, legger han til.

LES OGSÅ: Studenter tar opp forbrukslån for å betale utgifter

Starter kampanje

Wood er godt fornøyd med vedtaket fra Samfundet.

- Det var bra med støtte for forslaget. Vi ser at det er en sak som mobiliserer studenter på tvers av partitilhørighet, og at det er en verdig sak, sier Wood.

- Men hva skjer videre?

- Ordningen skal evalueres i mai, og frem til det skal vi ha en kampanje som heter «Proud supporters of academic freedom». Og så ønsker vi at studentorganisasjoner, partier, universiteter og alle andre som er interessert skal engasjere seg, sier Wood.

LES OGSÅ: Tale tar over roret på Samfundet

LES OGSÅ: NTNU-studenter på unikt praksistilbud